Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

O monumentală monografie

„Monarhia austro-ungară în cuvinte şi imagini”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O lucrare monumentală, scrisă în limba germană cu caractere gotice, intitulată „Die osterreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild” („Monarhia austro-ungară în cuvinte şi imagini”) aşteaptă să fie cercetată de cei interesaţi în rafturile Fondului „Bucovina” de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”.

 

20 de volume, însumând peste 10.500 de pagini

Cele 20 de volume, însumând peste 10.500 de pagini, cu filele protejate de coperte pânzate, pe care strălucesc (adânc imprimate, încadrate de ornamente florale şi însemne heraldice) literele aurite care formează titlul, au fost tipărite la Viena (La Tipografia şi Editura Cezaro-Crăiască) între anii 1886 şi 1902.

Volumele, care alcătuiesc această uriaşă monografie habsburgică, vizează, fiecare în parte, câte unul sau două din teritoriile supuse monarhiei dualiste austro-ungare (Viena şi Austria Superioară, Carinthia şi Carniola, Dalmaţia, Tirolul, Boemia, Ungaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Slavonia...).

Cărţile au făcut parte, înainte de 1989, din fondul secret de carte existent la biblioteca suceveană, fond la care publicul cititor nu avea acces (sau la care se putea ajunge numai cu aprobare specială), alcătuit din publicaţii (cărţi, presă veche…) neagreate ideologic, aparţinând unor autori puşi la index, sau care făceau referire la…Bucovina, şi proveneau (aşa cum indică ştampila iniţială) din vechea Bibliotecă Centrală creată de societăţile “Şcoala Română” şi “Casa Naţională”.

 

Singurul volum „obosit” este cel dedicat Bucovinei

Scrise în limba germană şi tipărite cu caractere gotice (ceea ce restrânge mult numărul cititorilor) volumele, în cea mai mare parte, sunt ca şi noi, iar filele, aproape intacte, nu poartă „amprentele” cititorilor.

Singurul volum „obosit”, frunzărit şi cu câteva file lipsă, este cel dedicat Ducatului Bucovina (Herzogtum Bukowina).

Textul (dificil de parcurs şi pentru cunoscătorii limbii germane dacă nu stăpânesc alfabetul gotic) şi imaginile (nu există fotografii, ci numai ilustraţii grafice - gravuri şi desene în peniţă) oferă un bogat şi interesant material informativ.

Volumul „Bukowina”, cu 532 de pagini, tipărit în anul 1899, permitea, la nivel de imperiu, cunoaşterea geografiei şi istoriei provinciei, a locuitorilor, a obiceiurilor, având capitole distincte pentru fiecare dintre naţionalităţile conlocuitoare: români, ruteni, huţuli, lipoveni, germani, poloni, maghiari, armeni, ţigani (în această ordine).

Textul se bazează pe scrierile lui Ion Sbiera, Simion Florea Marian, Dimitrie Dan, Karl A. Romstorfer, Johann Polek şi Friedrich Kaindl.

 

141 de ilustraţii grafice

Ilustraţiile grafice (141 de imagini realizate de artişti cunoscuţi ai vremii, între care şi gravorii şi desenatorii oficiali ai Casei de Habsburg, cei care executau portretele membrilor familiei imperiale) sunt mărturii deosebit de preţioase.

Alături de imaginile din Cernăuţi, Rădăuţi, Siret, Câmpulung, Vatra Dornei, dar şi din Cacica, Valea Putnei, Pojorâta, Iacobeni, Cârlibaba sau Poiana Stampei, imagini cu biserici şi mănăstiri, cu târguri şi iarmaroace, cu plute care coboară pe Bistriţa sau pe Ceremuş, cu trenul forestier sau cu exploatările miniere ale lui Anton Manz von Mariensee, sunt şi câteva ilustraţii din Suceava.

Putem vedea peisaje de la marginea oraşului, ruinele Cetăţii de Scaun, lăcaşuri de cult (Biserica din Iţcanii Vechi sau mănăstirile şi bisericile armeneşti Zamca, Hagigadar şi Sf. Simion - Turnul Roşu).

Pentru orice cercetător al trecutului Bucovinei volumul constituie o preţioasă sursă de documentare.

Cât despre întreaga serie alcătuită din cele 20 de volume se poate spune că este o adevărată enciclopedie a monarhiei habsburgice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Monarhia austro-ungară în cuvinte şi imagini”.
 Vizualizări articol: 1820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
„Monarhia austro-ungară în cuvinte şi imagini”4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei