Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2009 - Anul XIV, nr. 107 (4093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Şmecheraşii care îngreunează traficul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne văicărim toată ziua că traficul este infernal în Suceava. În mare, avem dreptate. Dăm vina pe Primărie, pentru lucrările pe care le face, înjurăm primarul pentru gropile din asfalt, blestemăm comuniştii pentru că nu s-au gândit la ce puzderie de maşini va fi după ce va apune vremea lor. Îi înjurăm şi pe cei din trafic, dacă merg prea încet sau, mai ales, dacă au număr de Botoşani.

Nu-i înjurăm, însă, pe cei care, cu adevărat, îngreunează traficul în Suceava. Pe şmecheraşii care îşi bagă picioarele în semnele de circulaţie. De fapt, inoculaţi cu ideea de „trafic infernal”, nici nu-i observăm pe aceşti nesimţiţi.

Şi am să vă dau un exemplu. Strada, cu sens unic, care trece prin faţa Prefecturii şi iese în Bulevardul „Ştefan cel Mare”, în apropierea magazinului „Bucovina”  se termină cu un indicator „obligatoriu la dreapta”. Adică, dacă vrei să intri pe bulevard, trebuie să o iei la dreapta. Aceste semn are un rost şi o logică. Este evident că, dacă faci la dreapta, poţi ieşi mult mai uşor pe bulevard, înscriindu-te pe banda întâi.  Dacă ai face la stânga, ar trebui să acorzi prioritate şi maşinilor care vin, pe cele două benzi, din partea stângă, cât şi celor care vin, pe cele două benzi, din dreapta. La orele de vârf, ţi-ar lua minute întregi să prinzi un „culoar” liber, pentru a face o astfel de manevră. Iată de ce, acel „obligatoriu la dreapta” a fost pus acolo cu cap.

În prima parte a unei zile lucrătoare (asta însemnând până la orele 15 – 16), în acea porţiune de stradă care vine dinspre Prefectură şi iese pe bulevard, se formează cozi de 10 – 15 maşini. Ore întregi ale zilei, coada de maşini este de la acel semn până la sediul BRD. Dacă te nimereşti pe acolo, la astfel de ore, evident, înjuri traficul din Suceava şi ceva persoane pe care le socoteşti, rapid, vinovate de această situaţie. Dacă aţi sta puţin să analizaţi cauzele, aţi vedea că aceste cozi sunt generate de cei care fac la stânga pe bulevard şi care îi blochează pe cei din spate minute bune, până când se pot înscrie pe sensul dorit. Dacă nu mă credeţi, staţi într-o zi doar jumătate de oră în zonă şi vă veţi convinge. Şi o să vedeţi o grămadă de nesimţiţi care virează la stânga. E treaba lor, e riscul lor şi, sincer, nu aş spune nimic, dacă, prin nesimţirea lor, nu ar crea haosul din trafic.

Sincer, nu cred că există şofer care, din când în când, să nu încalce, uneori chiar involuntar, măcar câte o mică regulă de circulaţie. Repet, e treaba fiecăruia, problema fiecăruia, atâta timp cât astfel de abateri nu deranjează pe nimeni. Dar când ţii circulaţia în loc numai pentru că un semn ca „obligatoriu la dreapta” este pentru proşti, nu pentru şmecheri ca tine, deja mi se pare strigător la cer. Şi ce dacă zece maşini stau în spatele tău, doar pentru că tu nu ai chef să respecţi un semn de circulaţie­­?

Poate o soluţie ar fi să existe poliţişti în astfel de locuri. Bun, şi atunci ce rost ar mai avea semnele de circulaţie? Sau, nu ar fi mai bine să fie pus câte un poliţist lângă fiecare semn de circulaţie? Sau, nu ar fi mai bine să fie scoase semnele de circulaţie? Asta aşa, provizoriu, până se inventează nişte modalităţi de a injecta bun-simţ şmecherilor nesimţiţi din trafic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şmecheraşii care îngreunează traficul.
 Vizualizări articol: 2100 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Şmecheraşii care îngreunează traficul4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei