Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2009 - Anul XIV, nr. 107 (4093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moţiunea de cenzură PNL-UDMR "Marea păcăleală PDL-PSD", citită în plenul Parlamentului de Vosganian

Luni, 11 Mai 2009 (15:18:12)
Parlamentarii s-au reunit, luni, în plen comnun, pentru asculta textul moţiunii de cenzură "Marea păcăleală PDL-PSD", citit de Varujan Vosganian, moţiunea urmând să fie dezbătută şi votată, miercuri, conform deciziei conducerilor celor două Camere ale Parlamentului.

La şedinţa de plen consacrată prezentării moţiunii de cenzură şi-au înregsitrat prezenţa 276 de senatori şi deputaţi, fiind absenţi 195 de parlamentari.

Liderii PNL şi UDMR au depus lunea trecută, la biroul preşedintelui Senatului, moţiunea de cenzură "Marea păcăleală – PDL-PSD", semnată de 124 de parlamentari ai Opoziţiei şi care vizează "sancţionarea a patru luni de eşec în ceea ce priveşte politicile fiscal-bugetare".

"Moţiunea de cezură cuprinde o primă parte, care sancţionează modul în care, prin demagogie, Guvernul a fost recidivist în a nu-şi îndeplini promisiunile, apoi o componentă legată de falimentul politicii bugetar-fiscale, cu cifre care arată subfinanţare şi compromiterea reformei în numeroase domenii. Alocăm apoi un spaţiu amplu OUG 37/2009, care vizează structurile administraţiei locale şi compromite dreptul la cariera fuincţionarilor publici. A patra componentă e legată de o concluzie care spune că, în loc să lupte împotriva crizei, Guvernul nu face decât să fie un factor de agravare a acesteia, astfel încât, lesne de înţeles, prima măsură anticriză pe care o propunem este demiterea Guvernului PDL-PSD", a declarat atunci senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe.

În textul moţiunii de cenzură, parlamentarii PNL şi UDMR propun demiterea Guvernului PDL-PSD, ca primă măsură în lupta eficientă anticriză, după 17 pagini de critici, reproşuri şi acuze legate de politica fiscal-bugetară şi măsurile luate de Executiv, pentru repolitizarea şefilor de deconcentrate şi promisiunile neonorate.

"Se tot dă vina pe criza economică. Să încetăm cu această justificare. Cea mai mare parte din observaţiile cuprinse în prezenta moţiune de cenzură nu au drept cauză criza economică, ci modul în care o guvernare defectuoasă naşte noi surse de criză. România are nevoie de un guvern care să depăşească efectele crizei, nu de un guvern care să-şi justifice eşecurile prin criză. România este în criză economică, dar actualul Guvern PSD-PDL este un factor de agravare a crizei. Motiv pentru care, ca o primă măsură eficientă de luptă împotriva crizei economice, propunem demiterea actualului Guvern", se arată în finalul textului moţiunii de cenzură a PNL-UDMR.

Semnatarii au menţionat în debutul moţiunii de cenzură că "Ordonanţa de Urgenţă nr. 34⁄2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale marchează eşecul politicii bugetar-fiscale a Guvernului PDL- PSD".

Ei au criticat faptul că Ordonanţa rectificării bugetare, deşi "ar fi trebuit să fie un instrument de corecţie a erorilor flagrante conţinute în Legile bugetare adoptate la sfârşitul lunii februarie", adaugă "noi dovezi ale lipsei de realism şi de responsabilitate ale guvernării actuale".

"Reperul de moralitate al oricărei guvernări îl constituie modul în care aceasta îşi îndeplineşte promisiunile din campania electorală, a căror reflectare fidelă trebuie să fie programul de guvernare. În această privinţă ne aflăm în faţa unui abandon total de la principiile morale. Guvernul Boc nu este doar vinovat de imoralitate, dar este de-a dreptul recidivist", se arată în textul moţiunii de cenzură.

În plus, semnatarii au criticat faptul că Guvernul Emil Boc i-a acuzat pe liberali că au cheltuit fondurile din privatizare, fără să explice naţiunii române că aceste sume sunt, în continuare, la dispoziţia Guvernului şi că evoluţia ratei dobânzii a făcut ca, de fapt, deciziile Guvernului liberal "să economisească banii ţării şi nu să-i risipească".

"Când e să inventaţi ţinte de carton, să defăimaţi pe alţii ca să vă ascundeţi în spatele colbului stârnit de calomnii, banii nu mai sunt. Când e să acoperiţi propriile găuri, brusc, banii reapar. Ce alchimie e asta, domnii mei, alta decât cea a minciunii?", se întreabă semnatarii moţiunii de cenzură împotriva rectificării bugetare şi a OUG privind deconcentratele.

Aceştia au menţionat că aplicarea OUG 37 va avea consecinţe previzibile: "Vor fi schimbaţi toţi conducătorii serviciilor publice deconcentrate, vor fi numiţi oameni politici şi se va crea o relaţie inedită între conducători din administraţia publică centrală şi locală – o struţo-cămilă românească în administraţia publică, prin care prefectul, înalt funcţionar public, va coordona serviciile publice deconcentrate conduse de oameni politici, care nu mai sunt funcţionari publici", o altă "consecinţă însă şi mai gravă este că se cam termină astfel, înainte de a începe, mult trâmbiţata descentralizare", mai spun semnatarii în moţiunea de cenzură".

Aceştia le-au reproşat guvernanţilor că nu au prezentat niciodată lista "datoriilor" lăsate de PNL, dar şi faptul că de fiecare dată au prezentat sume diferite, scăzând de la 8 miliarde de lei la mai puţin de 2 miliarde de lei, neinformând corect opinia publică privind procedurile legate de plata facturilor, de faptul că ele nu grevează execuţia bugetară a anului 2009.

În ceea ce priveşte OUG 37 prin care se politizează numirea şefilor de deconcentrate, semnatarii menţionează că aplicarea acestui act normativ "anulează întregul proces de reformă pe care l-a făcut România, începând cu 1999, în privinţa modernizării administraţiei, a constituirii corpului funcţionarilor publici, a depolitizării corpului funcţionarilor şi a administraţiei publice".

"Această ordonanţă reprezintă un atentat grav împotriva democraţiei în România şi riscă să scoată statul român din cadrul european în ceea ce priveşte reforma în domeniul administraţiei publice. De fapt, prin acest act normativ, nu se prevede altceva decât politizarea tuturor serviciilor deconcentrate", mai spun parlamentarii din Opoziţie.

Pe de altă parte, liberalii, împreună cu parlamentarii UDMR, au calificat programul de guvernare al PDL-PSD drept "cel dintâi gest de dispreţ la adresa alegătorilor", criticând acest text care nu conţinea "cea mai mare parte a promisiunilor anunţate cu surle şi trâmbiţe în campania electorală", printre care creşterea salariilor cu 50% la profesori, majorarea cu 50% a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă; menţinerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie; dublarea pensiilor agricultorilor; reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi sănătate, construcţia a aproximativ 1.000 km de autostrăzi sau acordarea unui ajutor de 25.000 euro tinerilor fermieri.

Aceştia au ţinut să critice şi modul în care a fost conceput bugetul de stat, dar şi faptul că "Guvernul invocă, pentru toate problemele, criza economică".

"Toate avertismentele pe care le-am adresat Guvernului potrivit cărora abaterea de la realitate e de cel puţin opt miliarde de euro au rămas fără rezultat. Iată că, după doar câteva săptămâni, de această dată în urma expertizei FMI, Guvernul a trebuit să se supună acestei evidenţe. Din erorile sale de previziune, Guvernul "recunoaşte" o diferenţă de peste şase miliarde de euro. Rectificarea bugetară agravează situarea Guvernului în afara realităţii economice. Deficitul bugetului consolidat ar urma să fie de 4,6% din PIB adică 24,3 miliarde de lei", mai spun foştii guvernanţi.

Aceştia au criticat şi faptul că "Ministerul Finanţelor Publice a ţinut sub straşnic secret rezultatele primului trimestru", pentru a nu se constata cât este de aberantă previziunea fiscal-bugetară, acuzându-i pe guvernanţi că vor abandona investiţiile.

"Pe cine vreţi să păcăliţi, stimaţi guvernanţi? În condiţiile în care trendul acesta, în ce priveşte veniturile, se păstrează, e limpede că veţi abandona proiectele investiţionale. Ceea ce înseamnă nu doar că nu veţi fi în stare să începeţi proiecte noi, dar veţi abandona şi mare parte din proiectele aflate în derulare, cu deosebire pe cele din mediul rural. Pentru că, nu-i aşa, cum bine spunea preşedintele Traian Băsescu şi-l încuviinţa cu promptitudine premierul Boc, banii abia ar putea ajunge pentru salarii şi pensii", au apreciat semnatarii moţiunii.

Mai mult, au subliniat că actualii guvernanţi ar trebui să-şi corecteze erorile evidente, în loc să fie aşa "buni" specialişti în guvernare liberală.

"Anii de guvernare liberală au fost cei mai buni ani, din punct de vedere economic, din întreaga istorie modernă a României, în condiţiile în care, de la jumătatea anului 2007, economiile occidentale au început să resimtă efectele crizei financiare şi economice. Da, veţi spune, dar acum e criză şi în România. De acord. Şi ce-i de făcut? Ne-aţi anunţat acum cinci luni că faceţi o mare coaliţie, mare, mare de tot pentru a salva România de criză. Care este bilanţul acestor luni de guvernare ? O criză în faţa căreia se vede limpede că nu aveţi niciun fel de răspuns", mai spun semnatarii moţiunii.

În acest context, parlamentarii PNL şi UDMR au criticat ideile aruncate pe piaţă în vederea soluţionării crizei financiare cum ar fi "impozitul forfetar", care "împovărează contribuabilii, marcând, practic, sfârşitul cotei unice de impozitare, de 16%" şi este "un obstacol în calea mediului de afaceri, deoarece acest impozit nu este corelat cu capacitatea de plată a firmelor".

Moţiunea urmează să fie dezbătută şi votată de Palrament, miercuri, începând cu ora 9.30.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moţiunea de cenzură PNL-UDMR \"Marea păcăleală PDL-PSD\", citită în plenul Parlamentului de Vosganian.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moţiunea de cenzură PNL-UDMR \"Marea păcăleală PDL-PSD\", citită în plenul Parlamentului de Vosganian0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei