Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2009 - Anul XIV, nr. 107 (4093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suprafaţa de teren certificat ecologic ar putea creşte până în 2015 de peste trei ori, la 750.000 ha

Luni, 11 Mai 2009 (15:20:17)
România ar putea ajunge în 2015 la 750.000 de hectare de teren agricol certificate ecologic, faţă de o suprafaţă de circa 220.000 de hectare cultivată anul trecut, în cazul în care sprijinul financiar primit de fermieri va creşte semnificativ, a declarat Aurel Badiu, director în MAPDR.

"Până în 2015 am putea ajunge la 750.000 de hectare certificate ecologic, care vor împinge producţia de alimente ecologice", a declarat Badiu, la un seminar pe tema agriculturii ecologice.

Potrivit lui Badiu, România poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru introducerea în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a unei sub-măsuri, în completarea măsurii 214 privind plăţile de agro-mediu. Măsura ar trebui să fie destinată numai agriculturii ecologice, pentru ca proiectele specifice acestei ramuri să beneficieze de mai multă susţinere.

"Ne-am dori ca această măsură să poată intra în vigoare de anul viitor", a mai spus Badiu.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, Ion Toncea, consideră că introducerea unei noi măsuri în cadrul PNDR de către România are şanse mici de reuşită, apreciind că agricultorii care cultivă ecologic ar trebui să primească sprijin financiar pe hectar mai mare, la fel ca fermierii din alte state europene.

Potrivit lui Toncea, un sprijin financiar în jurul a 300 de euro pe hectar ar duce la creşterea considerabilă a suprafeţei agricole cultivată ecologic. În prezent, fermierii nu primesc decât un ajutor de minimis de 200 de lei pentru 20 de hectare cultivate ecologic.

Cererea de produse ecologice din România este de patru-cinci ori mai mică decât potenţialul de pe piaţă, în condiţiile în care anumite tipuri de produse organice, precum carne, fructele sau legumele, lipsesc, potrivit lui Toncea.

În 2007, valaorea producţiei ecologice din România a fost de circa 130 de milioane de euro, aproximativ jumătate fiind destinată exportului.

România poate accesa fonduri europene pentru agricultură prin PNDR, care cuprinde măsuri de dezvoltare rurală. Cei care vor să beneficieze de fonduri trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, care stabileşte ce domenii sunt sprijinite, în ce condiţii, şi care sunt plafoanele maxime de finanţare.

Fondurile care pot fi accesate de agricultorii ecologici sunt incluse în cadrul măsurii de gospodărire a terenurilor agricole şi forestiere. Astfel, producătorii din profil ar putea primi sprijin prin intermediul măsurii de agro-mediu, parte a celei de gospodărire a terenurilor agricole şi forestiere.

Plata de agro-mediu este plătită anual, integral către fermieri, ca plată fixă la hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile adiţionale suportate de agricultori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suprafaţa de teren certificat ecologic ar putea creşte până în 2015 de peste trei ori, la 750.000 ha.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suprafaţa de teren certificat ecologic ar putea creşte până în 2015 de peste trei ori, la 750.000 ha0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei