Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iun 2009 - Anul XIV, nr. 128 (4114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare

Joi, 4 Iunie 2009 (16:03:30)

Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru alegerile europamentare, începând cu acest an încălcările prevederilor Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, putând fi sancţionate şi de către jandarmi.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a elaborat, încă din perioada de precampanie, un Plan General de măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, pentru perioada campaniei electorale şi ziua desfăşurării alegerilor. Acest Plan cuprinde sarcini precise pentru structurile de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

La nivel naţional, pentru măsurile de ordine în ziua votării au fost mobilizaţi peste 50.000 de lucrători ai ministerului.

Dintre aceştia, 31.000 vor asigura paza secţiilor de votare, restul fiind angrenaţi, în special, în misiuni de ordine şi siguranţă publică, printre care paza buletinelor de vot de la momentul tipăririi până când acestea ajung în secţiile de votare şi prevenirea săvârşirii unor infracţiuni care au legătură cu procesul electoral.

Astfel, peste 17.000 de poliţişti vor asigura măsurile de ordine în ziua alegerilor europarlamentare, asigurând paza la 9.154 secţii de votare, din cele 18.127 de secţii existente în 14.516 de locaţii. Dintre aceştia, 9.532 de poliţişti vor fi angrenaţi în misiuni de ordine şi siguranţă publică.

Poliţia Română are, de asemenea, constituite rezerve de intervenţie, formate din 2.646 de poliţişti, care sunt pregătiţi să intervină dacă situaţia o va impune.

Totodată, au fost constituite echipe de specialişti pe diverse domenii, formate din 951 de poliţişti.

Alături de poliţişti au fost mobilizaţi pentru alegerile parlamentare peste 10.000 de jandarmi, care pot, potrivit noilor reglementări legislative, să constate contravenţii şi să aplice amenzi, precum şi peste 3.400 de poliţişti de frontieră, peste 4.600 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi 1.800 de poliţişti comunitari.

La nivelul Capitalei, măsurile de ordine şi paza celor 1.222 de secţii de votare vor fi asigurate de peste cinci mii de poliţişti bucureşteni. Astfel, 2.444 de politişti vor fi mobilizaţi pentru paza locurilor unde sunt organizate secţii de votare, 2.180 de poliţişti vor acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, iar 524 sunt rezerve.

Pentru ca procesul de votare să se desfăşoare în condiţii optime de ordine şi siguranţă, Poliţia Capitalei a anunţat că poliţiştii vor avea în vedere şi intensificarea măsurilor pentru combaterea comerţului stradal ilegal, supravegherea persoanelor cu comportament violent şi a bolnavilor psihic, prevenind acţiunile posibile ale acestora de tulburare a ordinii publice şi activităţii specifice alegerilor, măsuri de prevenire şi combatere cu fermitate a înşelăciunilor comise prin diferite moduri de operare, acostărilor de persoane, furturilor din poşete sau din buzunare, furturilor de şi din autoturisme şi de prevenire a comiterii altor infracţiuni a căror soluţionare este de competenţa Poliţiei.

Forţele de ordine vor acorda o atenţie deosebită pazei locurilor unde se păstrează buletinele de vot, ştampilele şi celelalte materiale destinate desfăşurării alegerilor membrilor din România în Parlamentul European, respectiv la secţiile de votare.

Totodată, poliţiştii de la cele 26 de secţii şi de la Serviciul de Poliţie Metrou vor acţiona pentru asigurarea liniştii publice pe mijloacele de transport în comun, în staţiile şi trenurile de metrou.

Brigada de Poliţie Rutieră şi Poliţia Sector 1 vor menţine ordinea publică şi siguranţa traficului rutier în zona adiacentă Biroului Electoral Central, din strada Ion Câmpineanu, din sectorul 1, până la încheierea activităţilor de votare, precum şi în zonele unde sunt secţii de votare.

De asemenea, tot pentru dumincă, în ziua alegerile europarlamentare, Jandarmaria Capitalei a mobilizat pentru măsurile de ordine 800 de jandarmi.

Începând cu acest an, jandarmii au noi competenţe pe timpul desfăşurării campaniei electorale şi a alegerilor europarlamentare. Astfel, potrivit OUG 11/2009, ofiţerii şi subofiţerii jandarmi pot să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni contravenţionale, cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei, pentru nerespectarea faptelor prevăzute de Legea 33/2007 privind organizarera şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În scopul coordonării şi monitorizării activităţilor derulate de structurile MAI, la nivelul Aparatului Central funcţionează permanent Centrul Operaţional de Comandă.

La nivel judeţean, coordonarea activităţilor privind asigurarea ordinii publice revine prefecţilor, iar conducerea misiunilor şi a acţiunilor conexe acestora sunt asigurate de către inspectorii şefi ai inspectoratelor judeţene de Poliţie, respectiv şeful Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Pentru asigurarea ordinii şi liniştii, în ziua votării, lucrători MAI vor asigura paza secţiilor de votare, a Biroului Electoral Central şi a birourilor electorale judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi paza pe timpul transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

Şefii inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă vor face controale tehnice de specialitate pentru prevenirea incendiilor şi vor stabili cu primarii măsurile specifice pe timpul desfăşurării activităţilor în secţiile de votare.

Pentru perioada de final a campaniei, la solicitarea inspectoratelor generale, pot participa la asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică studenţii şi elevii de la şcolile proprii ale ministerului. Aceştia vor participa la misiuni de patrulare şi ordine publică numai însoţiţi de poliţişti sau jandarmi.

Peste 18.000.000 de români sunt aşteptaţi să-şi exprime dreptul de vot, duminică, la alegerile pentru Parlamentul European, fiind organizate 18.317 de secţii de votare, din care 18.127 de secţii de votare interne (delimitate de către primari şi numerotate de către prefecţi) şi 190 de secţii de votare externe (delimitate şi numerotate de către Ministerul Afacerilor Externe).

Pentru alegerile europarlamentare nu au fost organizate aşa-numitele secţiile "speciale", din gări, autogări, spitale, întrucât Legea nr. 33/2007, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede înfiinţarea unor asemenea secţii.

Pentru alegătorii aflaţi în tranzit şi cei internaţi în spitale există posibilitatea legală de a vota la orice secţie de votare pe lista suplimentară, respectiv de a solicita exercitarea dreptului de vot prin folosirea urnei speciale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei