Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2009 - Anul XIV, nr. 107 (4093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu susţine că declaraţiile lui Geoană sunt regretabile şi au caracter evident electoral

Luni, 11 Mai 2009 (19:31:04)
Preşedintele Traian Băsescu susţine că declaraţiile preşedintelui PSD Mircea Geoană despre posibila tăiere a fondurilor UE destinate României după raportul CE din vară sunt regretabile şi au un evident caracter electoral.

"În cursul săptămânii trecute, preşedintele României, Traian Băsescu, a avut o convorbire telefonică cu domnul Mircea Geoană, în cadrul căreia şeful statului a avertizat că va trimite o scrisoare preşedinţilor celor două partide aflate la guvernare, precum şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care va atrage atenţia că întârzierea adoptării Codurilor şi blocarea în Parlament a dosarelor de corupţie sunt de natură să aducă prejudicii României" ,se arată într-un comunicat al preşedinţiei remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele susţine că declaraţiile lui Geoană sunt regretabile.

"Declaraţiile domnului Mircea Geoană, făcute în cursul zilei de luni, 11 mai a.c., sunt regretabile. Şeful statului ar fi aşteptat de la domnul Geoană o abordare matură şi nu o încercare de a se deroba de responsabilitatea blocării în Camera Deputaţilor şi în Senat a dosarelor de corupţie şi de întârzierea adoptării Codurilor. În acest context, reamintim că atât Codurile, cât şi dosarele se află la Parlament. Cu alte cuvinte, remedierea întârzierilor în ceea ce priveşte adoptarea Codurilor şi deblocarea dosarelor de corupţie intră în responsabilitatea directă a grupurilor parlamentare ale coaliţiei la guvernare, implicit şi în responsabilitatea politică a domnului Geoană", se arată în comunicat.

Băsescu este de părere că declaraţiile lui Geoană au caracter electoral.

"Deşi declaraţiile respective au un evident caracter electoral, preşedintele României consideră că merită totuşi salutată preocuparea domnului Geoană pentru subiect, chiar dacă ea se manifestă cu aproape trei luni întârziere de la semnalul de alarmă dat de şeful statului, în cadrul întâlnirii pe tema Justiţiei, desfăşurată în data de 17 februarie a.c., la Palatul Cotroceni. În acelaşi timp, merită amintit că nimeni altul decât chiar domnul Geoană încuraja, în urmă cu două săptămâni, boicotarea dezbaterilor din Parlament cu privire la Coduri", se arată în comunicat.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că există informaţii coerente şi solide care indică riscul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, lansând un apel către preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru a evita acest risc. El a adăugat că este "un element care are cauze multiple, dar care ca pretext principal lipsa de reformă în domeniul justiţiei din România".

"În acest context, decizia partidului nostru este de a trimite cele două coduri, codurile Penal şi Civil finalizate în comisiile speciale ale Parlamentului, către preşedintele României, reamintindu-i preşedintelui că a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni o întâlnire cu toţi factorii decidenţi, în încercarea de a găsi răspunsurile pentru un raport pozitiv al Comisiei Europene la adresa României", a spus Geoană.

El a spus că face, în numele PSD, un apel la şeful statului, "în calitatea sa de principal coordonator al instituţiilor legate de Justiţia din România în ultimii cinci ani de zile, să ia toate măsurile necesare, într-un contact direct cu ministrul Justiţiei, cu procurorul general, cu şeful DNA, cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii şi cu Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de a lua toate măsurile necesare la nivelul statului român şi la nivelul Guvernului pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa intereselor şi reputaţiei României în Europa".

Întrebat de ziarişti dacă are informaţii că ar exista o condiţionalitate la nivelul Comisiei Europene a alocării de fonduri în schimbul finalizării codurilor juridice până la 15 mai, Geoană a reiterat faptul că, oficial, Comisia Europeană, prin purtătorul său de cuvânt şi prin comisarul pe Justiţie, au negat această ipoteză.

"Nu cred că data de 15 mai este impusă de Comisia Europeană. Dacă Traian Băsescu consideră că această dată se impune pentru a evita sancţiunile la adresa României, noi îi spunem unde suntem astăzi cu Codurile şi îi cerem să ia măsurile care se impun, are o responsabilitate directă faţă de bunul mers al Justiţiei şi faţă de riscul existenţei unor sancţiuni la adresa României. (...) Oficial, Comisia Europeană ne-a transmis că nu există o asemenea condiţionalitate. Poate că preşedintele are mai multe informaţii, din mai multe zone şi aşteptăm să ne comunice", a afirmat liderul PSD.

El a spus că, din punctul de vedere al PSD, Parlamentul s-a achitat de sarcina care îi revenea în ceea ce priveşte obligaţiile din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pe Justiţie.

"Întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc (de a pierde fondurile europene – n.r.) aparţine în principal preşedintelui, pentru că el este cel care a instalat-o la Ministerul Justiţiei pe Monica Macovei, el este cel care l-a avut la Ministerul Justiţiei, şi înainte şi după 2008, pe Cătălin Predoiu", a continuat Geoană.

Liderul PSD a spus că îi va trimite şefului statului o scrisoare în cursul zilei de luni, solicitându-i să se achite de datoria ce decurge din funcţia de preşedinte în ceea ce priveşte eventuala condiţionalitate între accesarea fondurilor europene şi reforma în Justiţie.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, în luna februarie, la Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în reforma justiţiei precum şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu premierul Emil Boc, vicepremierul Dan Nica şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Întâlnirea a vizat o analiză a raportului CE despre justiţie din ianuarie şi măsurilor ce trebuie întreprinse astfel încât România să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Preşedintele a precizat, ulteriror, la CSM, că s-a stabilit ca până pe 15 mai aceste coduri să fie dezbătute în comisia specială parlamentară, iar după acest termen, până la care Guvernul va nota observaţiile acesteia, legile să fie adoptate prin asumarea răspunderii.

Termenul anunţat de şeful statului nu a părut să fie agreat de toţi reprezentanţi clasei politice.

Geoană a declarat, în martie, că PSD aşteaptă ca preşedintele Băsescu să îşi nuanţeze poziţia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, considerând că acesta este nerealist şi depăşit de evenimente. În replică, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, la finalul unei şedinţei BPN, că Mircea Geoană este "un pic nervos" când solicită un nou termen pentru adoptarea codurilor din justiţie şi a susţinut că liderul PSD este cel care a propus data limită de 15 mai.

Cele patru coduri juridice nu au întrunit cele 25 de voturi necesare pentru a fi avizate în Consiliul Economic şi Social, dar punctele de vedere exprimate au fost trimise Parlamentului.

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în 22 aprilie, după şedinţa coaliţiei, că s-a decis ca, până la 15 mai, să fie finalizate Codurile Civil şi Penal, urmând a fi dezbătute de Senat în procedură de urgenţă. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a precizat că celelalte două coduri juridice, de procedură penală şi de procedură civilă, urmează să intre în lucru la comisii în perioada verii, până în toamnă, şi să se stabilească un termen rezonabil pentru adoptarea acestora.

Ponta a ţinut să precizeze că pentru Codurile civil şi penal nu este necesară asumarea răspunerii Executivului, ele urmând a intra în aprobarea Parlamentului în această sesiune, iar celelalte două coduri să primească un termen rezonabil de adoptare în cursul acestui an.

Şeful statului a insistat şi la finele lunii aprilie, asupra importanţei termenului de 15 mai pentru adoptarea codurilor, în special pentru cele civil şi penal. Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la RRA, că ar trebui respectat termenul asumat, la începutul anului, de către toţi factorii de decizie din România pentru adoptarea celor patru Coduri juridice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu susţine că declaraţiile lui Geoană sunt regretabile şi au caracter evident electoral.
 Vizualizări articol: 650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu susţine că declaraţiile lui Geoană sunt regretabile şi au caracter evident electoral0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei