Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 apr 2009 - Anul XIV, nr. 96 (4082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Pachetul general de servicii va fi o combinaţie între modelul francez şi cel slovac

Marţi, 28 Aprilie 2009 (15:45:06)
Pachetul general de servicii din România care va fi în vigoare de la 1 iulie va fi o combinaţie între modelul francez şi cel slovac şi va apărea odată cu ghidurile şi protocoalele terapeutice, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a explicat că îşi doreşte să vorbească despre un pachet general de servicii şi nu minimal, pentru că această denumire nu există în ţările UE.

"Vom face pachetul de servicii aşa cum am asumat, la 1 iulie 2009, dată la care vom defini exact ceea ce înseamnă coplata. Pachetul îl vom implementa la 1 septembrie, pentru ca să avem timp pe durata verii să facem campanie corectă de informare", a declarat Bazac, în cadrul unei mese rotunde organizate de cotidianul de afaceri "Business standard", cu tema "Guvernul privat - sistemul de sănătate", referitoare la introducerea asigurarilor private de sănătate, precum şi implicaţiile noilor reglementari din contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru anul 2009.

Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru această acţiune a cerut asistenţă tehnică de la Banca Mondială.

Potrivit demnitarului, sunt câteva ţări cu sistem sanitar asemănător celui românesc, cum ar fi Slovacia şi Croaţia, care au implementat un astfel de sistem. România a ales pentru pachetul general de servicii o combinaţie între modelul francez şi cel slovac, a adăugat ministrul.

Totodată, Bazac a explicat că, înainte să fie definit acest pachet, trebuie să cuantificate costurile, motiv pentru care specialiştii au început să lucreze la ghiduri şi protocoale terapeutice pentru primele zece patologii pentru care sunt cheltuiţi cei mai mulţi bani. Aceste ghiduri şi protocoale vor fi baza pentru pachetul de servicii.

Ministrul a explicat că, odată cu introducerea pachetului de servicii va fi introdusă şi coplata. Din banii încasaţi din coplată ar putea fi finanţate servicile medicale şi de personal, după model britanic, cât şi cheltuielile spitalelor.

"Opinia publică trebuie să înţeleagă că anumite categorii defavorizate nu vor plăti coplata, ele vor primi vaucere (cupoane - n.r.). Vaucerele pot fi baza unui viitor sistem privat de asigurări de sănătate. Avem 4,7 milioane de contribuabili şi consumă aproape 20 milioane de oameni, în condiţiile în care contribuţia la asigurările de sănătate a scăzut de trei ori şi jumătate în ultimii ani, iar veniturile oamenilor au crescut", a mai spus ministrul Sănătăţii.

El a explicat că există un puternic sentiment de nemulţumire faţă de serviciile medicale şi un puternic sentiment de frustrare faţă de plăţile informale pe care pacienţii le plătesc constant în sistemul de sănătate.

"Un studiu al Băncii Mondiale din 2003 evalua la 360 de milioane de euro plăţile informale din sistemul sanitar românesc, ceea ce este foarte mult. Coplata este o soluţie pentru a scăpa de plăţile informale. Sigur că modul în care se va realiza această coplată va trebui extrem de bine definit şi extrem de bine informat pentru că presiunea pe care o avem în acest moment din partea opiniei publice pentru plăţile informale este mare. Coplata nu trebuie să se transforme într-o dublă presiune. Adică să rămânem la nivelul plăţilor informale şi să introducem şi coplata. Aceasta este, practic, esenţa modificării legislative", a adăugat ministrul Sănătăţii.

În plus, dacă va fi introdus pachetul de servicii şi ghidurile medicale atunci s-ar putea discuta despre calitatea actului medical, a mai spus Bazac, care a precizat că toate aceste schimbări trebuie să vizeze şi un alt mecanism pentru finanţarea spitalelor .

"Spitalele care vor aplica ghidurile şi protocoalele vor trebui să fie diferit finanţate de cele care nu le vor aplica", a mai spus demnitarul la masa rotundă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Pachetul general de servicii va fi o combinaţie între modelul francez şi cel slovac.
 Vizualizări articol: 958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Pachetul general de servicii va fi o combinaţie între modelul francez şi cel slovac0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei