Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un zid al clădirii monument istoric în care funţionează Şcoala de Artă Baia Mare s-a prăbuşit

Marţi, 7 Iulie 2009 (18:16:36)

Un zid al clădirii monument istoric în care funcţionează Şcoala Populară de Artă "Liviu Borlan" din Baia Mare s-a prăbuşit, marţi după-amiază, trei angajaţi ai instituţiei ieşind din clădire cu câteva momente înainte de incident, astfel că nu au existat victime.

Peretele dinspre curtea interioară a imobilului s-a prăbuşit complet în doar câteva minute, iar o angajată a Şcolii Populare de Artă Baia Mare a declarat corespondentului MEDIAFAX că o persoană din anturajul proprietarului i-a avertizat pe ea şi pe doi colegi ai ei să iasă din clădire.

"A venit un bărbat şi ne-a spus: «Ieşiţi repede că se prăbuşeşte clădirea!». Nu am reuşit decât să îmi iau geanta şi să ies", a spus femeia.

Angajaţii au declarat că norocul a fost că, fiind vacanţă, nu erau decât ei în clădire, pentru că, în alte condiţii, ar fi putut fi şi victime.

După incident, la faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii Maramureş, ai Primăriei Baia Mare, precum şi ai Muzeului de Istorie Maramureş, clădirea fiind inclusă în patrimoniul istoric.

Alimentarea cu gaz a imobilului a fost întreruptă de către un angajat din Departamentul de întreţinere al Teatrului de Păpuşi Baia Mare, instituţia fiind învecinată cu Şcoala de Artă.

Directorul Teatrului de Păpuşi Baia Mare, Aurel Cucu, a anunţat incidentul prin 112, pentru că întreaga clădire riscă să se prăbuşească.

"Etajul întâi nu se mai susţine pe nimic. Stâlpii de susţinere s-au prăbuşit, aşa că oricând se poate dărâma cu totul", a declarat acesta, adăugând că a sunat şi la Electrica, pentru întreruperea alimentării cu energie electrică, iar iniţial a fost întrebat dacă este vorba de o glumă.

"M-au întrebat dacă am glume în program când am zis că se prăbuşeşte clădirea", a afirmat Aurel Cucu.

Acesta a adăugat că o parte din decorurile şi costumele pe care Teatrul de Păpuşi le-a avut într-o încăpere alăturată au fost strânse, de teamă să nu fie afectată şi această instituţie, deoarece imobilele comunică între ele.

Angajaţii Şcolii de Artă Baia Mare şi cei ai Teatrului de Păpuşi au declarat că atât săptămâna trecută, cât şi marţi au fost făcute lucrări la parterul imobilului şi că s-a scos pământ rezultat din săpăturile efectuate în curtea interioară.

Directorul Şcolii Populare de Artă Baia Mare, Vasile Petruţiu, a declarat că activitatea în instituţie nu mai poate continua şi că imobilul reprezintă un pericol.

"E clar că nimeni nu mai are de ce să intre. Clădirea asta se poate prăbuşi în orice moment", a declarat acesta.

La faţa locului, a ajuns şi şeful Secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului de Istorie Baia Mare, Pop Dan, care a recunoscut că s-au făcut săpături arheologice la imobil, necesare înainte de obţinerea avizului de construcţie la orice clădire monument istoric. Potrivit lui Dan Pop, lucrările au fost finalizate săptămâna trecută.

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Maramureş, aflaţi şi ei la faţa locului, au încercat să discute cu proprietarul imobilului, dar nu au reuşit să îl găsească. Ei au încercat să afle dacă lucrările s-au efectuat cu aviz din partea unei instituţii a statului.

"Lucrările ar fi trebuit făcute sub supravegherea unui specialist în construcţii. Nu te poţi apuca să sapi oriunde, pentru că se poate întâmpla o tragedie. Dacă se respectau nişte norme, peretele putea să rămână în picioare", a declarat inspectorul Mărioara Ionaş.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Maramureş, Arpad Virag, a declarat, la rândul său, că instituţia pe care o conduce nu a ştiut nimic despre lucrările de la clădire.

"Noi nu am dat niciun aviz. Nici nu am ştiut. Doar ni s-a spus să mergem repede că s-a prăbuşit", a declarat acesta pentru corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii de la Protecţia Civilă din cadrul Primăriei Baia Mare au dispus luarea unor măsuri imediate de siguranţă pentru a împiedica prăbuşirea clădirii.

Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a dispus efectuarea unei anchete şi identificarea proprietarului.

"Nimeni nu a reuşit să discute cu proprietarul. Acesta pur şi simplu a săpat în curtea interioară la patru metri adâncime şi se pare că a afectat şi fundaţia. În mod cert, vom propune sancţionarea sa cu amendă maximă, pentru că nu se poate ca orice să încalce disciplina în construcţii după bunul plac", a spus viceprimarul.

Potrivit acestuia "amenda va fi una substanţială".

Mircea Dolha a adăugat că, în cazul unor ploi torenţiale, cum au fost în ultimele două săptămâni, există riscul prăbuşirii întregii clădiri, pentru că structura de rezistenţă este grav afectată, potrivit primelor concluzii de la faţa locului ale specialiştilor în construcţii.

Proprietarul unei părţi din imobilul unde s-a prăbuşit peretele este cetăţean francez şi a mai fost implicat într-un incident similar anul trecut, când a fost anchetat de IPJ Maramureş pentru efectuarea unor lucrări tot la un monument istoric în Baia Mare, fără să aibă autorizaţie. Dosarul a rămas în cercetare fără să se mai dispună măsuri.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un zid al clădirii monument istoric în care funţionează Şcoala de Artă Baia Mare s-a prăbuşit.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un zid al clădirii monument istoric în care funţionează Şcoala de Artă Baia Mare s-a prăbuşit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei