Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 apr 2009 - Anul XIV, nr. 96 (4082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul privind strategia de descentralizare din sănătate, discutat la Guvern, săptămâna viitoare

Marţi, 28 Aprilie 2009 (17:02:11)
Proiectele de act normativ privind strategia de descentralizare şi, respectiv, crearea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) vor fi dezbătute, săptămâna viitoare, în şedinţă de Guvern, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

"Azi (marţi - n.r.) a fost o primă dezbatere privind descentralizarea. Proiectul de act normativ privind strategia de descentralizare va fi, săptămâna viitoare, în dezbaterea Guvernului, împreună cu un alt proiect important pe care îl consider deja foarte întârziat şi anume crearea Institutului Naţional de Sănătate Publică. Proiectul privind INSP trebuie să vină în paralel cu ceeea ce înseamnă procesul de descentralizare şi care este o instituţie similară structurilor UE şi aprobată de Comisia Europeană, unde tot ceea ce este sănătate publică este coordonat de o singură structură. Dar descentralizarea nu se poate produce mâine. Ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2010", a declarat Bazac, în cadrul unei mese rotunde organizate de cotidianul de afaceri "Business standard", cu tema "Guvernul privat - sistemul de sănătate", referitoare la introducerea asigurărilor private de sănătate, precum şi implicaţiile noilor reglementari din contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru anul 2009.

Bazac a spus că, în România, sunt 431 spitale, iar 112 cheltuie sume reprezentând 85% din buget. Pentru cele 319 cărora le revin 15% din bani trebuie găsite soluţii.

Ministrul a precizat că, prin descentralizare, autorităţile locale trebuie să asume funcţionarea în continuare a unităţilor sanitare nerentabile şi că dacă acestea nu sunt eficiente în forma actuală ar putea fi trasformate în aşezăminte medico - sociale sau numai sociale.

"Când instituţiile sanitare vor trece la autorităţile locale vor trece cu fondurile aferente. De aceea am spus că acest proces nu se poate produce mâine, ci doar de la 1 ianuarie 2010. Guvernul va avea legea gata pentru implementare din 1 ianuarie 2010, adică într-un interval de timp decent", a adăugat demnitarul.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a cerut, în 14 aprilie, ministerelor implicate în procesul descentralizării să finalizeze, până în 28 aprilie, propunerile existente în proiecte de lege, ordonanţe de urgenţă, hotărâri şi ordine de ministru, pentru a fi prezentate Guvernului.

În 4 martie, Dan Nica a solicitat reprezentanţilor ministerelor să finalizeze procesul de descentralizare în 60 zile. "Dacă nu putem să realizăm descentralizarea în 60 de zile, nu putem nici într-un an, nici în doi, nici în cinci", a afirmat vicepremierul Nica, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale care au luat parte la reuniune.

În domeniul sănătăţii, procesul de descentralizare urmează să aibă în vedere transferul direcţiilor de sănatate publică şi a spitalelor judeţene în subordinea Consiliilor Judeţene, care vor avea în atribuţii şi numirea directorilor şi managerilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul privind strategia de descentralizare din sănătate, discutat la Guvern, săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 1703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul privind strategia de descentralizare din sănătate, discutat la Guvern, săptămâna viitoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei