Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Premieră

Pompierii nu se pot pronunţa clar cu privire la cauza incendiului din Bazar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Şansele de a se afla cauza izbucnirii incendiului din Bazar par a fi din ce în ce mai mici, după ce pompierii au concluzionat că nu se pot pronunţa cu certitudine cu privire la ce a determinat izbucnirea focului. De câteva zile, cazul incendiului izbucnit în urmă cu exact două luni a fost preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fără însă ca pompierii să prezinte o concluzie în urma căreia dosarul să poată fi soluţionat.   

 

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava susţine că, având în vedere cauza şi mijloacele din dotarea instituţiei, o determinare exactă nu poate fi făcută.  

„Din cauza temperaturilor foarte mari de ardere, de peste 1000 de grade, probele au fost distruse. Noi am trimis un raport de cercetare la poliţie, în care precizăm cauzele probabile ale izbucnirii focului. Avem o adresă oficială de la poliţie, în baza căreia o să prezentăm date detaliate care vor ajunge la procuror, însă nu avem certitudini”, a explicat colonelul Ioan Burlui, prim-adjunct al şefului ISU Suceava, precizând că unitatea nu dispune de laboratoare pentru alte expertize ce s-ar putea face şi nici nu are competenţa de a cere astfel de analize.

 

Primul incendiu ale cărui cauze nu au putut fi stabilite de ISU Suceava

Colonelul a mai precizat că este probabil ca unul din aparatele de încălzire găsite în zona focarului să fi dus la izbucnirea focului, însă cum nu există probe, nu poate fi vorba de certitudine.

Faptul că pompierii nu au emis o concluzie privind cauza unui incendiu nu este un fapt tocmai obişnuit. După cum recunoaşte şi colonelul Ioan Burlui, ISU Suceava nu a mai înregistrat situaţii în care cauza unui incendiu să nu fie rezolvată punctual.

Având în vedere situaţia delicată din acest caz, zeci de păgubiţi aşteptând să se găsească un vinovat pentru a cere despăgubiri, multe voci susţin că pompierii au evitat să se pronunţe, preferând să lase această răspundere pe umerii altora.

 

Probabilităţi care nu spun nimic

La începutul lui februarie, după aproape o lună de la izbucnirea focului, comisia de anchetă care a cercetat cauza izbucnirii incendiului din Bazar a prezentat primele concluzii oficiale, care nu au adus însă prea multe lămuriri.  

Membrii comisiei au dat drept cauză cu probabilitate mare aprinderea de natură termică. Mai exact, o supraîncălzire urmată de incendiu în interiorul unui chioşc, care putea fi provocată de o ţigară, un bec lăsat aprins ori de un aparat de încălzire lăsat în priză. Dacă primele două variante au foarte multe argumente contra, posibilitatea unei supraîncălziri din cauza unui radiator sau a unui aparat de acelaşi gen este mai probabilă.  

În respectivul raport, varianta unei acţiuni intenţionate era considerată puţin probabilă, pe de o parte pentru că, după audierea posesorilor de spaţii comerciale şi a persoanelor care au ajuns printre primele la incendiu, nu s-au adunat nici un fel de indicii, şi pe de altă parte pentru că la faţa locului nu s-au identificat urme, materiale sau alte mijloace de probă care să susţină această ipoteză.      

Varianta unui scurtcircuit era considerată şi mai puţin probabilă, argumentul principal fiind că tabloul electric general din hala modernizată a Bazarului a fost găsit intact.

 

Un incendiu puternic, semnalat cu întârziere

În noaptea de marţi, 13 ianuarie a.c., în jurul orei 22.00, un puternic incendiu a izbucnit la ultimul tronson modernizat al Bazarului. Semnalat cu întârziere, focul s-a extins cu rapiditate. Forţe impresionante de pompieri, care au intervenit cu greutate în lipsa unei căi de acces, s-au luptat cu flăcările până după miezul nopţii, focul distrugând 84 de chioşcuri. Pagubele au fost evaluate la 1,6 milioane de lei, şi încă de la început anchetatorii au înclinat spre varianta ca focul să fi izbucnit după ce un aparat de încălzit lăsat în priză a produs o temperatură foarte mare în interiorul chioşcului, care a declanşat imediat un incendiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompierii nu se pot pronunţa clar cu privire la cauza incendiului din Bazar .
 Vizualizări articol: 1172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Pompierii nu se pot pronunţa clar cu privire la cauza incendiului din Bazar1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Minciuni trimis de
(13 mar 2009, 16:33:37
domnii le la pompieri stiu exact cauza incendiului dar daca primaria a dat ordin sa o lungeasca pana se mai calmeaza spiritele........... ce sa i faci?

nu i asa lungule?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei