Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poliţia Română a lansat Campania de prevenire a exploatării sexuale a femeilor

Marţi, 7 Iulie 2009 (16:32:35)

Poliţia Română a lansat, marţi, o campanie de prevenire a exploatării sexuale a femeilor prin care urmăreşte reducerea numărului de persoane traficate la nivel naţional şi îmbunătăţirea serviciilor de protecţie şi asistenţă a acestora.

Campania de prevenire a exploatării eexuale a femeilor intitulată "Traficul de persoane se poate ascunde în spatele unei feţe prietenoase" are ca scop reducerea numărului persoanelor traficate la nivel naţional şi regional prin prevenirea şi îmbunătăţirea sistemului integrat de servicii de asistenţă.

Campania, elaborată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, se va desfăşura pe o perioadă de un an, în parteneriat cu Institutul Ludwig Boltzmann pentru Drepturile Omului din Austria, Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională şi Centrul European pentru Drept Public din Grecia.

Şeful Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Romulus Ungureanu, a declarat că traficul de fiinţe umane constituie o gravă infracţiune şi o încălcare a drepturilor omului, cu impact semnificativ asupra societăţilor europene şi are drept rezultat creşterea excluziunii sociale a persoanelor afectate.

Scopul campaniei vizează consolidarea sistemului naţional integrat din România pentru monitorizarea, evaluarea şi prevenirea traficului de persoane, identificarea şi referirea victimelor şi asigurarea protecţiei şi asistenţei acestora, în special în ceea ce priveşte incluziunea socială.

Poliţia Română precizează că a intensificat activitatea de combatere a traficului de fiinţe umane, iar cooperarea instituţională şi schimbul de date între structurile specializate au facilitat anihilarea unor grupări de criminalitate organizată cu activitate infracţională în domeniul traficului de persoane. Astfel, prin activităţile defăşurate la nivel naţional şi în parteneriat extern s-a reuşit diminuarea efectelor traficului de persoane, fapt evidenţiat prin scăderea numărului de victime şi de reţele infracţionale identificate în străinătate.

Din analiza statisticilor realizate de ANITP, ponderea victimelor este deţinută de femei tinere şi minore, având vârste cuprinsă între 16 şi 25 de ani, din mediul rural, în special din judeţele Bacău, Dolj, Olt, Iaşi, Vaslui, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Botoşani, reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate.

Ungureanu a precizat că deşi traficul de persoane este în scădere în România, potrivit analizei Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, victimele traficului de persoane au fost exploatate cu preponderenţă în afara teritoriului naţional, România fiind o ţară sursă şi de tranzit.

Astfel, în cursul anului trecut au fost identificate 1.240 de victime, dintre care 614 femei (49%) şi 626 de bărbaţi ( 51%), provenind în proporţie de 60% din mediul rural (751 de victime), 36% din mediul urban (455) şi 4% (34 de victime) din Capitală.

În primul trimestru al anului 2009 au fost identificate 239 de victime, dintre care 40% femei, majoritatea fiind adulte. Dintre acestea, 75% au fost exploatate sexual şi 17,5% prin muncă forţată, 48% provenind din mediul rural, 45% din cel urban şi 7% din Capitală.

Potrivit Poliţiei Române, antecedentele familiale, personale, posibilitatea obţinerii unor câştiguri mari într-un interval mic de timp sau lipsa unor mijloace decente de trai sunt factori favorizanţi care determină vulnerabilitate unei potenţiale victime.

O altă categorie de victime este reprezentată de persoanele traficate în scopul exploatării prin muncă, a căror vârstă se încadrează între 20 şi 50 de ani.

Modalitatea principală de exploatare a victimelor este cea prin muncă forţată, cu un procent de 58%, confirmând tendinţa de creştere la nivel european a traficului de persoane în acest scop.

Inspectoratul General al Poliţiei Române mai arată că România ar putea deveni şi ţară de destinaţie pentru personele exploatate, ca urmare a creşterii interesului grupurilor criminale, în special străine, cu scopul exploatării prin muncă.

De asemenea, s-a constatat că există un risc crescut pe linia traficului în scopul exploatării sexuale pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi China, ca urmare a dezvoltării comunităţii chineze în România, în special în marile oraşe, cu precădere în Bucureşti.

Sursa citată menţionează că deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii străini (chinezi, indieni) reprezintă un factor de atractivitate faţă de România ca posibilă destinaţie a unui trafic de cetăţeni străini.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia Română a lansat Campania de prevenire a exploatării sexuale a femeilor.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliţia Română a lansat Campania de prevenire a exploatării sexuale a femeilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei