Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 nov 2008 - Anul XIII, nr. 269 (3950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Raportul european privind sistemele de sănătate critică nepermis România

Vineri, 14 Noiembrie 2008 (13:23:38)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că Indexul European de Sănătate (EHCI) pentru acest an critică nepermis România, pentru că nu foloseşte o metodologie clară şi cuprinde date contradictorii.

"Acest raport critică România nepermis, pentru că nu foloseşte o metodologie clară sau indici clari", a spus Nicolăescu, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Demnitarul a afirmat că unii indicatori folosiţi în raportul privind sistemele europene de sănătate, care plasează România pe locul 27 din 31 de state, fac parte din reforma începută în România, care "nu are cum să producă efecte mâine", calitatea sănătăţii urmând să fie schimbată în următorii zece ani.

"Cât suntem în reformă, mergem înainte până vom depăşi situaţia", a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că nu poate accepta un raport care are concluzii în limba română, de aici rezultând că în difuzarea materialului este implicată o organizaţie "care are legătură directă cu Cotroceni".

România se află pe locul 27 din 31 de state în Indexului European de Sănătate (EHCI) pentru 2008, coborând două poziţii faţă de anul trecut, clasamentul incluzând cele 27 de state membre UE, precum şi Norvegia, Elveţia, Croaţia şi Republica Macedonia.

Această clasare este mai slabă decât cea de anul trecut, când România era pe poziţia 25. Olanda conduce clasamentul din acest an cu 839 de puncte, urmată de Danemarca (în 2008 câştigatoarea Indexului de Diabet), Austria (câştigatoarea EHCI în 2007), Luxemburg şi Suedia.

Pentru şase subdomenii şi 34 de indicatori de performanţă, România a acumulat doar 488 de puncte dintr-un maximum posibil de 1.000, rezultat care o plasează în faţa Bulgariei, dar mult în urma Ungariei. România a reuşit o performanţă mai bună decât cea din domeniul cardiovascular (Euro Consumer Heart Index 2008), unde s-a clasat pe ultimul loc, dar mai proastă decât în cazul diabetului (Euro Consumer Diabetes Index 2008), unde deţine locul 26.

"Deşi România nu îşi poate permite cu adevărat sistemul de sănătate performant de care ar avea nevoie, dicţionarul de medicamente online pentru utilizatori nespecialişti (layman adopted pharmacopoeia) este un bun început şi un lucru rar în Europa, însă insuficient când vine vorba de accesul la medicamentele prezentate aici", spune directorul de Cercetare al EHCI, Arne Björnberg.

Preşedintele Health Consumer Powerhouse, Johan Hjertqvist, a spune că românii nu au probleme legate de stilul de viaţă (consum de alcool, fumat) atât de mari precum vecinii lor, având şi cea mai mică rată a obezităţii din ţările europene. El a adăugat că starea prezentă a lucrurilor este cu atât mai îngrijorătoare în contextul acestei situaţii favorabile dezvoltării unui sistem de sănătate eficient.

"Sistemul are urgentă nevoie de îmbunătăţiri în toate subdomeniile, în special cel al rezultatelor, unde România este clasată în acest an pe ultimul loc", a mai spus Johan Hjertqvist, la analiza rezultatelor pentru România.

Euro Health Consumer Index este o cercetare comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa, care include şase subdomenii: drepturile şi informarea consumatorului, E-sănătate, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite şi farmaceutice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Raportul european privind sistemele de sănătate critică nepermis România .
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Raportul european privind sistemele de sănătate critică nepermis România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei