Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2009 - Anul XIV, nr. 97 (4083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Bobârnacele lui Flutur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Există ceva în gena noastră de români care ne face să fim permanent clevetitori, să fim invidioşi pe succesul unora, să ne bucurăm de eşecul altora, să criticăm, cât de des putem, pe cineva care încearcă să facă ceva bun.

La acest capitol, „bun”, trec şi programul „Paştele în Bucovina”. Cu toate neajunsurile lui. Un program de o asemenea anvergură şi întins pe durata a aproape două săptămâni nu putea fi perfect. Nici nu a fost. Sunt multe de criticat şi, în special, din punctul meu de vedere, festivismul exagerat.

Dincolo de neajunsuri, există, însă, câteva lucruri care rămân. Nu mă refer la cele două recorduri mondiale (oul din Suceava şi pasca din Rădăuţi), care pe mine nu mă entuziasmează, cu toate că oul ar putea deveni un obiect de atracţie turistică. A intra în nu ştiu ce fel de academie a recordurilor a devenit în România un sport naţional, la fel ca şi studiile universitare sau post universitare.

Ceea ce rămâne este reclama imensă de care s-a bucurat această zonă, Bucovina. Zile în şir, Bucovina a fost prezentă pe toate canalele importante de televiziune din ţară. O reclamă pentru care, în alte condiţii, s-ar fi plătit sume fabuloase.

Primul efect a fost numărul mult mai mare de turişti care ne-au vizitat judeţul, comparativ cu sărbătorile de Paşti din anii trecuţi. Ei, şi asta a deranjat. A deranjat oameni politici importanţi şi afacerişti vânoşi, ale căror interese economice sunt în cu totul alte zone decât în Bucovina. Aţi văzut ce a urmat apoi. Vreo două zile de dezbateri tâmpite legate de lumina pe care a adus-o Gheorghe Flutur de la Ierusalim. E oficială sau nu? Adică, lumina adusă de la Mormântul Sfânt poate fi „neoficială”. Nici măcar după ce Patriarhia a precizat foarte clar că nu se poate vorbi de lumină „neoficială”, că nu e mai „oficială” cea adusă de Patriarhie decât cea adusă de Flutur, clevetitorii au continuat să-şi facă numărul.

Gheorghe Flutur anunţase cu două luni înainte că va aduce lumină de la Mormântul Sfânt, cu binecuvântarea lui ÎPS Pimen. Două luni, nimeni nu a zis nimic. După Paşte, au sărit toţi. Ba că lumina e neoficială, ba că Flutur a mers cu avionul lui Patriciu (e vorba de un avion închiriat de la o campanie unde acţionar este liderul PNL), ba că e ceva în neregulă cu cei care au plătit banii pentru avion, în special cu deputatul Ioan Bălan, care a achitat cea mai mare parte a sumei etc.

Mi s-a părut normală, spre exemplu, atitudinea unui coleg din presa centrală, care l-a criticat pe Gheorghe Flutur pentru că şi-a depăşit rolul de mirean în delegaţia care a mers la Ierusalim. Din păcate, însă, majoritatea criticilor, ca să nu spun atacurilor, au fost forţate.

Am o singură întrebare: de ce nici una dintre sutele de minţi luminate care dau ora exactă din Parcul Herăstrău nu a scris nici un cuvânt „pe invers” înainte de Paşte? Şi asta, având în vedere faptul că ştiau, cu două luni înainte, despre manifestările pe care le incriminează acum. Explicaţia este simplă: nu se aşteptau ca acest program, „Paştele în Bucovina”, să aibă un asemenea succes. Chiar dacă ne referim doar la impactul mediatic şi, mai ales, la turiştii atraşi.

Şi, aşa cum spuneam, asta a deranjat. Ca urmare, mai multe ziare centrale au cerut corespondenţilor din Suceava să caute subiecte negative despre Gheorghe Flutur şi „acoliţii” lui. Nu contează ce, de rău să fie. Nu-i plâng eu de milă lui Gheorghe Flutur, dar mă deranjează, ca sucevean, că o astfel de campanie este solicitată după ce un proiect turistic pe care l-a iniţiat a fost încununat de succes. Dacă acest proiect s-ar fi derulat pe Valea Prahovei sau la malul Mării Negre, probabil totul ar fi fost în regulă. Dar să ia Bucovina din turiştii celor două zone, este prea de tot... Iar tupeul acesta trebuie pedepsit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bobârnacele lui Flutur.
 Vizualizări articol: 2137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 15 voturi
Bobârnacele lui Flutur3.3515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(29 apr 2009, 13:12:31
Foarte bun editorialul, dar sunt curios cati vor intelege aceste randuri. Cati vor putea trece peste acea invidie, acea ura, poate politica, si sa vada succesul acestui program, "Paste in Bucovina". Pacat ca la noi se merge, inca, pe principiul "sa moara capra vecinului", iar daca cineva iese in fata, cu orice, trebuie sa facem totul pentru a'l da in jos.

Inca odata... felicitari pentru editorial!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei