Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2009 - Anul XIV, nr. 97 (4083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul are date care indică secetă în 2009 şi introduce măsuri de ajutor financiar pentru irigaţii

Miercuri, 29 Aprilie 2009 (15:05:47)
Guvernul a primit date care relevă că acest an va fi unul secetos, care poate afecta agricultura, şi a decis să introducă un pachet minim de măsuri financiare pentru irigaţii, în limita ajutoarelor de stat acceptate de UE, precum acordarea unui volum mai mare de subvenţii şi acoperirea unor costuri.

Executivul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că subvenţiile pentru exploatarea irigaţiilor vor fi acordate şi federaţiilor care au încheiat contracte până la 30 aprilie 2009, nu doar pentru contractele semnate până la 30 noiembrie 2008, conform legii în vigoare, iar costurile de racordare a pompelor la reţelele electrice vor fi acoperite de la bugetul de stat.

"Pentru creşterea suprafeţelor contractate pentru irigaţii în 2009 şi acordarea de sprijin nediscriminatoriu tuturor organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii care nu au încheiat contracte până la 30 noiembrie 2008 se propune ca pentru sezonul de irigaţii al acestui an termenul de plată a contribuţiei proprii la tariful anual să fie 30 aprilie 2009. De asemenea, se propune să se suporte de la bugetul de stat cheltuielile asimilate investiţiilor pentru racordarea staţiilor de pompare la reţele electrice de interes public", se arată în ordonanţa aprobată de Guvern.

Sprijinul este justificat prin faptul că lipsa unor astfel de măsuri destinate utilizatorilor de apă pentru irigaţii va determina neexecutarea sau executarea cu întârziere a lucrărilor pentru livrarea apei de irigaţii "în perioadele de secetă prognozate pentru anul 2009".

"Ca efect al crizei economico-financiare, mulţi beneficiari ai serviciilor de irigaţii nu pot suprta costurile acestora, astfel că renunţă la irigarea culturilor în condiţiile în care se prognozează că anul 2009 va fi secetos", se arată în document.

Legislaţia în vigoare prevede că răspunderea pentru exploatarea, întreţinerea şi reparaţia amenajărilor de îmbunătăţiri funciare revine în principal proprietarilor de teren constituiţi în organizaţii, respectiv Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţilor Funciare şi altor furnizori de apă pentru irigaţii.

Conform datelor oficiale, din totalul de 408 organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, care gestionează o suprafaţă de circa un milion hectare, numai 306 au încheiat contracte până la 30 noiembrie 2008, pentru 494,2 mii hectare.

Guvernul consideră că neacordarea sprijinului financiar va duce la scăderea producţiei agricole, la plata de despăgubiri pentru culturi afectate de secetă şi la nerealizarea obiectivelor stabilite prin programul de guvernare.

Cheltuielile aferente sprijinului financiar sunt estimate la 1,2 milioane lei pentru 2009 şi la 6 milioane lei pentru următorii cinci ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul are date care indică secetă în 2009 şi introduce măsuri de ajutor financiar pentru irigaţii.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul are date care indică secetă în 2009 şi introduce măsuri de ajutor financiar pentru irigaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei