Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2009 - Anul XIV, nr. 97 (4083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Codurile juridice nu au întrunit voturile necesare pentru a fi avizate în CES

Miercuri, 29 Aprilie 2009 (17:50:56)
Cele patru coduri juridice nu au întrunit 25 de voturi necesare pentru a fi avizate în Consiliul Economic şi Social, dar punctele de vedere exprimate au fost trimise Parlamentului.

"Nu au fost 25 de voturi nici pentru un aviz pozitiv, nici pentru un aviz negativ, astfel că am trimis Parlamentului părerea părţilor ca atare. Guvernul a fost de acord cu aceste coduri, la fel cum a fost de acord şi o parte din sindicate şi patronate, dar nu au fost întrunite 25 de voturi", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CES, Florian Costache.

Potrivit Legii 109/1997, actualizată, privind organizarea CES, Consiliul analizează ş avizează proiectele de hotărâri şi de ordonanţe ale Guvernului şi proiectele
de lege ce urmează a fi prezentate spre adoptare Parlamentului.

Iniţiatorii proiectelor de acte normative şi de programe şi strategii naţionale sau sectoriale au obligaţia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.

CES este format din 45 membri, iar dezbaterile în plen se desfăşoară în prezenţa a minimum 24 dintre aceştia.

În cazul în care nu se poate adopta o hotărâre a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate în plenul CES părţii care a sesizat acest organism, potrivit legii.

Şeful statului a insistat, miercurea trecută, asupra importanţei termenului de 15 mai pentru adoptarea codurilor, în special pentru cele civil şi penal, afirmând că acceptă principiile enunţate de ONG-uri în discuţia pe tema codurilor, însă că trebuie ca România să-şi îndeplinească angajamentele faţă de UE.

Totodată, în urmă cu o săptămână, vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, după şedinţa coaliţiei, că s-a decis ca, până la 15 mai, să fie finalizate codurile civil şi penal, urmând a fi dezbătute de Senat în procedură de urgenţă, iar codurile de procedură civilă şi penală să fie adoptate până în toamnă.

Pe de altă parte, membrii coaliţiei de ONG-uri "Opriţi Codurile!" au chemat în judecând, acuzând că Executivul a încălcat legea transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize. Instanţa a stabilit pentru 19 mai începerea procesului, dar coaliţia a cerut preschimbarea termenului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că le-a propus reprezentanţilor coaliţiei "Opriţi codurile" ca timp de trei zile să poarte discuţii cu membrii celor două comisii parlamentare care lucrează la proiectele de coduri din domeniul justiţiei. Totodată, Băsescu a propus Coaliţiei o întrerupere de şapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice, timp în care ONG-urile să depună amendamente punctuale la Parlament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Codurile juridice nu au întrunit voturile necesare pentru a fi avizate în CES.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Codurile juridice nu au întrunit voturile necesare pentru a fi avizate în CES0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei