Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Valoarea impozabilă a clădirilor şi terenurilor va creşte cu 24,3%

Miercuri, 11 Februarie 2009 (16:22:30)
Valoarea impozabilă a clădirilor şi terenurilor, pe baza căreia se stabilesc nivelul impozitelor achitate de populaţie şi firme, va creşte cu 24,3%, după ce a fost menţinută la acelaşi nivel în ultimii ani, a anunţat, miercuri, Ministerul Finanţelor Publice.

"Ajustarea în sens crescător a valorii impozabile nu reprezintă o creştere efectivă de fiscalitate, având un caracter de recuperare, în urma menţinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul precizează că în raportul privind situaţia macroeconomică pentru anul 2009 se face referire la creşterea veniturilor bugetelor locale ca urmare a majorării în medie cu 24,3%, faţă de anul 2008, a valorilor impozabile pentru clădiri şi terenuri.

În raportul respectiv, oficialii Ministerului de Finanţe menţionează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 790 de milioane de lei, respectiv 0,14% din Produsul Intern Brut, în acest an, prin actualizarea bazei impozabile.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri pentru persoane fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii.

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii. Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotărâre a guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an.

Totodată, taxa asupra mijloacelor de transport se majorează, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2005 şi 1 ianuarie 2011, prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu angajamentele asumate de România în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, în luna aprilie a fiecărui an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valoarea impozabilă a clădirilor şi terenurilor va creşte cu 24,3%.
 Vizualizări articol: 903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valoarea impozabilă a clădirilor şi terenurilor va creşte cu 24,3%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei