Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 nov 2008 - Anul XIII, nr. 269 (3950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Sanitas a semnat acordul cu Ministerul Sănătăţii privind creşterile salariale

Vineri, 14 Noiembrie 2008 (13:39:22)

Federaţia Sanitas a semnat, vineri, acordul cu Ministerul Sănătăţii privind creşterile salariale în 2009 pentru angajaţii din domeniu, care prevede o majorare medie de cel puţin zece la sută, plus alte sporuri.

Federaţia Sanitas a semnat, vineri, acordul cu Ministerul Sănătăţii privind creşterile salariale în 2009 pentru angajaţii din domeniu, care prevede o majorare medie de cel puţin zece la sută, plus alte sporuri.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat că acordul semnat, vineri, cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, va sta la baza unui act normativ care va fi definitivat până în 15 decembrie, printr-o ordonanţă de urgenţă sau o ordonanţă simplă, decizia aparţinând Guvernului, astfel încât drepturile salariale pentru angajaţii din Snătate să fie acordate de la 1 ianuarie.

Liderul Sanitas a precizat că, potrivit acordului, salariile personalului din Sănătate vor creşte în medie cu cel puţin zece la sută din 2009. Totodată, grila degresivă pentru fiecare categorie în parte urmează să fie definitivată de specialişti până la 15 decembrie.

"Nu am finalizat încă grila degresivă pentru fiecare categorie în parte, dar media de creştere a salariilor va fi variabilă. Cei cu salarii mici vor primi majorări de minimum 20 la sută", a adăugat Petcu.

Acesta a mai spus că, potrivit acordului, sportul de prevenţie, care în prezent este de 11 la sută, va creşte de la 1 ianuarie la 15 la sută şi va fi extins la nivelul tuturor salariaţilor din Sănătate.

În ce priveşte prima de stabilitate, acordată, printr-un act normativ din 2006, de două ori pe an, va fi dată, potrivit acordului, de trei ori pe an. Totodată, prima de vacanţă va fi dată, potrivit acordului, tuturor salariaţilor, ea reprezentând un salariu de bază, a adăugat Petcu.

Liderul Sanitas a mai spus că după aprobarea bugetului pe 2009 de către Parlament va fi completat regulamentul de sporuri, pentru a fi introduse noi sporuri.

Acordul mai prevede şi acordarea unor facilităţi de la 1 ianuarie, prin completarea investigaţiilor clinice şi paraclinice gratuite pentru angajaţii din Sănătate.

Preşedintele Sanitas a precizat că premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine prevederile din acest acord şi că el va constitui o punte de legătură între actualul şi viitorul Guvern.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, în conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, că, împreună cu Federaţia Sanitas şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), va încerca să determine managerii de spitale "să elimine risipa de resurse", aceşti bani putându-se constitui într-o bază reală de creştere a salariilor.

"Unele spitale clinice au, de exemplu, excedent de personal pentru că managerii scot posturi pentru prieteni şi cunoştinţe, dar sunt şi spitale cu deficit de personal, şi de aceea trebuie să facem corecţii în acest sens, printr-o presiune asupra managerilor care nu au înţeles că trebuie să gestioneze bine fondurile care le sunt acordate", a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii şi liderul Federaţiei Sanitas au afirmat că vor susţine în Parlament o îmbunătăţire a finanţării acordate sistemului sanitar.

"Legea bugetului este aprobată, în prezent, doar de Guvern. Vom încerca să cerem Parlamentului depăşirea pragului de patru la sută din PIB pentru Sănătate, să ajungem spre cinci procente", a afirmat Petcu.

Ministrul Eugen Nicolăescu a mai spus că eforturile comune ale Ministerului Sănătăţii, Federaţiei Sanitas şi CNAS depuse pentru semnarea acordului duc la o serie de creşteri salariale negociate ca un pachet, care transmit un "semnal serios" celor care lucrează în sector pentru a nu mai pleca în străinătate şi a rămâne să lucreze în sistemul românesc de sănătate.

Demnitarul a precizat că acordul întăreşte rolul liderului de sindicat, duce la o descentralizare efectivă în sistem şi consolidează legătura dintre cele trei instituţii - MSP, CNAS şi Federaţia Sanitas - pentru a derula împreună programe cu finanţare europeană.

Acordul semnat, vineri, de preşedintele Federaţiei Sanitas şi ministrul Eugen Nicolăescu va fi supus spre validare Consiliului Naţional al federaţiei, acesta fiind al treilea acord semnat de cei doi din 2006.

În urmă cu o săptămână, Marius Petcu spunea că apreciază oferta făcută de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ca fiind maximum pe care îl putea obţine de la actualul Guvern, astfel că sindicaliştii Sanitas suspendă protestele anunţate.

Federaţia Sanitas ameninţa că va organiza un miting în Capitală în 11 noiembrie, va declanşa greva de avertisment în 14 noiembrie şi pe cea generală în 20 noiembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Sanitas a semnat acordul cu Ministerul Sănătăţii privind creşterile salariale.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Sanitas a semnat acordul cu Ministerul Sănătăţii privind creşterile salariale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei