Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Specialiştii consideră că infracţionalitatea se reprimă prin prevenţie, nu mărirea pedepsei

Vineri, 13 Martie 2009 (13:26:32)
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că modificările aduse codurilor juridice s-au bazat pe părerea specialiştilor care au stabilit că infracţionalitatea se reprimă mai eficient prin prevenţie, depistare şi condamnare rapidă decât printr-un cuantum foarte ridicat al pedepselor.

Cătălin Predoiu a spus că există preocupare pentru analizarea codurilor. Un subiect care a fost pe larg dezbătut în presa centrală a fost că prin aceste Coduri se modifică cuantumul pedepselor, criticându-se faptul că prin această coborâre a maximului pedepselor se încurajează infracţionalitatea.

"În general, specialiştii sunt de părere că infracţionalitatea se reprimă nu neapărat printr-un cuantum foarte ridicat al pedepselor, prin maxime foarte ridicate, ci se reprimă prin prevenţie, depistare şi prin condamnarea rapidă a celor care comit infracţiuni. Aceasta este practica europeană", a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a exemplificat arătând că, în ceea ce priveşte infracţiunea de furt calificat, care este pedepsită cu închisoare de la 3 la 5 ani, s-a constatat, de-a lungul timpului, că instanţele se orientează către minimul pedepsei ori la jumătatea acesteia.

"80% dintre deţinuţii noştrii din penitenciare, condamnaţi pentru furt calificat, sunt pentru o perioadă de cinci ani. Atunci vin şi întreb pentru ce să menţin pragul de 15. Accelerând cursul proceselor obţinem o reprimare infracţională, nu mărind artificial cuantumul pedepselor. Aceasta este o soluţie consacrată în Codurile europene", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că a organizat aceste discuţii despre coduri din cauză că a observat că în ultimele săptămâni există o preocupare în a se analiza conţinutul acestor proiecte şi dezbaterea lor în mass-media.

Predoiu a spus că aceste dezbateri vor avea loc chiar şi săptămânal dacă este nevoie, pentru ca specialiştii care au elaborat aceste proiecte să explice prevederile lor.

Noile reglementări ale codurilor juridice, legate de prostituţie, avort, drepturile civile ale persoanei şi incest au fost dezbătute, vineri, la Ministerul Justiţiei, în cadrul unei dezbateri pe tema noilor acte normative.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a răspuns unor serii de probleme referitoare la modificările apărute în ultima perioadă.

Predoiu a arătat că societatea românească şi sistemul judiciar nu sunt pregătite pentru aceste reglementări, "dar vom fi obligaţi să ne pregătim".

Ministrul a comparat evoluţia favorabilă a societăţii ca urmare a adoptării noilor coduri juridice cu cea a evoluţiei economice în urma construirii unei autostrăzi.

Cătălin Predoiu a subliniat că "aceleaşi critici, temeri, tulburări au avut loc şi în 1965", şi că "orice naştere face puţin deranj".

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că a sesizat o serie de critici la adresa ministerului pe care îl conduce pe tema proiectelor de coduri, calificându-le drept nefondate şi anunţând că ele nu vor rămâne fără un răspuns din partea instituţiei.

Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Specialiştii consideră că infracţionalitatea se reprimă prin prevenţie, nu mărirea pedepsei.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Specialiştii consideră că infracţionalitatea se reprimă prin prevenţie, nu mărirea pedepsei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei