Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Siderurgiştii au discutat cu Videanu şi Pogea despre menţinerea locurilor de muncă în domeniu

Miercuri, 11 Februarie 2009 (15:32:58)
Reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom s-au întâlnit, miercuri, cu miniştrii Economiei şi Finanţelor, Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea, şi au discutat despre menţinerea locurilor de muncă din metalurgie şi protejarea industriei metalurgice.

Problematica discuţiilor dintre cele două părţi a vizat modul în care instituţiile guvernamentale "pot proteja menţinerea în viaţă a industriei metalurgice româneşti, accentuându-se că cea mai sigură posibilitate de intervenţie a statului este stimularea consumului industrial de produse metalurgice", informează un comunicat al Confederaţiei "Cartel Alfa", remis MEDIAFAX.

"Pentru aceasta, programul investiţional în infrastructură prevăzut în bugetul pe 2009 este acoperitor, dar s-a specificat faptul că, pentru a participa la aceste investiţii, societăţile producatoare de produse metalurgice sunt obligate să intre în competiţie cu unităţi similare din Uniunea Europeană, atât în privinţa preţurilor practicate cât şi a calităţii acestor produse. Reprezentanţii siderurgiştilor au insistat pentru demararea cât mai urgentă a acestui program şi chiar pentru folosirea rezervelor de stat din domeniul produselor metalurgice", potrivit sursei citate.

Totodată, s-a discutat despre evitarea închiderii de capacităţi ale unor societăţi aparţinătoare unor societăţi multinaţionale (cum ar fi Arcelor Mittal), după alte criterii decât cele economice.

În final, s-a convenit să se continue astfel de întâlniri (la începutul lunii martie), ambele părţi dorind şi participarea reprezentanţilor patronatului din metalurgie, care, deşi a fost invitat, nu a fost prezent la această primă rundă de discuţii.

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom cerea, săptămâna trecută, o întâlnire urgentă cu reprezentanţii Guvernului pentru a găsi soluţii concrete privind comenzi de stat, precum şi alte măsuri protecţioniste, în condiţiile în care zece la sută din angajaţii din domeniu urmează să fie disponibilizaţi.

Din cei aproximativ 32.000 de angajaţi din ramura siderurgiei şi metalurgiei feroase, zece la sută sunt în situaţia de a fi disponibilizaţi în perioada imediat următoare, iar celorlalţi le sunt afectate veniturile salariale şi siguranţa locurilor de muncă, se arăta într-un comunicat de luni al federaţiei sindicale.

"Amintim şi de miile de angajaţi aparţinând firmelor prestatoare de servicii din unităţile noastre, care şi-au pierdut sau urmează să-şi piarda locurile de muncă. În tot acest timp, depozitele de produse metalurgice sunt pline de produse din Turcia, Ucraina, care se comercializeză la preţuri de dumping", preciza sursa citată.

Comunicatul federaţiei preciza că investitorii ruşi de la TMK opresc combinatul de la Reşiţa şi preconizează să îşi alimenteze laminorul Altrom din Slatina cu materie primă din Rusia şi Ucraina.

"Astăzi stau acasă la dispoziţia angajatorului aproape toţi angajaţii de la Reşita, primind deja 75 la sută. Ceilalţi salariaţi sunt disponibilizaţi şmechereşte, câte 29 de persoane lunar, pentru evitarea concedierilor colective, fenomen care le-ar afecta grav imaginea de cel mai mare producător de ţeavă din răsăritul Europei. În total, au fost disponibilizaţi în acest mod aproape 300 de salariaţi şi acţiunea continuă", potrivit FSS Metarom.

Potrivit federaţiei sindicale, unităţile aparţinatoare concernului argentinian Tenaris de la Călăraşi şi Zalău au o acoperire cu producţie de circa 25 la sută în primul trimestru al acestui an. În lipsa acesteia, salariaţii sunt cuprinşi în programe de cursuri, alte activităţi conexe sau somaj tehnic, plătit cu 75 la sută din salariu.

Societatea Laminorul Brăila a trimis 400 de salariaţi (peste 80 la sută) în şomaj tehnic, cu 75 la sută din salariu, până pe 15 februarie, de la Tubinox Bucureşti 120 de salariaţi stau acasa cu 80 la sută din salariu pentru că angajatorul nu poate recapitaliza producţia din cauza nerambursării TVA din 2007 şi 2008, la Altur Slatina sunt 132 de concediaţi, preconizându-se înca 150 dintre cei care au îndrăznit să-şi ceară drepturile legitime neacordate pentru munca suplimentară prestată în ultimul an, susţinea sursa citată.

Laminorul Focşani este pe punctul de a se închide definitiv, fiindcă, deşi are comenzi, nu-şi poate procura materia prima, fiind afectaţi 350 de angajaţi, fabricile de electrozi Electrocarbon Slatina şi Elsider Titu şi-au redus activitate aproape de zero pentru ca oţelăriile din ţară care înca mai lucrează îşi procură electrozii din afară. Din această cauza sunt afectate 700 de persoane, iar la Slatina 79 vor fi concediate în săptămâna următoare, se mai arăta în comunicatul FSS Metarom.

Reprezentanţii FSS Metarom mai afirmau că Atlas Galaţi, firma de servicii de transport pentru combinat, a concediat 300 de angajaţi, întreprinderea de construcţii montaj şi reparaţii siderurgice Galaţi, afectată de restrângerea activităţii combinatului, a concediat 270 de persoane, iar activitatea este oprită până la 15 aprilie.

Totodată, potrivit acestora, în toate cele trei combinate de la Galaţi, Hunedoara şi Roman se disponibilizează salariaţi prin aşa-zisele "plecări voluntare cu momirea salariaţilor, menite să mascheze concedierile colective a mii de oameni, în timp ce celorlalţi nu le rămâne decât să muncescă pentru salarii îngheţate, sporuri suprimate, efectuându-şi concedii de odihnă anticipate sau şomaj tehnic plătit cu 75 la sută din salariu".

De altfel, susţineau sindicaliştii Metarom, în toate societăţile din Europa aparţinând Arcelor Mittal "situaţia este dramatică", iar sindicatele membre ale Comitetului European de Întreprindere propun mişcări ample de protest.

Doi lideri de la Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom, care numără 8.000 de siderurgişti dintre cei 13.500 de angajaţi ArcelorMittal Galaţi, au participat, în urmă cu două săptămâni, la Bruxelles, la o întâlnire cu sindicaliştii de la alte companii europene care aparţin ArcelorMittal.

Participanţii doreau să tragă un semnal de alarmă faţă de situaţia cu care se confruntă în majoritatea combinatelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Siderurgiştii au discutat cu Videanu şi Pogea despre menţinerea locurilor de muncă în domeniu.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Siderurgiştii au discutat cu Videanu şi Pogea despre menţinerea locurilor de muncă în domeniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei