Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2009 - Anul XIV, nr. 59 (4045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Bâlbâiţi pe micul ecran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manualele de comunicare insistă pe arta de a pronunţa cuvintele răspicat şi clar, pe un ton convingător. „Bâlbâiţii şi oamenii care vorbesc neclar constrâng interlocutorul să le acorde mai multă atenţie decât le-ar acorda în mod normal. Atenţia se concentrează asupra cuvintelor rostite îngăimat, neclar, bâlbâit, prea repede sau prea încet, mormăite ca pentru sine”, punctează profesorul Ştefan Prutianu, cunoscutul autor de best-seller-uri apărute la editura „Polirom”.

De obicei, oamenii cu defect de vorbire nu doar că te sleiesc de forţe ascultându-i, dar mai stârnesc şi ilaritate: cum să nu te buşească râsul ascultând un peltic, un gângav, un fornăit, un rârâit când se screme să-ţi transmită un mesaj plin de sevă? Un cusur de vorbire îţi coboară în derizoriu orice frază, oricât ar fi ea de adâncă. Nu de aceea Caragiale a ales un sâsâit pentru rolul lui Dandanache, din „O scrisoare pierdută”?

Dar Caragiale e un amator faţă de televiziunile române, care îşi ilustrează gustul pentru absurd, desemnând o pleiadă de fonfi, peltici şi bolborosiţi pentru rolurile principale din tocşouri. Temele sunt majore, dar vocile par împrumutate din teatrul lui Eugen Ionescu. Cristoiu vorbeşte ca un galoş care înoată prin clisă; Lucescu, analistul eolian (de-al lu’ Vântu, adică) pare un tractor cu defect major la cutia de viteze; Horia Ivanovici se visează o mezzosoprană pe scena unui cămin cultural sătesc; Valentin Stan vânează octavele unei femei care n-a mai avut de secole un orgasm ca lumea, lui Dinescu i-ar fi necesară o rezecţie de limbă ; iar peste ei, ăl mai ucigă-l toaca dintre toţi, Grigore Cartianu, omul cu laringele în intestinul gros.

Marele orator atenian Demostene era şi el un bâlbâit, dar a vorbit singur, cu pietre-n gură, până s-a corectat. De ce nu exersează şi Cristoiu cu nişte pietricele de râu în gură? Foarte simplu: din dispreţ pentru telespectatorul român. Cristoiu, Lucescu, Stan, Ivanovici ori omul cavernelor Cartianu se cred atâta de deştepţi, încât îi doare undeva că lumea face eforturi să descifreze ce le iese lor prin borta gurii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bâlbâiţi pe micul ecran.
 Vizualizări articol: 868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 8 voturi
Bâlbâiţi pe micul ecran3.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei