Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2009 - Anul XIV, nr. 97 (4083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Salariile în Educaţie nu scad şi nu se fac disponibilizări

Miercuri, 29 Aprilie 2009 (17:49:40)
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, că salariile din Educaţie nu vor scădea, că nu se vor face disponibilizări şi că ştirea lansată în baza unei circulare trimisă inspectorilor şcolari este "rău intenţionată".

Întrebată dacă salariile din Educaţie vor scădea cu 25%, ministrul Andronescu a precizat: "Nu. Nu ştiu cine a lansat această ştire. Nu se pune problema. Ordonanţa de rectificare a rectificat negativ bugetul Educaţiei cu suma care presupunea creşterile salariale de anul acesta. Nu se fac reduceri de salarii, nu se fac reduceri de sporuri, ca urmare, o asemenea ştire lansată nu ştiu de cine mi se pare că este rău intenţionată".

Andronescu a arătat că, dacă inspectorii generali au lansat în judeţe o asemenea decizie, le va cere socoteală pentru acest lucru, întrucât au introdus la nivel naţional o informaţie care nu are un suport real.

"Îi asigur pe profesori că îşi vor primi salariile la nivelul la care este acum. Ne vom bate să recâştigăm resursele pierdute la o rectificare pozitivă", a sublinat Andronescu.

Întrebată ce s-a întâmplat cu circulara şi dacă aceasta nu a fost înţeleasă bine de către inspectorii şcolari, ministrul Andronescu a precizat: "Circulara pe care a trimis-o directorul de buget-finanţe nu are semnătura mea. El a trimis sumele defalcate pe fiecare judeţ şi a cerut în această circulară să fie acordate salariile în conformitate cu legea".

"Nici un inspector şcolar nu poate să diminueze salariul în lipsă de respect faţă de legislaţia în vigoare. Inspectorilor care au luat o altă decizie le voi cere socoteală", a adăugat Andronescu.

Ea a subliniat că nu este posibil să fie dat afară un profesor înscris cu o normă, în cursul anului şcolar, şi a dat asigurări că nici în toamnă nu se va pune o asemenea problemă.

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care se propune prelungirea până la finalul anului a actelor normative în vigoare privind salarizarea în sectorul bugetar, procedură care, în lipsa unei alte decizii, reprezintă practic o îngheţare a salariilor în sistemul bugetar, la nivelul actual, până la 31 decembrie 2009.

Toţi sindicaliştii din educaţie s-au declarat nemulţumiţi de rectificarea negativă a bugetului Ministerului Educaţiei şi au anunţat că vor hotărî, joi, acţiunile de protest, fiind şanse foarte mari ca profesorii să boicoteze examenele naţionale.

Potrivit sindicaliştilor, diminuarea bugetului educaţiei va duce la disponibilizări sau la micşorarea salariilor din învăţământ cu 2-8 la sută, putând ajunge chiar până la 20%, deoarece inspectoratele şcolare trebuie să se încadreze în noul buget.

Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti trebuie să comunice, până joi, măsurile pe care le vor lua pentru respectarea prevederilor legale privind încadrarea în cheltuielile de personal, potrivit unei adrese trimise de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

În adresa transmisă inspectoratelor şcolare din toată ţara, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) informează că, potrivit OUG 34/2009 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, ordonatorii de credite au obligaţia de a încadra limitele de cheltuieli cu personalul aşa cum sunt acestea prezentate în legea bugetară cu completările şi modificările ulterioare.

Cheltuielile de personal din învăţământ au fost stabilite după rectificarea bugetară la 13,8 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mult decât în 2008, în timp ce totalul cheltuielilor bugetare cu personalul a scăzut de la 43,3 miliarde de lei la 41,5 miliarde de lei.

În aceste condiţii, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, susţine că salariile profesorilor nu vor scădea, chiar dacă în prima parte a anului trecut aceştia nu au beneficiat de majorări salariale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Salariile în Educaţie nu scad şi nu se fac disponibilizări.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Salariile în Educaţie nu scad şi nu se fac disponibilizări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei