Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iun 2009 - Anul XIV, nr. 128 (4114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AFP: Eurodeputaţii români şi bulgari, viitori nababi în ţările lor, graţie salariului unic din PE

Joi, 4 Iunie 2009 (16:00:10)

Cei trei 33 de eurodeputaţi din România şi cei 17 din Bulgaria vor avea, începând cu următoarea legislatură, acelaşi salariu cu omologii lor din cele 25 de ţări europene, punând astfel capăt discrepanţelor din Parlamentul European şi transformându-i în nababi în ţările lor, realtează AFP.

În cele două cele mai sărace ţări din Europa, unde salariul mediu este de circa 350 de euro, câştigarea unui loc la Strasbourg este percepută drept o mare şansă: un eurodeputat câştigă de trei ori mai mult decât salariul preşedintelui, care este de 2.140 de euro în Bulgaria şi de 2.280 de euro în România.

În vreme ce alegerile europene generează un interes scăzut în cele două ţări, care au aderat la UE în 2007, presa insistă adesea asupra interesului financiar în privinţa scrutinului de la 7 iunie, punând pe al doilea plan miza politică sau altă natură.

În opinia decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice din România, Cristian Preda, candidat din partea Partidului Democrat-Liberal (PDL, aflat la putere), "miza financiară nu este importantă". "Altfel nu aş fi acceptat să predau la Universitate pe un salariu modic", a declarat el.

Dacă va fi ales, consilierul politic al preşedintelui Traian Băsescu va fi mai bine remunerat decât şeful său, comentează AFP.

"Este vorba, fără îndoială, despre o situaţie ciudată, dar nu mult mai ciudată decât a anumitor funcţionari publici ale căror salarii sunt mai mari decât cele ale miniştrilor sau preşedintelui", a adăugat el.

Acest scrutin are loc în momentul în care o dezbatere cu privire la salariile celor care ocupă funcţii publice generează nemulţumire în România, în urma dezvăluirilor cu privire la salariile "astronomice" primite de anumite persoane privilegiate.

În Bulgaria vecină, "salariile eurodeputaţilor nu vor afecta atitudinea alegătorilor, care ştiu deja că aceia care lucrează la instituţiile europene au salarii imense", a declarat politologul Kolio Kolev.

El consideră că "în rândurile deputaţilor din Parlamentul bulgar s-ar putea naşte o anumită gelozie", "dar listele sunt deja întocmite".

De aceeaşi părere este şi colegul său Ognian Mincev, care nu exclude apariţia unor tensiuni în rândurile deputaţilor. Dar, potrivit acestuia, din toate punctele de vedere, "a ajunge în Parlementul European este o poziţie elitistă care provoacă invidie şi care relativizează problema salariilor".

Dornici să se afirme la Bruxelles sau motivaţi băneşte, numeroşi politicieni din ambele ţări au dus o luptă dură pentru a obţine un loc eligibil pe lista de candidaţi, fapt care a făcut deja victime.

În Bulgaria, o deputată foarte cunoscută, Tatiana Donşeva, s-a retras din viaţa politică deoarece nu a figurat în primele trei poziţii pe lista Partidului Socialist.

În România, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal (PNL) pe motiv că locul care i-a fost atribuit nu era eligibil, scrie AFP.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: Eurodeputaţii români şi bulgari, viitori nababi în ţările lor, graţie salariului unic din PE.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AFP: Eurodeputaţii români şi bulgari, viitori nababi în ţările lor, graţie salariului unic din PE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei