Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2009 - Anul XIV, nr. 185 (4171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Inconştienţă

Drenurile din Parcul Şipote, lăsate de izbelişte de 12 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre lucrările de amenajare vitale pentru sănătatea oraşului Suceava, reţeaua de drenuri din Parcul Şipote, este lăsată de Primăria Suceava în voia sorţii de ani de zile. Inconştienţa autorităţilor, incompetenţa, lipsa banilor, interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru parc –separat sau împreună au fost motive ca în ultimii 12 ani să nu încerce nimeni nici măcar să protejeze şi să întreţină drenurile, nicidecum să facă mai mult.
Primele lucrări pentru stabilizarea versantului de est au fost făcute prin anii 60, iar ultima lucrare semnificativă de drenare a apelor subterane de pe platoul central al oraşului, din zona magazinului Bocovina, hotelului Continental-Arcaşul, Casa Culturii, Colegiul Naţional Ştefan cel Mare s-a efectuat în vara anului 1996. Prin complexitate şi tehnologia aplicată, această ultimă lucrare a fost considerată o premieră mondială, la vremea ei şi a costat atunci 5 miliarde de lei. Inclusiv pe sub blocuri din zona centrală, s-au montat filtre nemţeşti, în lungime totală de 3000 de metri, protejate de conducte speciale importate din Finlanda. Pe clădiri au fost montaţi reperi pentru a monitoriza efectul scăderii nivelului apei freatice şi s-au executat 42 de foraje piezometrice pentru a urmări comportarea pânzei freatice şi modul de lucru al filtrelor, dar din păcate măsurători de nivel nu s-au mai efectuat din 1997. Asta în condiţiile în care specialiştii recomandă ca măsurătorile topo şi măsurătorile de nivel în forajele piezometrice să fie efectuate la minimum 6 luni. În prezent, conducta prin care se colectează surplusul de apă din sol în perimetrul străzii Nicolae Bălcescu este ruptă pe undeva în spatele clădirilor din staţia 22 Decembrie, ceea ce face ca apa, în loc să curgă prin conducte şi să ajungă în canalul colector din dreapta aleii care coboară în Parcul Şipote, să curgă pe alee şi să provoace dislocarea dalelor de piatră, sau să iasă la suprafaţă necontrolat.

 

Expertizarea drenurilor şi curăţarea filtrelor costă 15.000 de euro

O expertizare a sistemului de drenare după 12 ani de la darea în folosinţă, curăţarea chesoanelor şi a filtrelor ar costa, conform unor evaluări, circa 15.000 de euro, dar până acum în bugetul Primăriei Suceava nu a fost prinsă această sumă.
Totuşi, la începutul acestui an, doi dintre cei mai bătrâni ingineri ai Sucevei, Hermann Fazekaş- proiectantul sistemului de drenare realizat în 1996, şi Ioan Năstase, unul dintre primii specialişti de la fostul sistem de gospodărire orăşenesc au redactat pentru Primăria Suceava o temă de proiectare pentru reabilitarea lucrărilor de consolidare a versanţilor de est şi nord-est ai municipiului Suceava.
Cei doi ingineri arată că lucrările de consolidare trebuie făcute de-a lungul canalului colector (pârâul Cetăţii), între strada Mitropoliei şi strada Mirăuţi, în aval de Terasa Brădet şi în zona Parcului dendrologic Şipote. Specialiştii apreciază că pentru a se menţine în funcţiune sistemul de drenuri existent este necesară realizarea unui sistem nou de evacuare a apelor drenate, apoi sistemul actual deteriorat să fie dezafectat, realizându-se apoi un nou sistem de drenaj la piciorul versantului şi eventual lucrări de susţinere şi refacerea aleilor deteriorate. Inginerii Fazekaş şi Năstase consideră că debitul de apă provenit din drenaj ar putea fi utilizat de o microhidrocentrală care să asigure energia electrică necesară iluminării parcului şi mai propun noi drenuri introduse prin vibroforare din căminele amonte ale drenurilor din zona străzii Cetăţii şi repararea actualelor cămine, a şanţurilor dalate, rigolelor şi a gurilor de evacuare a apelor pluviale. Din informaţiile noastre, Primăria Suceava ar fi în faza de licitaţie a unui studiu de fezabilitate pe baza căruia ar intenţiona să acceseze un proiect de consolidare a versanţilor cu finanţare europeană. Având în vedere că aceste proceduri sunt greoaie şi îndelungate, ar fi de preferat ca municipalitatea, consilierii locali să considere prioritare pentru oraş expertizarea şi eventual repararea sistemului actual de drenaj şi să aloce cei 15.000 de euro pentru o intervenţie cât mai rapidă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drenurile din Parcul Şipote, lăsate de izbelişte de 12 ani.
 Vizualizări articol: 796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Drenurile din Parcul Şipote, lăsate de izbelişte de 12 ani4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O solutie ar fi ... trimis de
(10 aug 2009, 15:02:29
una din solutii ar fi infiintarea unui ONG, la care fondatori sa fie Regia Padurilor, Consiliu Judetean, Primaria Suceava, Manastirea Sf Ioan, Muzeu Bucovinei, Agentia de Mediu, Facultatea de Silvicutura, la care toate aceste sa contribuie si sa organizeze actiuni civice de reabilitare si apoi de intretinere si folosinta in scopul necesar. Pentru Muzeu ar fi benefic de s-ar reconstrui acele casute cu povestile populare, Manastirea ar putea beneficia de acces pietonal utilizabil la izvor, facultatea ar putea planata unele specii si ar putea face practica in acest parc. iar celelalte institutii ar putea beneficia de loc de agrement curat si un loc de joaca pentru copii cu un aer total curat.
2.   Solutie trimis de
(10 aug 2009, 15:09:47
Este o idee foarte buna cea propusa de MaxSuceveanu. Problema este ca institutiile romanesti nu au auzit de colaborare si cooperare. Nu gandesc european, nu colaboreaza pe nici o directie, merg pe aceleasi idei invechite, etc.

Este strigator la cer sa avem asa o resursa in CENTRUL SUCEVEI si sa fie un focar de infectie, primarul sa spuna ca are mainile legate, directia silvica la fel, de parca nu toate sunt institutii ale statului. Deci ce spuneam mai sus..
3.   Solutia am dat-o trimis de
(10 aug 2009, 15:27:37
Solutia este mai sus. Acum numai cine nu vrea , spunea ca nu poate. Adevarat era ca nu putea da bani regiei Padurilor, dar unui ONG, nu este prima oara si mai ales ca beneficiaza de acest parc contribuabilii bugetului care il detine primaria.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei