Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 5000 de elevi de 15 ani vor fi testaţi, în martie, la citire

Miercuri, 11 Februarie 2009 (16:19:30)
Aproximativ 5000 de elevi, în vârstă de 15 ani, din 159 de unităţi de învăţământ, vor fi testaţi, în martie, la citire şi lectură, în cadrul unui program educaţional internaţional al cărui rezultate au situat, în ultimii ani, România, pe ultimele locuri.

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare din Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) organizează în 18 martie, testarea la citire/lectură a aproximativ 5.000 de elevi de 15 ani din 159 din gimnaziu, şcoala de arte şi meserii şi liceu, în cadrul proiectului OECD-PISA, informează Ministerul Educaţei

Şcolile şi elevii constituie un eşantion naţional reprezentativ, stabilit de Consorţiul PISA în strictă conformitate cu procedurile de eşantionare impuse de designul acestui studiu comparativ internaţional. Domeniul principal al evaluării PISA 2009 este citirea/lectura.

Elevii vor primi o broşură de test cu durata de două ore, conţinând itemi (subiecte - nr.r.) de investigare a competenţelor de citire/lectură în situaţii de lectură autentice, posibil a fi întâlnite în viaţa adultă. Itemii de citire/lectură constituie 2/3 din totalul itemilor, în vreme ce itemii de Ştiinţe şi Matematică constituie domeniile secundare investigate în acest ciclu de testare.

Totodată, elevii vor primi sarcini de lucru pornind de la o varietate de texte literare şi non-literare, diagrame, tabele, grafice, hărţi, precum şi un chestionar de mediu socio-educaţional, cu durata de 40-45 de minute.

Programul OECD-PISA evaluează în ce măsură elevii aflaţi către finalul educaţiei obligatorii deţin unele dintre competenţele-cheie, cunoştinţele şi
deprinderile de bază esenţiale atât pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii.

Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externă şcolilor, realizată de coordonatori de şcoală formaţi la nivel naţional, pe baza manualului de proceduri specific.

La PISA 2009 participă 68 de ţări OECD şi ţări partenere din întreaga lume.

Implementarea proiectului implică două etape, pretestarea şi testarea propriu-zisă.

În luna martie 2008 a avut loc pretestarea instrumentelor de evaluare într-un număr de 25 de şcoli din 20 de judeţe ale ţării, selectate de către Consorţiul PISA 2009.

Conform HG nr. 915 din 9 august 2007, România participă la programul OECD - PISA 2009 - Programul Internaţional OECD pentru Evaluarea Elevilor, iar CNCEIP îndeplineşte rolul de Centru Naţional PISA 2009 pe toată durata de patru ani a proiectului.

Raportul internaţional al ciclului de testare 2009 este planificat să apară în luna decembrie 2010.

Raportul Centrului Naţional va fi lansat imediat după apariţia raportului internaţional

Rezultatele PISA 2006 nu au fost prea bune. Elevii români au ocupat atunci locul 47 la ştiinţe, 48 la lectură şi 45 la matematică din cele 57 de ţări testate. Un loc codaş, doar Muntenegru aflându-se în urma României.

Singura exceptie a fost la matematica, unde Bulgaria s-a situat pe locul imediat urmator, 48, dar înaintea României la ştiinţă şi la lectură.

În fruntea clasamentului s-a aflat Finlanda, urmată de Hong Kong şi Canada. Pe ultimele locuri au fost Columbia, Tunisia, Azerbaidjan, Qatar şi Kîrgîzstan.

În 2003, România s-a plasat pe locul 34 din cele 42 de ţări participante la evaluarea PISA. Cercetarea din 2006 a fost realizată pe un eşantion de 400.000 de tineri, de obicei cuprins între 4.500 şi 10.000 de elevi din fiecare ţară.

Evaluarea PISA are loc o dată la trei ani. La PISA 2000 domeniul principal a fost citirea/lectura, ceea ce înseamnă că setul de întrebări a conţinut mai multe sarcini din acest domeniu.

La PISA 2003, accentul a fost pus pe matematică, iar PISA 2006 s-a concentrat pe ştiinte. La toate cele trei evaluări la care au participat, elevii români s-au situat pe ultimele locuri în clasamentul internaţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 5000 de elevi de 15 ani vor fi testaţi, în martie, la citire.
 Vizualizări articol: 643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 5000 de elevi de 15 ani vor fi testaţi, în martie, la citire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei