Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii vor picheta, joi, sediul ANSVSA, ameninţând cu proteste mai ample

Miercuri, 11 Februarie 2009 (15:34:56)
Crescătorii de oi şi capre vor picheta, joi, sediul ANSVSA cerând eliminarea Ordinului 111/2008 privind vânzarea directă şi cu amănuntul a produselor de origine animală, agricultorii ameninţând din martie cu blocarea vămilor şi proteste la nivel naţional nemulţumiţi de bugetul alocat domeniului.

Membri ai Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România vor picheta, joi, între orele 11.00 şi 13.30, sediul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar de săptămâna viitoare vor picheta sediile Parlamentului şi Guvernului, cerând abrogarea Ordinului ANSVSA 111/2008, în vigoare de la 1 februarie. Acest ordin obligă producătorii să se înregistreze ca persoană fizică autorizată la Registrul Comerţului, ceea ce presupune plata unor taxe şi mult timp, iar aceştia nu îşi acoperă costurile.

"Noi plătim taxa de laborator, buletinul de analiză, toate vaccinele, dacă suntem obligaţi să plătim alte taxe nu ne putem acoperi nici costurile, de profit nici nu mai poate fi vorba. Acest ordin interzice micilor producători să vândă în pieţe produse agro-alimentare, este o politică de dictat în favoarea celor care vor această nişă de 30 la sută din piaţă. ANSVSA apără interesele unui grup care aduce produse agro-alimentare din import. Ordinul vrea să elimine aceste produse tradiţionale şi riscăm să depindem în totalitate de produsele din import", a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele de sindicat, Marcel Andrei.

Liderul de sindicat a precizat că acest ordin este neconstituţional (întrucât ar încalca articolele 45 şi 53 din Constituţie) şi nu respectă Regulamentele Comisiei Europene.

"Nu s-a respectat principiul transparenţei, informarea şi consultarea publicului, prevăzute în Regulamente. ANSVSA nu vrea să facă Codul de bune practici pentru că ar lovi în activitatea supermarketurilor, care comercializează alimente din import expirate sau de o calitate inferioară. Nu suntem lăsaţi să vindem cu un preţ mai mic ca în supermarket şi produse de o calitate mai bună", a explicat liderul sindical.

Sindicaliştii au depus, de asemenea, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a acestui ordin, "pentru a bloca măsurile de distrugere a producătorilor români".

"Scopul acestui ordin este să ia materia primă şi s-o ducă la marii procesatori pentru a-i scoate de pe piaţă pe crescătorii autohtoni", a spus liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Totodată, preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că agricultorii vor picheta săptămâna viitoare sediile Parlamentului şi Guvernului, iar după 1 martie vor fi organizate proteste la nivel naţional cu utilaje agricole şi animale, urmând a fi blocate vămile şi drumurile, nemulţumiţi de bugetul alocat agriculturii.

"Bugetul pentru agricultură în 2009, de 1,37 la sută din PIB este foarte mic şi dacă nu va creşte la cel puţin patru procente din PIB, România va fi transformată într-o ţară dependentă de importul de produse agro-alimentare. S-au înregistrat scăderi dramatice la toate sectoarele, subvenţiile s-au micşorat şi cu 50 la sută. Acest buget înseamnă falimentarea tuturor agricultorilor, creşterea numărului de şomeri", a spus Nicolae Ştefan.

Liderul Agrostar a subliniat că a trimis scrisori prim-ministrului Emil Boc, preşedintelui Traian Băsescu şi reprezentanţilor Parlamentului, prin care a cerut reanalizarea de urgenţă a bugetului alocat agriculturii şi că aşteaptă o întâlnire cu membrii Comisiei pentru Agricultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii vor picheta, joi, sediul ANSVSA, ameninţând cu proteste mai ample.
 Vizualizări articol: 569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii vor picheta, joi, sediul ANSVSA, ameninţând cu proteste mai ample0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei