Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 apr 2009 - Anul XIV, nr. 76 (4062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii şi procesatorii de lapte cer amânarea cu un an a termenului de aliniere la normele UE

Joi, 2 Aprilie 2009 (17:38:13)
Fermierii şi procesatorii de lapte care s-au reunit joi la conferinţa internaţională Interlacta, în Poiana Braşov, au cerut prelungirea cu un an a termenului de conformare la standardele europene privind calitatea laptelui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procesatorii de lapte au anunţat că vor solicita Guvernului extinderea cu un an a perioadei de graţie pentru conformarea la standardele europene.

"Vom pleca de aici cu un mesaj clar petnru autorităţi, prin care vom solicita Guvernului să ceară Comisiei Europene extinderea cu un an a perioadei de graţie până la care România trebuie să se încadreze în standardele de calitate ale Uniunii Europene. La această oră, 60% din laptele românesc se încadrează în aceste standarde, dar nu credem că vom avea posibilitatea sa îndeplinim 100% standardele până la finalul acestui an când expiră termenul fixat de UE", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Valentin Blănaru.

El a arătat că acest subiect a fost discutat la Ministerul Agriculturii, unde există voinţă politică pentru trimiterea solicitării către UE, dar urmează prezentarea fundamentelor tehnice ale acestei cererii.

De altfel, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunţat deja că va încerca să obţină o prelungire a periodei de tranzaţie în care procesatorii mai pot folosi lapte de vacă neconform faţă de termenul stabilit pentru finele acestui an.

Laptele neconfom cu normele UE mai poate fi utilizat în procesate până la finele lunii decembrie a acestui an, produsele realizate fiind destinate doar pieţei interne. Firmele care vor să livreze în UE trebuie să aibă linii separate pentru prelucrarea laptelui conform, respectiv neconform.

Iniţial, termenul stabilit pentru alinierea la cerinţele privind calitatea laptelui era stabilit pentru sfârşitul lunii iunie 2008, însă România a obţinut o prelungire din partea Comisiei Europene, până la 31 decembrie 2009.

Laptele conform normelor UE are anumite calităţi microbiologice, cum ar fi un număr maxim de germeni. Laptele neconform nu este periculos pentru sănătate.

Participanţii de la Interlacta au discutat şi despre colaborarea dintre fermieri şi producători în vederea obţinerii de credite bancare pentru a putea dezvolta producţia de lapte şi pentru a putea răspunde cerinţelor impuse de UE.

"Fermierii ajung foarte greu la un credit, deoarece băncile impun condiţii draconice pe care fermierii nu le pot îndeplini. Nu sunt acceptate ca gaj animalele şi nici utilajele pe care le deţin, iar fermierii au doar soluţia garantării împrumutului cu terenurile pe care le deţin, dar în condiţiile crizei economice valoarea acestora a scăzut mult. De aceea, procesatorii sunt gata să sprijine fermierii pentru obţinerea creditelor de care au nevoie prin oferirea garanţiilor necesare", a spus Valentin Blănaru.

Fermierii şi procesatorii de lapte s-au întâlnit joi la Poiana Braşov la cea de-a doua ediţie a conferinţei internaţionale Interlacta, care se va încheia vineri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii şi procesatorii de lapte cer amânarea cu un an a termenului de aliniere la normele UE.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii şi procesatorii de lapte cer amânarea cu un an a termenului de aliniere la normele UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei