Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2009 - Anul XIV, nr. 107 (4093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Singura sancţiune pentru România ar putea fi neaplicarea hotărârilor judecătoreşti în UE

Luni, 11 Mai 2009 (13:28:20)
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, referitor la decizia Comisiei Bundestagului, că semnalul dat de aceasta trebuie privit cu atenţie, deşi singura sancţiune formal stipulată ar putea fi nerecunoaşterea hotărârilor instanţelor româneşti în statele UE.

Parlamentul german intenţionează să sisteze alocarea de fonduri europene pentru România din cauza deficienţelor din justiţie, membrii Bundestagului adoptând joi o rezoluţie în acest sens, a relatat Deutsche Welle România în pagina electronică citând DPA.

Parlamentarii germani deplâng ritmul reformelor din justiţie şi stadiul combaterii corupţiei, potrivit unei rezoluţii adoptate joi în unanimitate, relata sursa citată, într-un material intitulat "Germania, nemulţumită de statul de drept român, vrea să îngheţe fondurile europene pentru România".

"Este foarte adevărat că singura sancţiune formal stipulată pentru o eventuală încetinere a performanţelor în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare este aplicarea articolului 38 din actul de aderare, respectiv nerecunoaşterea hotărârilor instanţelor noastre în statele membre din Uniunea Europeană, clauză care poate fi activată până la sfârşitul acestui an, dar semnalul dat de Bundestag trebuie privit cu atenţie", a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Ministrul a spus că mesajul Comisiei Bundestagului arată ce presiuni există asupra Comisiei în adoptarea unei atitudini mai ferme şi severe în evaluarea progreselor în justiţie.

"Credem însă că România a făcut suficiente progrese în domeniul justiţiei ca să putem susţine abandonarea ideii sancţiunilor", a declarat Predoiu.

Acesta a conchis că Ministerul Justiţiei este în grafic cu tot ce şi-a propus sub aspect instituţional, însă contextul economico-politic şi-a pus amprenta asupra activităţii şi a dialogului cu sistemul.

Predoiu a adăugat că, în această săptămână, va înainta o scrisoare către Executiv şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu propunerile de soluţii tehnice pentru ieşirea din acest impas de comunicare şi resurse logistice suficiente.

"Agenda pe justiţie este mult prea importantă pentru interesul naţional pentru a fi finanţată insuficient", a spus, în finalul declaraţiei sale, Cătălin Predoiu.

"Decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător care trebuie tratat cu toata atenția, pentru că reflectă nemulțumirea acestui stat membru al Uniunii Europene față de evoluția celor patru obiective de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a susţinut, vineri, ministrul român al Justiţiei Cătălin Predoiu.

Marţi, Amelia Torres purtătorul de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice şi monetare Joaquin Almunia, afirma că acordarea ajutorului financiar de cinci miliarde de euro pentru România nu este condiţionată de progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei.

"Nu există o condiţionalitate între acordarea ajutorului financiar şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a spus Amelia Torres. Ea aprecizat că decizia de sprijinire financiară a României a fost adoptată marţi în ECOFIN.

"Acum ne pregătim să încheiem memorandumul de înţelegere care va detalia condiţiile stabilite deja pentru acordarea ajutorului financiar pentru România", a spus Amelia Torres.

Ea a insistat asupra faptului că aceste condiţii au fost deja făcute publice, iar progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei nu reprezintă una dintre ele.

Amelia Torres a reluat însă un mesaj transmis săptămâna trecută pentru MEDIAFAX, în care indica faptul că CE a transmis o propunere miniştrilor de Finanţe din UE pentru aprobarea acordării unei asistenţe financiare de 5 miliade de euro, iar propunerea de decizie a Consiliului conţine o referire la monitorizarea progreselor în domeniul reformei judiciare.

Comisia Europeană a comunicat la 21 aprilie că a convenit să propună consiliului să acorde României o asistenţă financiară pe termen mediu de până la 5 miliarde de euro, asistenţa financiară fiind condiţionată de implementarea unui program economic cuprinzător.

Potrivit unui comunicat CE difuzat la 21 aprilie, asistenţa financiară pe termen mediu propusă pentru România se va plăti în maximum cinci tranşe în următoarele 24 de luni, eliberarea acestora fiind condiţionată de implementarea unui amplu program de politici economice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Singura sancţiune pentru România ar putea fi neaplicarea hotărârilor judecătoreşti în UE.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Singura sancţiune pentru România ar putea fi neaplicarea hotărârilor judecătoreşti în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei