Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Fisuri în coaliţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Una din consecinţele cu implicaţii greu previzibile dar cu neajunsuri evidente ale formării marelui Parteneriat pentru România, cel pasămite de criză economică alungătoriu, o constituie, la nivel local, reaşezarea oştilor pedeliste şi pesediste, din tranşeele unui război tradiţional şi acerb, pe noi poziţii, mai de pace, dacă se poate chiar de colaborare. Imediat după ce marea coaliţie a fost înfăptuită, cele două partide au încercat armonizarea forţelor şi la nivel local, mergându-se chiar până la afirmarea ideii de refacere a unor majorităţi în consiliile judeţene şi locale.

De pildă, la nivelul judeţului Suceava, s-a vehiculat ideea schimbării unor viceprimari penelişti. Bizară perspectivă.

În marea majoritate a consiliilor locale, PD-L şi PSD sunt cele mai reprezentative partide. În mod evident, între consilierii acestora există vechi şi aspre dispute, ca să nu mai vorbim de interesele economice vădit disjuncte. Trebuie să fim naivi să ne închipuim că, la un simplu ordin venit de la centru sau de la judeţ, toate acestea vor fi şterse cu buretele, iar în consiliile locale va fi mare dragoste între pedelişti şi pesedişti. Poate, eventual, ca la recentele alegeri anticipate dintr-o minunată comună din judeţul Olt, unde s-a lăsat cu maşini distruse, focuri de armă şi alte astfel de amabilităţi.

Privind lucrurile din alt unghi - acela al evoluţiei democratice - remodelarea, la nivelul deliberativului din autorităţile administrative locale, a majorităţii rezultate din votul popular poate fi periculoasă. Pe de o parte, pentru că s-ar produce o nemeritată confuzie în mintea cetăţenilor. Se ştie că românul votează, de regulă, negativ - pentru o tabără în contra celeilalte - astfel renegocierea majorităţii îi va face pe mulţi cetăţeni să se simtă înşelaţi. Pe de altă parte, pentru că această constituire a majorităţii pedelisto-pesediste ar conduce, în multe locuri, la o majoritate severă, care riscă să pună democraţia între paranteze. Bunăoară, în consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ, opoziţia ar fi reprezentată doar de doi din cei 23 de consilieri locali, iar în cel judeţean doar de patru din cei 35 de consilieri.

Dacă la început, părerile divergente faţă de executivul pedelist al consiliului local, exprimate de preşedintele organizaţiei PSD, domnul Virginel Iordache, erau etichetate cu fiind acţiuni de tipul celor ale soldaţilor japonezi, acum acestea nu mai miră pe nimeni. Semnele separării apelor între pedeliştii domnilor Flutur şi Lungu şi pesediştii domnului Mîrza au devenit evidente, manifestându-se atât în luările de poziţie din conferinţele de presă cât şi în luările de cuvânt şi voturile exprimate în consiliul judeţean şi în consiliul local. A se vedea votul pentru bugetul consiliului judeţean, sau pentru retragerea statutului de personalitate juridică în cazul centrelor de protecţie a persoanelor adulte sau cel de la hotărârea de scoatere la vânzare a SC Termica SA.

Evoluţiile din ultima săptămână, la nivel central, deconspiră o cu totul altă realitate. Cele două mari partide, aflate în faţa unor apropiate confruntări electorale – europarlamentarele de la vară şi prezidenţialele din toamnă - reuşesc tot mai cu dificultate să salveze aparenţele în tentativa lor de a prezenta coaliţia drept o construcţie solidă şi responsabilă. Dacă la început lucrurile păreau a fi controlabile, în mare măsură prin impunerea, de sus în jos, a unui embargo asupra atacurilor reciproce, acum, când noua putere nici nu a apucat bine să îşi înhame toţi caii la căruţă, devine evident că fiecare parte este mai degrabă interesată să paseze celeilalte responsabilitatea privind neajunsurile inerente unei guvernări în stare de criză economică generalizată. Pe acest fond, cred că fisurile apărute la centru se vor multiplica, putând ajunge, în teritoriu, veritabile crevase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fisuri în coaliţie.
 Vizualizări articol: 8468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Fisuri în coaliţie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei