Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 apr 2009 - Anul XIV, nr. 76 (4062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Festivalul-concurs naţional de creaţie „Umor moca de criză”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” a găzduit ieri festivitatea de premiere a laureaţilor Festivalului-concurs naţional de creaţie „Umor moca de criză”.

 

„Tezaurizarea moştenirii de umor şi haz a românilor de ieri, de azi şi de mâine”

Festivalul, care a antrenat pe cele două secţiuni (literară şi vizuală) 120 de concurenţi din întreaga ţară, este cea de-a doua provocare competiţională organizată de „Banca de Umor” din cadrul bibliotecii sucevene, structură constituită cu un an în urmă printr-un program care are ca obiectiv „tezaurizarea moştenirii de umor şi haz a românilor de ieri, de azi şi de mâine”.

În prezenţa organizatorilor, a membrilor juriului şi, din păcate, a unui public restrâns, a avut loc decernarea premiilor şi diplomelor speciale acordate laureaţilor.

 

Menţiuni la secţiunile literară şi vizuală

Pentru menţinerea suspansului, s-au acordat mai întâi menţiunile, în număr de cinci, patru pentru secţiunea literară şi una pentru cea vizuală.

Au fost recompensaţi cu cărţi şi au primit diplome la secţiunea literară suceveanul Dan Caba („pentru contribuţia umorului de criză la întărirea monedei naţionale”), ieşenii Vasile Larco („pentru ziceri savante de vai şi amar şi amor de viaţa mea”) şi Constantin Iuraşcu-Tataia („pentru calitatea gustului amar la un moralist ascuns într-un epigramist de criză”) şi Aurelian Alulaiu, contactat doar în spaţiul virtual şi imposibil de localizat (ca „viitor spărgător declarat al Băncii de Umor”).

La secţiunea vizuală, „mai slab reprezentată”, aşa cum a precizat scriitoarea Angela Furtună (coordonatorul proiectului şi membru al juriului), menţiunea i-a revenit graficianului satiric sucevean Pamfil Horodnic („pentru caricatură politic corectă într-o lume abjectă”).

 

Marele Premiu - epigramistul, prozatorul şi omul de radio ieşean Aurel Brumă

Premianţii Festivalului-concurs naţional de creaţie „Umor moca de criză” sunt următorii: Marele Premiu (în valoare de şase milioane lei) a fost înmânat epigramistului, prozatorului, omului de radio ieşean Aurel Brumă, care a adus cu acest prilej cea mai recentă carte de proză umoristică scoasă de sub tipar, „Inima de rezervă”, cu grafica de copertă semnată de Mihai Pînzaru PIM.

Premiul I (patru milioane lei) a fost acordat scriitorului şi publicistului sucevean Ion Drăguşanul („maestrul incontestabil al epigramei”), iar Premiile II şi III au revenit lui Lică Pavel, din Bucureşti, şi respectiv Mihai Sprânceană, din Suceava.

 

“Vine criza: Boc! Boc! Boc!”

Manifestarea a fost „glazurată” cu momente umoristice susţinute de laureaţi sau prezentate în înregistrări audio-video (între care „Balada lui Nicolae Ceauşescu” interpretată de taraful „Haiducii din Clejani”).

A existat şi un moment interpretativ susţinut de actorul Mihai Augustini, din Făgăraş, în rolul unui „autointact”, un personaj care „se culturalizează voluntar, nu prin terţe persoane”, iubitor de „opere, operete şi capodoperete”, „doctor în compoziţie, contrapunct...virgulă şi semnul exclamării”.

Şi pentru că a fost vorba de „Umor moca de criză” am reţinut din lectura lui Ion Drăguşanul epigrama intitulată „Vine criza!: „Iată că, acu-acuşi / într-un ceas de nenoroc, / pe la tot mai multe uşi / vine criza: Boc! Boc! Boc!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul-concurs naţional de creaţie „Umor moca de criză”.
 Vizualizări articol: 829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Festivalul-concurs naţional de creaţie „Umor moca de criză”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei