Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Casele de schimb vor fi obligate să informeze în scris clienţii privind cursul, anterior tranzacţiei

Marţi, 7 Iulie 2009 (16:33:22)

Operatorii de la casele de schimb valutar vor fi obligaţi să informeze în scris clienţii, anterior efectuării tranzacţiei, asupra cursului de schimb practicat şi a sumei pe care o primesc, iar cotaţiile afişate în exterior nu pot viza cecurile de călătorie sau voucherele.

"Dreptul consumatorilor de a fi informaţi în mod corect, complet şi precis asupra cursurilor de schimb valutar se concretizează în obligaţia operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de schimb valutar de a informa consumatorul, în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei, semnat de ambele părţi, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională", se arată într-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), publicat în Monitorul Oficial.

Formularul de acceptare a tranzacţiei va fi scris pe o singură pagină de format A5, vizibil şi lizibil, şi trebuie să cuprindă obligatoriu informaţii referitoare la denumirea şi adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul de buletin/carte de identitate/paşaport a/al acestuia, suma tranzacţionată, suma ce urmează a fi încasată de consumator, semnătura operatorului şi cea a consumatorului.

Formularul-tip va fi întocmit atât în limba română, cât şi în limba engleză, în două exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celălalt pentru operatorul economic.

"Instituţiile financiar-bancare au obligaţia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzacţionate prin sisteme electronice, ce pot permite un afişaj vizibil, lizibil şi uşor accesibil consumatorilor, amplasate în interiorul punctelor de lucru, lângă ghişeul de schimb valutar", se mai arată în document.

Ordinul mai arată că, în cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, de tipul voucherelor, cecurilor de călătorie şi altele asemenea, operatorul economic respectiv va afişa separat, numai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat în aceste cazuri.

Documentul prevede că, operatorii au obligaţia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare de valută, prin afişare, la loc vizibil a informaţiilor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul casei de schimb valutar.

Totodată, operatorii vor fi obligaţi să afişeze cursurile de schimb valutar în exteriorul casei de schimb, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare, pe un suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casele de schimb vor fi obligate să informeze în scris clienţii privind cursul, anterior tranzacţiei.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casele de schimb vor fi obligate să informeze în scris clienţii privind cursul, anterior tranzacţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei