Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele din educaţie au reluat negocierile privind contractul colectiv de muncă

Miercuri, 11 Februarie 2009 (15:35:22)
Sindicatele din educaţie au reluat negocierile privind contractul colectiv de muncă la nivel de ramură învăţământ, după întâlnirea de marţi seara cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în urma căreia li s-a prezentat bugetul prevăzut pentru 2009.

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit marţi, cu reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale din învăţământ, respectiv liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei "Spiru Haret", Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei "Alma Mater".

Discuţiile au vizat proiectul bugetului educaţiei pe anul 2009, problemele asupra cărora nu s-a obţinut un acord în cadrul comisiei de negociere a contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ, precum şi continuarea discuţiilor legate de măsurile de reformă şi de criteriile de performanţă, potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Ministerul Educaţiei a precizat că a comunicat inspectoratelor şcolare că nu există bază legală pentru eliminarea drepturilor salariale legale.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a convocat, marţi seara, reprezentanţii tuturor federaţiilor din învăţământ, în urma anunţării suspendării negocierilor contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ.

"Ne-a prezentat bugetul alocat, pentru 2009, educaţiei, care este de şase la sută din PIB, dacă se calculează un euro la patru lei, şi am fost de acord să reluăm negocierile", a precizat Bobulescu.

Negocierea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ a fost suspendată, marţi, la iniţiativa reprezentanţilor FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater", care au solicitat proiectul de buget elaborat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie susţineau, marţi,, într-un comunicat de marţi, că motivele care au stat la baza suspendării se referă la nerespectarea de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a obligaţiei prevăzute de Legea nr. 130/1996 privind negocierea Contractului colectiv de muncă, respectiv de a pune la dispoziţia federaţiilor sindicale o serie de informaţii care să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru.

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei "Alma Mater", materialele trebuiau puse la dispoziţia partenerilor sociali încă de la jumătatea lunii ianuarie 2009.

De asemenea, sindicaliştii reclamă nerespectarea de către MECI a obligaţiei asumate la prima reuniune din acest an, de a face observaţii şi propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de cele patru federaţii sindicale reprezentative, precum şi prezentarea de către minister a unui proiect de contract, care nu conţine drepturi a căror acordare şi cuantum sunt reglementate prin dispoziţii legale şi nici drepturi reglementate de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007-2010.

Totodată, potrivit federaţiilor sindicale, proiectul de contract prezentat de MECI nu conţine o serie de drepturi negociate în conformitate cu prevederile articolului 50 alineatul 12 din Statutul personalului didactic şi consacrate de Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură în vigoare, precum şi de cele anterioare şi nici prevederile din Contractul colectiv de muncă în vigoare ce consacră dialogul social.

Un alt motiv pentru care negocierea a fost suspendată se referă la lipsa de reacţie a MECI faţă de abuzurile autorităţilor locale din întreaga ţară, care, încâlcând prevederile legale în vigoare, au dispus sistarea plăţii orelor suplimentare, a salariului de merit, a gradaţiei de merit, a premiului lunar din suma de doi la sută din fondul de salarii, a sporului pentru condiţii grele, periculoase şi nocive.

Federaţiile sindicale au solicitat să li se pună la dispoziţie Proiectul de buget pentru anul 2009 elaborat de MECI, avizat de Ministerul Finanţelor Publice şi aprobat de Guvern, precum şi Memorandumul prin care Executivul a solicitat fiecărui minister reducerea cu 20 la sută a cheltuielilor de personal.

Potrivit sindicaliştilor, negocierile sunt suspendate până în momentul în care Ministrul Educaţiei va prezenta liderilor federaţiilor sindicale toate informaţiile solicitate privind bugetul pe anul 2009 şi măsurile pe care Guvernul intenţionează să le adopte în privinţa unor drepturi ale salariaţilor din învăţământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din educaţie au reluat negocierile privind contractul colectiv de muncă.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din educaţie au reluat negocierile privind contractul colectiv de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei