Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2009 - Anul XIV, nr. 97 (4083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicate: Legea salarizării unitare bate pasul pe loc, premierul are o problemă

Miercuri, 29 Aprilie 2009 (15:25:11)
Sindicaliştii susţin că discuţiile privind elaborarea legii unitare de salarizare bat pasul pe loc, întrucât MAI, MAE şi CSM nu trimit nomenclatoarele de funcţii, şi consideră că premierul Emil Boc "are o problemă" pentru că declaraţiile sale sunt contrazise de reprezentaţii celor trei ministere.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, privind elaborarea legii unice de salarizare, că "negocierile bat pasul pe loc" din cauza faptului că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu au trimis nomenclatoarele de funcţii.

"Premierul Boc are o problemă pentru că nu este în stare să facă ordine în propria ogradă", a precizat Hancescu.

Vicepreşedintele FSLI a mai spus că, deşi reprezentanţii MAI invocă faptul că "au legi speciale şi că nu pot fi găsite echivalări ale funcţiilor", sindicaliştii nu vor accepta legi speciale în sistemul bugetar şi reprezentanţii CSDR s-ar putea retrage de la negocieri.

"Nu putem lăsa MAI de-o parte numai pentru că funcţiile lor sunt mai greu de coroborat cu celelalte din sistem", a explicat vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea.

De asemenea, Dandea a precizat că grila de salarizare ar putea fi ajustată dacă nu va putea fi respectat principiul privind raportul de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim.

Totodată, vicepreşedintele de la Alma Mater, Anton Hadar, a cerut ca discuţiile privind elaborarea proiectului de lege să aibă loc "la cel mai înalt nivel".

"Această lege nu va fi niciodată finalizată sau dacă va fi finalizată va fi doar o simulare. Este nevoie de o decizie politică. (...) Ministerul Muncii propune echivalări întâmplătoare. Dacă ne apucăm să echivalăm o mie şi ceva de funcţii nu terminăm niciodată", a explicat Hadăr.

Preşedintele Uniunii "Forţa Legii", Ringo Dămureanu, a declarat că echivalarea funcţiilor în sistemul bugetar ar trebui încheiată până la 30 mai, însă acest lucru este puţin probabil să se întâmple având în vedere că "nimic nu avansează". Dămureanu a precizat că sindicatul poliţiştilor susţine legea unică de salariare însă se opun "poliţiştii bătrâni, cu salarii mari", care invocă statutul special.

Preşedintele Uniunii "Forţa Legii" a mai spus că sindicaliştii vor mai respecta încă programul întâlnirilor cu partenerii sociali, dar acest lucru ar putea fi pe o perioadă determinată din cauza faptului că "toate declaraţiile premierului sunt contrazise într-un mod obraznic".

Preşedintele ProLex, Vasile Lincu, acuză MAI că, prin refuzul de a trimite documentle solicitate, boicotează discuţiile pe marginea legii unice de salarizare.
El a precizat că sindicaliştii au solicitat ca la şedinţele următoare toate ministerele să fie reprezentate de secretari de stat.

"Dacă MAI refuză să trimită nomenclatorul de funcţii se va merge pe echivalarea gradelor din armată", a explicat Lincu.

Deşi sindicaliştii afirmă că negocierile "bat pasul pe loc", secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat că poziţia MAI, MAE şi CSM este "mult mai constructivă", convenindu-se ca până la următoare şedinţă să vină cu propuneri.

Mocanu a mai spus că următoarea întâlnire a grupului de lucru a fost programată luni, la ora 9.30, şi a solicitat ca toate ministerele să trimită la discuţii secretari de stat. Secretarul de stat a mai declarat că dacă cele trei instituţii nu-şi vor prezenta până luni punctul de vedere, grupul de lucru va încerca să ofere răspunsuri privind echivalările.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, miercuri, că, pentru definitivarea legii unice pentru bugetari, va trimite la Ministerul Muncii grila de salarizare folosită în Germania, deşi salariile angajaţilor MAI nu vor avea valoarea celor din respectiva ţară. Dan Nica a declarat că, pentru definitivarea legii unice de salarizare, Ministerul Administraţiei şi Internelor va folosi modelul existent în Germania, care a dovedit un echilibru în acest domeniu.

Mai multe organizaţii sindicale au ameninţat, luni, că vor bloca negocierile pe tema legii unice de salarizare a bugetarilor şi că nu vor mai participa la întâlnirile stabilite dacă reprezentanţii Guvernului nu vor prezenta propunerile tuturor ministerelor privind acest act normativ.

Reprezentanţii sindicatelor care au participat la întâlnirea de vineri, de la Ministerul Muncii, au susţinut că discuţiile privind elaborarea legii unice de salarizare nu au evoluat din cauza unor ministere care "tratează cu indiferenţă" această problemă, făcând referire la Ministerul Justiţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi Ministerul Apărării Naţionale care nu au prezentat încă nomenclatoarele funcţiilor, motiv pentru care nu se poate face reaşezarea funcţiilor.

Bogdan Hossu a declarat, vineri, că dacă Guvernul vrea să respecte termenul limită la care s-a angajat la negocierile cu FMI privind legea salarizării unice, respectiv 1 octombrie, singura formă ca această lege să iasă din Parlament în timp util este asumarea răspunderii Guvernului.

Legea de salarizare unitară în sectorul bugetar va fi finalizată şi aplicată în pofida presiunilor deja exercitate de către sistemul bugetarilor privilegiaţi, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

Guvernul nu exclude posibilitatea de a-şi asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, a anunţat premierul Emil Boc. El a arătat că procedura asumării răspunderii va reduce din timpul aferent aplicării legii, dar că decizia în acest sens trebuie luată la nivelul Coaliţiei.

Guvernul a aprobat, în urmă cu o săptămână, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: Legea salarizării unitare bate pasul pe loc, premierul are o problemă.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Sindicate: Legea salarizării unitare bate pasul pe loc, premierul are o problemă3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei