Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc, criticat de 17 ONG-uri pentru eliminarea societăţii civile din Consiliul Economic şi Social

Vineri, 13 Martie 2009 (13:15:21)
Reprezentanţi ai unor ONG-uri, printre care Pro Democraţia şi APADOR-CH, acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în luarea unor decizii care privesc sectorul neguvernamental, reproşând premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, eliminarea societăţii civile din Consiliul Economic şi Social.

Scrisoarea este semnată de Dan Gabriel Manoleli (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile), Ana Maria Moşneagu (Asociaţia Pro Democraţia), Gabriela Alexandrescu (Salvaţi Copiii), Angela Achiţei (Alături de Voi), Dorin Tudoran (CENTRAS), Violeta Alexandru (Institutul pentru Politici Publice), Oana Preda (Centrul de Resurse pentru Participare Publică), Georgiana Iorgulescu (Centrul de Resurse Juridice), Fundaţia Motivation, Mircea Toma (ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei), Laila Onu (Fundaţia Pentru Voi), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Lavinia Andrei (Fundaţia Terra Mileniu III), Viorel Micescu (FOND), Mioara Chifu (Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni), Diana Hatneanu (APADOR – CH) şi Dana Nicolescu (Opportunity Associates).

Semnatarii îi amintesc lui Boc că, în octombrie 2008, două partide, printre care şi PDL, se exprimau deschis – prin însuşirea Cartei celor 10 principii pentru o Românie civică, durabilă şi solidară, puncte promovate de Coaliţia pentru Bună Guvernare şi Parteneriat cu Mediul Asociativ - pentru continuarea şi dezvoltarea dialogului cu organizaţiile neguvernamentale.

"La momentul respectiv înţelegeam această acţiune ca pe un semn al continuării unui proces de normalizare a relaţiilor dintre partide, puteri publice şi organizaţii ale societăţii civile româneşti, şi nu ca pe o obligaţie electorală(...) Din păcate, o mare parte dintre ultimele decizii unilaterale luate de Guvernul pe care îl conduceţi riscă să anuleze progresele înregistrate, punându-ne în situaţia de a reacţiona faţă de totala lipsă de consultare şi transparenţă în luarea unor decizii care privesc direct sectorul neguvernamental. Să înţelegem că ne pregătim pentru o guvernare autoritară? Dacă este aşa, vă invităm să vă pregătiţi pentru un răspuns pe măsură", îi scriu ONG-urile lui Emil Boc.

Semnatarii precizează că "faptele incriminate sunt: eliminarea, fără justificare, a componenţei ONG din structura Consiliului Economic şi Social şi repolitizarea, în acest fel, a unei instituţii care trebuie să asigure reprezentarea societăţii civile instituţionalizate şi desfiinţarea mecanismelor guvernamentale dedicate conlucrării cu organizaţiile neguvernamentale care funcţiona încă de la începutul anilor \'90 pentru a facilita relaţia dintre mediul asociativ şi Guvern (Direcţia de Relaţii pentru Mediul Asociativ)".

"La acestea se adaugă ignorarea semnalelor societăţii civile cu privire la initiaţive nedemocratice ale Guvernului pe care îl conduceţi, care acţionează flagrant contrar propriilor angajamente - atât faţă de sectorul neguvernamental cât şi faţă de Uniunea Europeană", se arată în scrisoare.

Organizaţiile semnatare "privesc cu îngrijorare" măsurile luate de Guvern, "care ignoră societatea civilă şi şubrezesc dialogul cu un partener social important în orice democraţie funcţională – sectorul neguvernamental".

Semnatarii îi solicită premierului organizarea de urgenţă a unei întâlniri "pentru a identifica, împreună, în mod concret, cele mai eficiente şi transparente mecanisme de conlucrare între Guvern şi structurile societăţii civile".

Guvernul şi-a desemnat reprezentanţi în Consiliul Economic şi Social (CES) din aproape toate ministerele, în majoritate la nivel de secretari de stat, printr-o hotărâre aprobată la finele lunii februarie. Pe lista membrilor numiţi de Guvern în CES au fost incluşi Valentin Mocanu (Ministerul Muncii), Cătălin Vrabie (Ministerul Administraţiei şi Internelor), Augustin Mitu (Ministerul Educaţiei), Cristian Irimie (Ministerul Sănătăţii), Graţiela Iordache (Ministerul Finanţelor), Octavian Ojog (Ministerul Justiţiei), Gheorghe Marin (Ministerul pentru IMM), Marian Hoinaru (Ministerul Agriculturii), Constantin Axinia (subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor), Constantin Stafie (Ministerul Economiei), Doru Laurian Bădulescu (Ministerul Mediului), Marius Fecioru (Ministerul Comunicaţiilor). Pe listă mai figurează preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, consilierul de stat al premierului Mihai Constantin Şeitan, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, şi Constantin Zorilă, director la Secretariatul General al Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc, criticat de 17 ONG-uri pentru eliminarea societăţii civile din Consiliul Economic şi Social.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc, criticat de 17 ONG-uri pentru eliminarea societăţii civile din Consiliul Economic şi Social0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei