Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iun 2009 - Anul XIV, nr. 128 (4114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salvaţi Copiii: 30% din părinţi nu ştiu că legea interzice pedeapsa fizică aplicată minorului

Joi, 4 Iunie 2009 (16:05:49)

Aproximativ 30% dintre părinţi şi 20% dintre specialiştii din România nu ştiu că pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare aplicate minorilor sunt interzise prin lege, se arată într-un studiu "Salvaţi Copiii", prezentat pentru a marca Ziua împotriva violenţei asupra copilului.

Din 2006, la iniţiativa Organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, Parlamentul a consacrat ziua de 5 iunie ca Ziua împotriva violenţei asupra copilului după ce, în 2004, a fost introdus articolul 90 în Legea 272/2004, prin care se interzice aplicarea oricăror pedepse fizice şi tratamente umilitoare copilului.

Pentru a marca Ziua împotriva violenţei asupra copilului, "Salvaţi Copiii" a organizat, joi, dezbaterea "Violenţa împotriva copiilor - un flagel social, educaţia parinţilor – o necesitate socială", în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele "Studiul privind nivelul de cunoaştere al legislaţiei în domeniul protecţiei copilului în rândul populaţiei şi al specialiştilor".

Potrivit studiului, 30% dintre părinţi nu cunosc existenţa prevederilor legale ce interzic pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare aplicate minorilor şi aproape 20% dintre specialişti nu cunosc sau cunosc destul de puţin aceste prevederi.

Din studiu rezultă şi faptul că populaţia României nu se implică în cazurile de copii supuşi unor rele tratamente, atunci când le cunosc.

"Doar 13% din populaţia investigată care avea cunoştinţă de cazuri de copii supuşi unor rele tratamente au sesizat o instituţie abilitată în rezolvarea unor astfel de cazuri", se arată în studiu.

Majoritatea populaţiei (54%) reduce semnificaţia sintagmei "tratamente umilitoare asupra copilului" la formele abuzului fizic (bătaia, pedepsele crunte, maltratarea fizică).

Doar 35% dintre persoanele interogate au indicat abuzul psihologic, agresiunea verbală, exploatarea prin muncă şi doar trei la sută au încadrat în categoria tratamentelor umilitoare neglijarea educaţională sau abuzul sexual.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de "Salvaţi Copiii", două treimi din populaţie încă mai consideră că "bătaia este ruptă din rai", cazurile de violenţă în şcoli plasând România pe locul doi în lume la acest capitol.


"După cum arată şi experienţa altor ţări, o legislaţie care să protejeze copilul împotriva violenţei este absolut necesară, dar nu şi suficientă pentru schimbarea mentalităţii şi practicilor abuzive de educaţie a copilului atât în familie, cât şi în şcoală. Acestei mentalităţi i se subscriu o mulţime de probleme legate de creşterea copiilor, inclusiv violenţa în şcoli, maltratarea copiilor, neglijarea lor de anumiţi părinţi care lucrează în străinătate, exploatarea prin muncă în familiile foarte sărace şi chiar traficul de copii în vederea exploatării lor sexuale şi a comercializării de organe prelevate de la aceştia", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei neguvernamentale, Gabriela Alexandrescu.

La dezbaterea de joi au participat elevi, cadre didactice şi părinţi de la şcoli şi licee din Capitală care au beneficiat de informările şi cursurile "Cu părinţii la şcoală" oferite gratuit de organizaţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salvaţi Copiii: 30% din părinţi nu ştiu că legea interzice pedeapsa fizică aplicată minorului.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salvaţi Copiii: 30% din părinţi nu ştiu că legea interzice pedeapsa fizică aplicată minorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei