Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2009 - Anul XIV, nr. 75 (4061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protest al studenţilor pentru majorarea burselor din aprilie

Miercuri, 1 Aprilie 2009 (13:43:27)
Membrii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) vor protesta, joi, în mai multe centre universitare din ţară, nemulţumiţi de amânarea majorării burselor cu 15 la sută până în octombrie şi de neacordarea reducerilor pentru transportul în comun.

ANOSR vrea să tragă un nou semnal de alarmă şi cere Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) respectarea angajamentelor luate în octombrie 2008 referitoare la mărirea cu 15 la sută a burselor începând cu luna ianuarie 2009. Majorarea sumelor trebuie sa se aplice retroactiv, începând cu luna aprilie 2009, a precizat preşedintele alianţei, Cezar Hâj, într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

Studenţii cer, de asemenea, semnarea de urgenţă a unui protocol care să stipuleze care vor fi mecanismele de lucru între MECI şi federaţiile studenţeşti, păstrarea reducerilor pentru transportul în comun, precum şi a facilităţilor legate de practica studenţilor, creşterea subvenţiei de cămine – cantine, în raport cu inflaţia, creşterea finanţării de bază în raport cu inflaţia, pentru a evita majorarea nejustificată a taxelor în învăţământul superior.

Membrii ANOSR solicită, de urgenţă, o întâlnire cu federațiile în care să se discute problemele studenţilor, numirea unui consilier în cadrul MECT în relaţia cu federaţiile studenţeşti, pentru a exista o comunicare eficientă între structuri, consultarea federaţiilor studenţeşti în ceea ce priveşte setul de legi ale învăţământului superior.

Modificarea metodologiei de finanţare a învăţământului superior, astfel încât Universităţilor să le revină cuantumul real, raportat la studenţi echivalenţi, deblocarea fondurilor pentru continuarea studiilor prin programul de burse - Guvernul României, sunt alte revendicări ale ANOSR.

"Este inacceptabil din punctul nostru de vedere ca Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării să ne amâne patru luni până să avem o primă întâlnire de numai o ora şi jumătate în care, dintr-o listă întreagă de probleme să apucăm să discutăm o parte şi să nu luăm nicio decizie. Este inacceptabil faptul că MECI nu doreşte să pună în aplicare măsurile asumate în octombrie 2008, mai exact indexarea burselor cu 15 la sută din luna ianuarie 2009, în contextul în care cuantumul actual contravine Legii Învăţământului care stipulează că bursa trebuie să acopere cheltuielile de masă şi cazare", potrivit sursei citate.

Studenţii consideră că s-a făcut o majorare nejustificat de mare a taxelor în universităţile din România, iar blocajul Caselor de Cultură a Studenţilor are drept cauză unele neînţelegeri între MECI şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a spus, joi, reprezentanţilor federaţiilor studenţeşti că majorarea din acest an a burselor cu 15 la sută este un obiectiv realizabil.

Demnitarul a apreciat că în procesul de creştere a calităţii procesului didactic, evaluarea instituţiilor de învăţământ superior este imperios necesară, până în prezent fiind evaluate instituţional doar 15 universităţi.

Andronescu le-a spus reprezentanţilor federaţiilor studenţeşti că pentru creşterea calităţii învăţământului superior s-au elaborat o serie de proiecte strategice, din fonduri structurale, cu o valoare de până la cinci milioane de euro.

Proiectele, finanţate din FSE-POSDRU, au fost lansate săptămâna trecută şi sunt axate pe calitate şi leadership în învăţământul superior românesc, studii doctorale (organizarea şcolilor doctorale), doctoratul în şcoli de excelenţă (evaluarea calităţii cercetării în universităţi şi creşterea vizibilităţii prin publicare ştiinţifică), registrul matricol unic, respectiv pe îmbunătăţirea managementului universitar, se arăta într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

Ministrul Educaţiei s-a referit şi la Agenţia de Credite pentru Studenţi, rezultatul colaborării cu Banca Mondială, care are rolul de a oferi un sprijin financiar studenţilor pentru finalizarea studiilor.

Referindu-se la programul "Bursa Specială Guvernul României", ministrul Educaţiei le-a spus studenţilor că acest program este gestionat de către o altă instituţie, şi nu de una subordonată Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Ministrul Educaţiei le-a promis că în perioada următoare vor fi identificate soluţii pentru "reintrarea în normalitate".

Ecaterina Andronescu a convenit ca aceste întâlniri să continue pentru dezbaterea şi clarificarea problemelor ce apar în activitatea curentă şi care ţin de competenţa ministerului.

Uniunea Studenţilor din România (USR) a solicitat la întâlnirea cu ministrul Educaţiei deblocarea instituţională şi rezolvarea problemelor legate de casele de cultură ale studenţilor sau a taberelor studenţeşti, prin trecerea acestora de la Ministerul Tineretului şi Sportului la MECI, "aşa cum este normal".

Reprezentanţii USR susţineau că vor cere premierului Emil Boc majorarea burselor şi deblocarea instituţională, aceste probleme reprezentând pentru studenţi "prioritate naţională".

Prin Bursa Speciala "Guvernul Romaniei" tinerii se pot perfecţiona la facultăţi de prestigiu din lume, urmând cursuri universitare, de masterat sau doctorat la universităţile alese de ei şi beneficiind de susţinere financiară din partea statului.

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu domiciliul în Romania, care doresc să studieze în universităţi de prestigiu vest-europene şi nord-americane, pe baza unui contract prin care beneficiarii bursei se angajează ca, la finalizarea studiilor, să se întoarcă în ţară şi să lucreze în posturi de conducere din sectorul public, pentru o perioadă minimă cuprinsă între trei şi cinci ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest al studenţilor pentru majorarea burselor din aprilie.
 Vizualizări articol: 794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protest al studenţilor pentru majorarea burselor din aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei