Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa: Tichetele de sănătate, suprafiscalizarea serviciilor medicale cu cel puţin 42%

Marţi, 7 Iulie 2009 (13:27:21)

Cartel Alfa respinge categoric ideea introducerii sistemului de coplată a serviciilor medicale, în forma prezentată, prin tichete de sănătate, considerând că acesta este de fapt un mod de a creşte fiscalitatea pentru servicii medicale pe care cetăţeanul le plăteşte deja la Fondul de sănătate.

Potrivit unui comunicat de marţi al CNS "Cartel Afla", comitetul confederal al confederaţiei, întrunit luni, a apreciat că introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale, în forma prezentată, "prin aşa-numitele tichete de sănătate" este de fapt un mod de a creşte fiscalitatea pentru servicii medicale pe care cetăţeanul le plăteşte deja, prin contribuţia lunară la Fondul de sănătate.

"Suma de până la 600 de lei pe an, cu care un cetăţean trebuie să îşi achite, începând din toamnă, serviciile medicale la care apelează, reprezintă practic suprafiscalizarea, cu cel puţin 42 la sută, a acestor servicii de interes general. În plus, un serviciu gratuit se transformă automat într-un serviciu privat, mărind nivelul cheltuielilor individuale, într-un an în care puterea de cumpărare scade alarmant", se arată în comunicat.

De aceea, sindicaliştii de la "Cartel Alfa" nu sunt de acord cu măsura propusă de Ministerul Sănătăţii şi cer anularea de urgenţă a iniţiativei. Aceştia atrag atenţia că proiectul privind sistemul de coplată a serviciilor medicale nu s-a realizat ca urmare a dialogului social şi că sistemul propus "pune sub semnul întrebării garantarea unui serviciu de strictă necesitate pentru fiecare cetăţean".

Reprezentaţii "Cartel Afla" recunosc existenţa unor carenţe financiare în sistemul de săănătate, care trebuie rezolvate, "fără a se creşte fiscalitatea asupra contribuabilului". În schimb, sindicaliştii de la "Cartel Alfa" propun o gestionare "corectă şi transparentă a Fondului de sănătate, fără transferuri către alte activităţi care sunt, de facpt, responsabilitatea bugetului de stat" şi stabilirea unui pachet corect de servicii complementare pentru asistenţa plătită.

Guvernul a aprobat, în 1 iulie, introducerea tichetelor de sănătate reprezentând contribuţia personală la plata serviciilor medicale, în limita unui plafon maxim anual de 600 lei. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a spus atunci că persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contribuţii.

Ministrul a susţinut că pachetul general de servicii şi tichetul pentru sănătate va contribui la diminuarea plăţilor informale, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la creşterea calităţii asistenţei medicale.

Bazac a adăugat atunci, că aceste măsuri vor fi puse în dezbatere publică, astfel încât actele normative să fie aprobate până în luna septembrie şi să intre în vigoare în ultimul trimestru al anului.

Tichetul pentru sănătate va reprezenta contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora şi se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.

Potrivit estimarilor Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două intervenţii de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă.

Pacientul va plăti astfel 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.

De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomeri, persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politc, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoane aflate în Programele Naţionale de Sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane lei anual.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa: Tichetele de sănătate, suprafiscalizarea serviciilor medicale cu cel puţin 42%.
 Vizualizări articol: 607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa: Tichetele de sănătate, suprafiscalizarea serviciilor medicale cu cel puţin 42%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei