Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2009 - Anul XIV, nr. 75 (4061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A fost semnat Actul Adiţional la Contractul Colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media

Miercuri, 1 Aprilie 2009 (14:48:08)
Sindicatele şi patronatele din presă au semnat, miercuri, Actul Adiţional numărul 3 la Contractul Colectiv de muncă unic la nivel de ramură mass-media, documentul adăugând articole care prevăd compensaţii băneşti în caz de disponibilizare sau accidente de muncă.

Actul Adiţional a fost semnat de reprezentanţi din Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Uniunea Naţională a Patronatului Român - UNPR şi Patronatul presei din România - ROMEDIA, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la un hotel din Bucureşti.

Actul aduce îmbunătăţiri la Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel de ramură mass-media deja existent, ale cărui prevederi au fost, astfel, prelungite pentru doi ani.

Printre modificările prevăzute de Actul Adiţional nr 3 se numără articolul 35, care prevede compensaţii băneşti pe care angajatul să le primească în caz de disponibilizare. "În cazul în care angajatorul dă preaviz angajatului din motive neimputabile acestuia, angajatul are dreptul să primească o compensaţie bănească formată din cuantumul a minimum două salarii de bază (calculate la cuantumul salariului pe care angajatul l-a primit în ultima lună de muncă). În cazul în care disponibilizările de personal vor afecta peste 10 la sută din totalul angajaţilor, atunci se vor plăti trei salarii compensatorii", se mai arată în textul articolului.

Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a declarat că acest articol a fost adăugat şi pentru a contracara efectele crizei economice, care are influenţă şi asupra mass-media.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Petre Miluţ, a adăugat că articolul 35 are în vedere "protejarea angajaţilor din media în perioada de criză". "Şi în media va fi o perioadă delicată, dar trebuie să se înţeleagă că cei care vor trece în postura de şomeri au un sprijin financiar", a spus acesta.

O altă modificare se regăseşte la articolul 37, litera b, care menţionează cuantumul ajutorului dat familiei în cazul unui deces provocat de un accident de muncă. "Dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legătură cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi între patru şi şase salarii de bază".

Totodată, articolul 52 prevede organizarea unei comisii care să stabilească angajarea sau promovarea. Potrivit textului legii, din comisie trebuie să facă parte, pe lângă angajator, un reprezentant al sindicatului sau un reprezentant al salariaţilor, acolo unde nu sunt sindicate.

Actul Adiţional nr. 3 modifică şi articolul 57, alineatul 2, astfel: "În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără i se acorde preavizul (...), aceasta are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul de bază pe o lună avut la data desfacerii contractului de muncă".

Celelalte clauze din Contractul Colectiv de muncă unic la nivel de ramură mass-media rămân nemodificate.

Cei prezenţi la eveniment, printre care s-a aflat şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, Cezar Ion, s-au arătat îngrijoraţi de problema Codurilor civile.

"Codul civil maschează o lege a presei care pune botniţă jurnaliştilor. (...) Nu numai jurnaliştii sunt afectaţi. Nu avem nevoie de o lege a presei. Există suficiente dispoziţii legale care să reglementeze activitatea jurnaliştilor", a spus şi Cristi Godinac.

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media au cerut, în urmă cu două săptămâni, Ministerului Justiţiei eliminarea unor articole din noul Cod civil referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi dreptul la replică, pe motiv că afectează libertatea presei. Organizaţiile semnatare consideră că "modul în care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare, limitează drastic libertatea de expresie şi pun în pericol libertatea şi buna funcţionare a presei".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A fost semnat Actul Adiţional la Contractul Colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A fost semnat Actul Adiţional la Contractul Colectiv de muncă la nivel de ramură mass-media0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei