Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Videanu: Impozitul minim reprezintă o eroare a Guvernului

Marţi, 7 Iulie 2009 (16:31:50)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (PDL), apreciază că introducerea impozitului minim a reprezentat o eroare a Guvernului, întrucât politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei.

"Şi guvernul face erori. O eroare a fost impozitul forfetar. Eu sunt adeptul unei politici fiscale care să nu aibă doar rol de colectare, ci şi unul de stimulare a economiei", a declarat, marţi, Videanu, la forumul economic "Italia-România".

El a arătat că este inutil ca România să aibă un sistem fiscal cu peste 500 de taxe, având în vedere că nouă taxe contribuie cu 92% la buget.

"De ce să menţinem un sistem fiscal care e incorect şi nedrept uneori? Spre exemplu, în ceea ce priveşte cota unică, în 2007 ce s-a colectat pe impozitul pe venit a fost de 107%, adică peste ce s-a planificat", a spus Videanu.

El a menţionat că cea mai importantă resursă a României este economia subterană, "către care nu ne aplecăm suficient" şi care a crescut de la 22% la 33% într-un an şi jumătate.

Videanu apreciază că majorarea taxelor nu reprezintă neapărat şi soluţia pentru majorarea veniturilor la bugetul consolidat.

El a arătat că o altă problemă a economiei o reprezintă lipsa de lichiditate în piaţă, care ar putea conduce la un "nou pericol", mai mare decât criza, respectiv un blocaj financiar.

Un studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor estimează că este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde lei.

Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Introducerea acestui impozit a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic.

Pe fondul acestor critici, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va evalua "după toamnă" efectele impozitului asupra economiei şi va stabili dacă scopul pentru care s-a decis introducerea acestei taxe a fost atins.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a prezentat, luni, un plan de acţiune al partidului pentru ieşirea din criză, în care se propune şi eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie 2009.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Videanu: Impozitul minim reprezintă o eroare a Guvernului.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videanu: Impozitul minim reprezintă o eroare a Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei