Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2009 - Anul XIV, nr. 75 (4061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rectificarea bugetului prevede blocarea posturilor din sistemul public

Miercuri, 1 Aprilie 2009 (15:55:48)
Rectificarea bugetului de stat, prevăzută după semnarea acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, prevede blocarea posturilor din sistemul public, ca măsură de reducere a cheltuielilor publice, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Premierul Emil Boc a cerut miercuri miniştrilor să prezinte, în maximum o săptămână, o listă a proiectelor de investiţii care necesită finanţare, în perspectiva rectificării bugetare şi a fondurilor pe care România le va primi în cadrul acordului încheiat cu FMI şi Comisia Europeană.

Premierul s-a întâlnit, înainte de şedinţa de miercuri a Guvernului, cu mai mulţi miniştri, în principal de la Partidul Social-Democrat, la începutul reuniunii fiind prezent, pentru aproximativ 30 de minute, şi liderul PSD, Mircea Geoană.

Guvernul va efectua o primă rectificare a bugetului pentru acest an, în luna aprilie, cel mai târziu în luna mai, după ce autorităţile române au convenit cu delegaţia FMI să ridice deficitul bugetar de la 2% la 4,6% din PIB, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"În noile condiţii în care scăderea veniturilor este mai mare decât prognoza iniţială, fiind estimată o contracţie mai puternică a economiei, se impune o primă rectificare a bugetului", au arătat sursele citate.

Misiunea FMI a convenit cu Guvernul un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009, faţă de nivelul de 2% aprobat prin lege, sub condiţiile îngheţării fondului salarial şi alocării eventualelor venituri suplimentare exclusiv pentru investiţii, au declarat recent pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.

"S-au recalculat veniturile şi cheltuielile pentru acest an şi s-a acceptat un nivel al deficitului de 4,6%, sub rezerva menţinerii fondului de salarii actual şi a condiţiei ca orice venit în plus faţă de noua prognoză să fie cheltuit exclusiv pentru investiţii. Este o situaţie excepţională şi se acceptă un deficit excepţional", au spus sursele citate.

Bugetul actual pentru 2009 a fost construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat săptămâna trecută c- Guvernul a revizuit în scădere nivelul Produsului Intern Brut estimat pentru acest an, de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei, pe fondul prognozelor care indică o contracţie a economiei.

La negocierile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional s-a plecat de la ipoteza unei creşteri economice negative de -4% în 2009. Potrivit părţii române, contracţia de 4% ar reprezenta, de fapt, cel mai pesimist scenariu al instituţiei financiare internaţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectificarea bugetului prevede blocarea posturilor din sistemul public .
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rectificarea bugetului prevede blocarea posturilor din sistemul public0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei