Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNS "Cartel Alfa" cere începerea negocierilor pentru legea privind salarizarea unitară a bugetarilor

Vineri, 13 Martie 2009 (16:16:27)
CNS "Cartel Alfa" şi federaţiile sindicale afiliate resping măsurile propuse de Executiv de reducere a deficitului bugetar prin "amputări de drepturi salariale" şi solicită începerea de urgenţă a negocierilor pentru adoptarea legii privind salarizarea unitară în sectorul bugetar.

Confederaţia "Cartel Alfa" şi federaţiile sindicale din sistemul bugetar afiliate la confederaţie solicită, în numele celor peste 375.000 de lucrători din educaţie, cercetare, administraţie publică şi centrală, sănătate şi poliţie, începerea de urgentă a negocierilor pentru adoptarea legii privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, apreciind că acest act normativ este "unicul mijloc de reglemetare a salariilor, a sporurilor şi a altor drepturi de personal".

Sindicaliştii susţin că în cazul în care negocierile se vor solda cu un eşec, "care va avea drept consecinţă amputarea unor drepturi salariale legal obţinute", vor declanşa ample acţiuni sindicale de protest, într-un mod unitar.

Premierul Emil Boc anunţa, săptămâna trecută, că proiectul de lege privind salarizarea unică în sectorul bugetar va fi finalizat până la sfârşitul lunii aprilie.

"Am decis ca până în 30 aprilie să avem finalizat proiectul de lege cu privire la salarizarea unică în România. În acest interval, vom realiza atât consultări cu patronatele, cu sindicatele şi cu alte structuri ale societăţii civile, cât şi consultări cu toate ministerele de resort, astfel încât această lege să fie înaintată în luna mai spre dezbatere Parlamentului şi să intre cât mai repede cu putinţă în vigoare", a spus Boc.

Potrivit premierului Emil Boc, bugetarii cu venituri mari ar putea să nu mai beneficieze de majorări salariale pentru o anumită perioadă, creşteri care vor fi aplicate în principal în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru asigurarea unui echilibru între diferite categorii de angajaţi.

"Recunoaştem drepturile câştigate, pentru că este un lucru consacrat în lege, drepturile câştigate se păstrează, dar până se realizează echilibrul necesar în societate, din perspectiva unui sistem just al salarizării, cei cu salarii mai mici vor avea o creştere mai mare în comparaţie cu cei care au salarii mari şi foarte mari, pentru care o perioadă de timp s-ar putea să avem de-a face cu o stagnare a acelor salarii", a spus Emil Boc, joia trecută, la postul public de radio.

El a precizat că sistemul va fi reglementat prin legea de salarizare unică în sectorul bugetar, în consultare cu sindicatele.

Potrivit unor surse oficiale, modul de calcul al salariilor prin legea de salarizare unitară în sectorul bugetar va fi discutat cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale până la sfârşitul lunii martie, iar proiectul de lege va fi elaborat începând cu prima jumătate a lunii aprilie.

Liderii sindicali au anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, că prin legea de salarizare unitară vor fi majorate veniturilor bugetarilor cu salarii mici şi îngheţate salariile mari, astfel încât într-un interval de patru-şase ani să fie redus decalajul dintre salariul minim şi cel maxim, de la un raport de 1-50 la 1-15.

Ei au apreciat atunci că proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar ar putea fi elaborat în maximum trei luni, iar întregul proces de aplicare ar putea fi finalizat în patru-şase ani.

Confederaţiile sindicale au solicitat ca legea unică de salarizare să prevadă ca salariul de încadrare în sectorul bugetar să reprezinte cel puţin 80% din ponderea venitului salarial, în timp ce adaosurile la salariu să nu depăşească un procent de 20% din acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNS \"Cartel Alfa\" cere începerea negocierilor pentru legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNS \"Cartel Alfa\" cere începerea negocierilor pentru legea privind salarizarea unitară a bugetarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei