Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 apr 2009 - Anul XIV, nr. 96 (4082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MT spune că nu a propus disponibilizarea a 12.000 de feroviari şi este surprins că ies în stradă

Marţi, 28 Aprilie 2009 (15:44:36)
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor (MT) sunt "surprinşi" că feroviarii vor ieşi în stradă, miercuri, şi susţin că le-au transmis sindicaliştilor variante pentru eficientizarea activităţii la CFR, nu un program privind disponibilizarea a 12.000 de persoane.

Ministerul Transporturilor neagă că ar fi înaintat sindicaliştilor un program de restructurare care prevede disponibilizarea a peste 12.000 de salariaţi şi spune că a propus acestora două variante pentru eficientizarea activităţii la calea ferată, respectiv păstrarea tuturor angajaţilor şi micşorarea veniturilor acestora, prin reducerea sau eliminarea unor sporuri şi prime, sau disponibilizarea unui număr de salariaţi şi creşterea salariilor celor rămaşi.

Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este "surprins" că, după luni de discuţii cu sindicaliştii, nu s-a ajuns la nicio soluţie, iar feroviarii ies, miercuri, în stradă să "strige că urmează a fi disponibilizaţi 12.000 de oameni".

"Noi nu am prezentat sindicaliştilor această cifră. Am vorbit doar de persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, doar aceştia ar trebui să plece de la calea ferată, fiind 3.494 de pensionabili şi 287 de pensionari", a precizat Axinia.

Subsecretarul de stat a spus că a cerut sindicaliştilor să discute cu aceste persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare, pentru a le determina să se pensioneze.

El a arătat că, după ce aceste persoane ar ieşi la pensie, ar trebui făcută o altă analiză cu privire la buget şi, "dacă este nevoie, se va continua disponibilizarea".

"Angajaţii de la calea ferată sunt încadraţi în grupe de muncă care le oferă dreptul de a ieşi la pensie mai devreme de 65 de ani şi, dacă au optat pentru acest drept, a venit timpul să plece. Le mulţumim pentru activitatea prestată, dar trebuie să înţeleagă că sunt oameni tineri care au un viitor în faţă", a explicat subsecretarul de stat.

Axinia a spus că, în replică, sindicatele au răspuns că nu au ce să facă într-o asemenea situaţie şi că nu-i pot determina pe aceşti oameni "să plece acasă".

Subsecretarul de stat a mai afirmat că volumul de marfă şi călători a scăzut pe calea ferată, motiv pentru care nu s-au putut acorda nici primele de Paşti, din lipsă de fonduri, situaţie care s-a răsfrânt asupra CFR Infrastructură, societatea cu cele mai mari probleme.

Axinia a mai spus că sindicaliştii au ales momentul pentru declanşarea mitingului în perioada în care ministrul Radu Berceanu este plecat din ţară la o conferinţă internaţională cu miniştrii Transporturilor, subliniind că "era mai bine ca sindicaliştii să aştepte ca ministrul să fie în ţară".

La CFR Călători sunt 16.986 angajaţi, la CFR Infrastructură sunt 28.045, iar la CFR Marfă - 17.863.

Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis sindicaliştilor din CFR, în 20 martie, de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prevede reducerea numărului de personal cu 12.139 pe întreg sistemul (5.949 la CFR Marfa şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele ei, 3.536 la CFR SA şi filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară).

Sindicaliştii CFR şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) au purtat mai multe runde de discuţii de la anunţarea acestui program de restructurare, dar nu au ajuns la un punct comun.

Feroviarii organizează, miercuri, între orele 10.30 şi 14.00, un miting în faţa Ministerului Transporturilor, urmat de un marş până la Guvern, acţiuni aprobate de Primăria Capitalei pentru aproximativ 10.000 de persoane.

Astfel, mitingul are loc în faţa Ministerului Transporturilor între orele 10.30 şi 12.30, fără ca traficul să fie restricţionat. Sindicaliştii vor pleca apoi în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Griviţei - strada Polizu - strada Buzeşti - Guvern, fără a avea voie să staţioneze în faţa Executivului. Acţiunea se va încheia la ora 14.00.

Preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale CFR, Ion Molea, declara, săptămâna trecută, că după acţiunile de protest, la începutul lunii mai o delegaţie a sindicaliştilor CFR va expune aceste probleme şi la Bruxelles, la Comisia de Transporturi.

Molea preciza că nu se ia în calcul, pentru moment, o încetare a activităţii la calea ferată, aşteptând o rezolvare în urma discuţiilor de la Bruxelles.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara, săptămâna trecută, că protestatarii din cadrul CFR vor să primească "foarte multe subvenţii directe de la stat", investiţii de la buget, "iar după aceea să nu-i mai întrebe nimeni cum cheltuiesc aceşti bani", însă "în rest, dacă mai întârzie trenul, asta e!".

El mai spunea că protestatarii au mai multe solicitări şi că discută de la începutul anului cu reprezentanţii acestora, pentru ca ei "să înţeleagă" că au şi obligaţii, nu doar drepturi.

"Le-am spus: aveţi, faţă de activitate, faţă de venituri, un buget de salarii, un fond de salarii foarte mare şi putem proceda în două feluri: mai puţini angajaţi, cu salariile pe care le aveţi acum, sau acelaşi număr de angajaţi, cu salarii mai mici, şi între aceste două extreme diverse variante, mixate în aşa fel încât fondul de salarii să fie ceva mai mic, pentru că, întâmplător, dacă ne mai uităm din afara CFR ce se mai întâmplă prin România şi prin lume, e şi o perioadă de criză, în care se restrâng bugete", adăuga ministrul Transporturilor.

Potrivit lui Berceanu, la CFR, chiar dacă situaţia economică era normală, tot trebuia să fie făcute restructurări, întrucât "s-au făcut foarte multe angajări nejustificate".

"Ei spun: numărul de personal de acum doi ani, când eraţi dumneavoastră ministru, este egal cu cel de acum. Păi da, dar între timp din toate societăţile au plecat pensionari, prin diverse modalităţi naturale, vreo şapte-opt mii de angajaţi, şi s-au angajat alţi şapte-opt mii, dintre care 90 la sută nu au nicio legătură cu CFR şi dacă îi întrebi repede nu ştiu la ce folosesc ei acolo, dar iau 100 de milioane pe lună. Eu nu cred că această chestiune trebuie continuată", afirma Berceanu.

Ministrul Transporturilor a încheiat spunând că a informat sindicatele că le lasă "mână liberă să decidă care varianta corectă e reducerea fondului de salarii cu 20 la sută".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MT spune că nu a propus disponibilizarea a 12.000 de feroviari şi este surprins că ies în stradă .
 Vizualizări articol: 659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MT spune că nu a propus disponibilizarea a 12.000 de feroviari şi este surprins că ies în stradă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei