Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Credite

719 miliarde de lei vechi, restanţele sucevenilor la bănci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sucevenii îşi plătesc din ce în ce mai greu datoriile pe care le au la bănci, restanţele la creditele contractate crescând de peste patru ori în cursul anului 2008, comparativ cu 2007. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al Băncii Naţionale a României, potrivit căruia restanţele la bănci ale persoanelor fizice şi juridice din judeţul Suceava au crescut în mod simţitor în cursul anului 2008.

Astfel, la sfârşitul anului trecut, volumul creditelor restante, respectiv ratele la credite neachitate la termen, se ridică la suma de 71,9 milioane de lei (719 miliarde de lei vechi), în condiţiile în care la finele anului 2007 restanţele la bănci erau de 16,55 milioane de lei.

Potrivit spuselor directorului BNR Suceava, Elena Sireteanu, cele mai împovărătoare credite au fost cele în valută, restanţele crescând de nu mai puţin de 9,4 ori, de la 1,9 milioane de lei la data de 31 decembrie 2007, la 18 milioane de lei, la finele anului 2008. O creştere semnificativă s-a înregistrat şi la restanţele la creditele în lei, de la 14,6 milioane de lei, în anul 2007, la 53,8 milioane de lei în anul 2008.

„Este o situaţie alarmantă, în special dacă vorbim despre creditele în valută. Creşterea restanţelor arată că sucevenii ajung în imposibilitatea de plată a ratelor pe care le au la bănci. Iar dacă vorbim despre creditele în valută, unul dintre motivele pentru care a crescut valoarea restanţelor este şi devalorizarea leului”, a explicat Elena Sireteanu.

 

Sucevenii s-au împrumutat mai mult în anul 2008

Potrivit raportului BNR, o creştere semnificativă s-a înregistrat şi la creditele pe care persoanele fizice şi juridice le-au contractat de la băncile din Suceava. La sfârşitul anului trecut, volumul total al creditelor acordate de instituţiile de credit sucevene a fost de 3.455,6 milioane de lei. La fel ca în 2007, şi anul trecut, sucevenii au preferat creditele în lei, valoarea împrumuturilor în moneda naţională fiind de 2.040,5 milioane de lei.

Creditele în valută contractate atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice, au reprezentat echivalentul a 1.415,1 milioane de lei.

De remarcat este faptul că, dacă agenţii economici au apelat mai mult la creditele în moneda naţională, persoanele fizice au împrumutat mai multă valută. Astfel, firmele sucevene au împrumutat în anul 2008 peste 1.189,8 milioane de lei, în timp ce creditele contractate de populaţie au fost de 848,6 milioane de lei.

La creditele în valută, populaţia a împrumutat echivalentul a 894,8 milioane de lei, faţă de 520 milioane de lei împrumutate de agenţii economici.

„În anul 2008 s-a înregistrat o creştere a creditelor contractate de agenţii economici. Iar faptul că firmele au început să se finanţeze prin credite este un lucru bun, având în vedere că aceste fonduri sunt destinate investiţiilor”, a spus directorul BNR Suceava.

 

Populaţia a împrumutat mai mult pentru consum decât pentru imobiliare

În ceea ce priveşte creditele contractate de populaţia din judeţul Suceava, din raportul BNR reiese faptul că sucevenii au apelat mai mult la creditele de consum, pentru nevoi personale, decât la cele imobiliare.

La sfârşitul anului trecut, creditele acordate populaţiei, în lei şi valută, însumează 1.743,5 milioane de lei, din care 1.418,6 de lei sunt credite de consum, în timp ce împrumuturile pentru locuinţe sunt în valoare de 225,6 milioane de lei, diferenţa fiind formată din credite pentru alte scopuri.

„Acest lucru poate fi explicat prin faptul că unele bănci au ieşit pe piaţă cu produse noi, respectiv credite de consum cu garanţii ipotecare, care permiteau populaţiei să împrumute sume mari de bani”, a declarat Sireteanu. Făcând referire la creditele pentru locuinţe, directorul BNR Suceava a arătat că, anul trecut, cele mai multe credite ipotecare au fost acordate în valută.

Elena Sireteanu a mai precizat că volumul creditelor contractate de populaţie s-a majorat lunar, cu un vârf în luna septembrie 2008, atât la creditele pentru consum, cât şi la cele pentru locuinţe.

„Trebuie menţionat că în trimestrul IV al anului 2008, a început să scadă volumul creditelor acordate de bănci, având în vedere în special aplicarea noilor reglementări ale BNR, menite să tempereze creditarea persoanelor fizice, dar şi să îmbunătăţească calitatea activelor bancare şi diminuarea riscului de creditare”, a mai spus Sireteanu.

 

A crescut şi valoarea depozitelor la bănci

Elena Sireteanu a precizat că în ceea ce priveşte gradul de economisire al populaţiei, judeţul Suceava ocupă locul 14 la nivel naţional, atât din punctul de vedere al depozitelor la vedere, 560,5 milioane de lei, cât şi al depozitelor pe termen, 839,8 milioane de lei. În comparaţie cu sfârşitul anului 2007, economiile populaţiei au crescut în 2008, atât în lei, cât şi în valută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 719 miliarde de lei vechi, restanţele sucevenilor la bănci.
 Vizualizări articol: 2357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
719 miliarde de lei vechi, restanţele sucevenilor la bănci2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei