Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iun 2009 - Anul XIV, nr. 128 (4114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şofer longeviv

Şi-a cumpărat maşină şi conduce la 90 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, un sucevean continuă să-şi conducă zilnic propria maşină. Cu o stare de sănătate bună, chinuit doar de o durere la un picior, nonagenarul se declară un şofer pasionat. El nu se consideră un pericol în trafic din cauza vârstei şi consideră că mulţi dintre şoferii de astăzi sunt mult prea grăbiţi şi nu dau dovadă de disciplină în trafic.

Pe nonagenarul Mihai Popovici l-am găsit ieri la locuinţa sa de pe strada Ştefan Dracinschi din municipiul Suceava. Abia venise cu maşina sa, o Dacia Nova, din oraş şi se pregătea pentru somnul de după-amiază.
Născut pe 21 aprilie 1919, bărbatul şi-a luat permisul de conducere târziu, în anul 1978.

 

La 87 de ani, a schimbat maşina cu alta mai nouă

„În 1977 mi-am cumpărat o Dacie în rate şi, în scurt timp, am dat examenul pentru permisul de conducere. Şi atunci era testul de la sală şi proba de condus, nu era uşor deloc să iei permis, însă am reuşit de la prima încercare”, ne povesteşte acesta.
La volanul Daciei 1300 a cutreierat mai toată ţara, ba chiar a ieşit şi peste hotare, făcând un tur prin Rusia, Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria, ţări la „modă” în acele vremuri.
După ce s-a folosit de Dacia cumpărată din perioada comunistă aproape 30 de ani, în 2006 Mihai Popovici s-a hotărât să-şi schimbe maşina, deşi avea deja 87 de ani.
„Dacia cea veche consuma foarte mult, aşa că mi-am luat un model mai nou, Dacia Nova, la mâna a doua, avea 91.000 de kilometri la bord. Am antifonat-o, am vopsit-o şi arată foarte bine”, povesteşte nonagenarul.

 

În fiecare dimineaţă, cu maşina la muncă

În fiecare dimineaţă şoferul se urcă în Dacie şi pleacă spre actualul său loc de muncă, la Asociaţia Veteranilor de Război Suceava, unde este vicepreşedinte şi secretar.
„Este foarte greu de condus prin oraş, deoarece s-au înmulţit tare mult maşinile şi uneori se merge bară la bară. Mă simt în deplinătatea puterilor şi conduc din nevoie, dar şi din pasiune, îmi place tare mult”, ne mărturiseşte fostul ofiţer din al Doilea Război Mondial, care nu vrea să vorbească despre momentul în care nu va mai putea ieşi în trafic.
Povesteşte că în cei mai bine de 30 de ani de când este şofer nu a avut nici un accident, însă a mai încasat amenzi pentru viteză, toate cu mulţi ani în urmă, când era încă tânăr şi mai scăpa piciorul pe pedala de acceleraţie.
După părerea sa, şoferii de astăzi sunt mai puţin disciplinaţi în trafic decât cei de acum zece-douăzeci de ani, şi ţine să transmită şi un sfat conducătorilor auto.
„În primul rând, să nu se urce la volan în stare de ebrietate, de aici apar toate problemele. Apoi să nu circule cu viteză mare şi să fie atenţi. Depăşirile în curbe şi în zone fără vizibilitate sunt cele mai periculoase”, spune Mihai Popovici.
Acesta şi-a actualizat permisul de conducere pe 25 octombrie 2006, la scurt timp după ce şi-a achiziţionat noua maşină, actualul document fiind valabil până în anul 2016.

 

Trei şoferi peste 90 de ani, în judeţ

Din evidenţele Serviciului Public Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava rezultă că trei bărbaţi care au împlinit 90 de ani mai au permise de conducere actualizate. Cel mai bătrân conducător auto este născut în 1918, împlinind deja 91 de ani, şi este din Vatra Dornei. Un altul, din aceeaşi localitate, are tot 90 de ani, fiind cu o lună mai mic decât Mihai Popovici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-a cumpărat maşină şi conduce la 90 de ani.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 8 voturi
Şi-a cumpărat maşină şi conduce la 90 de ani3.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oh no! trimis de
( 4 iun 2009, 11:10:11
Multi ani si multa sanatate domnului din articol.

Insa eu tare m-as bucura sa se introduca testari anuale obligatorii pentru oamenii de peste 60 de ani care vor sa-si pastreze dreptul de a conduce.

Dupa cate am vazut pe drumuri, reflexele nu mai sunt chiar o insusire de baza in cazul soferilor mai in varsta. Am vazut un domn pe la 70 de ani care abia-abia s-a dat jos de la volanul Daciei pe care o conducea. Pai ce reflexe, ce rapiditate (necesare la volan) sa mai ai cand tu esti atat de anchilozat ca nu iti poti misca picioarele? Am stat in spatele unui alt domn, verde la semafor, pentru ca nu vedea. Sa trec pe alta banda nu puteam, el nu pleca. Nici dupa claxoane nu s-a miscat, desi masina functiona (vedeam gaze de esapament), dar in schimb a plecat incet cand aproape se facuse rosu.

Am tot respectul pentru ei, insa multi dintre soferii mai in varsta sunt periculosi la volan. Si mai periculosi sunt mucosii cu permis luat pe bani, despre e
1.1  RE: Oh no! trimis de
( 4 iun 2009, 11:11:25
Am tot respectul pentru ei, insa multi dintre soferii mai in varsta sunt periculosi la volan. Si mai periculosi sunt mucosii cu permis luat pe bani, despre ei cand vedem un articol?

2.   In fiecare zi:) trimis de
( 4 iun 2009, 14:42:59
Extra, in fiecare zi vedem articole despre tinerii care conduc ca pe maidan:)mai nou despre soferite bete, minori... and stuff:)

Tare mosu!:D... stiu si eu unu... care abia merge... da conduce super calumea... si cand mai face cate un drift:x...:))

3.   Fara....rautate trimis de
( 4 iun 2009, 16:37:18
propun pentru...veterani verificarea starii de ...sanatate anual .
4.   EXTRA si TEMIDA sa sufle-n fiola. trimis de
( 4 iun 2009, 20:15:26
NU stiu citi ani au astia doi destepti dar cred ca atunci cind vor avea 6o de ani vor fi niste fosile din cuaternarul socialist,care vor conduce perfect o trotineta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei