Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 nov 2008 - Anul XIII, nr. 269 (3950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală din 18 noiembrie

Vineri, 14 Noiembrie 2008 (13:40:17)
Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală anunţată în 18 noiembrie, atenţionând că vor relua protestelor dacă, după instalarea viitorului Guvern, legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată.

Conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în urma consultării sindicatelor afiliate, au ajuns la concluzia că greva generală programată în 18 noiembrie trebuie amânată, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Liderilor federaţiilor "Spiru Haret", Alma Mater, FSLI şi FEN atenţionează că, în situaţia în care, imediat după instalarea noului Guvern, Legea nr. 221/2008 care prevede majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată cu începere de la data de 1 octombrie 2008, se va declanşa greva generală.

Sindicaliştii consideră că decizia Curţii Constituţionale, din 12 noiembrie, de neconstituţionalitate a OUG 136/2008 dă speranţa că şi articolul I punctul 2 din OUG 151/2008 va fi declarat neconstituţional, situaţie în care Legea 221/2008 "va deveni operaţională".

"Preşedintele României şi partidele parlamentare, cu excepţia celor aflate la guvernare, şi-au asumat angajamentul ferm că, imediat după alegeri, Legea nr. 221/2008 se va aplica de la data de 1 octombrie 2008. Există riscul major ca grevei generale din învăţământ să i se dea o conotaţie politică, având în vedere faptul că partidele politice sunt în plină campanie electorală", a declarat Cornea.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a afirmat, vineri, pentru MEDIAFAX, că profesorii renunţă la greva generală "pentru că nu este acum momentul unui astfel de protest".

"Vrem să vedem dacă PSD sau PDL, care vor fi sigur în viitorul Guvern, se vor ţine de cuvânt, în sens contrar vom bloca anul şcolar", a precizat Bobulescu.

Sindicatele din educaţie sunt optimiste în ceea ce priveşte respingerea de către Curtea Constituţională şi a celei de-a doua ordonanţe a Guvernului de majorare graduală a salariilor profesorilor cu 28 la sută în două tranşe, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că prin decizia luată, miercuri, Curtea Constituţională trebuie felicitată, afirmând că este foarte încântat de horărâre.

"Curtea Constituţională, în situaţia actuală, arată tuturor că legea trebuie să fie respectată de toţi, şi nu după bunul plac al unora. Este foarte clar că, prin această respingere, Curtea a arătat că instituţiile statului trebuie respectate şi Guvernul nu este deasupra tuturor", a precizat Isvoranu.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a precizat că speră ca şi ultima ordonanţă a Guvenului privind majorarea salariilor profesorilor cu 28 la sută în două tranşe în 2009 să fie declarată neconstituţională de Curte.

FSLI şi "Spiru Haret" au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului aprobate luni prin care s-a decis majorarea graduală a salariilor cadrelor didactice cu până la 28 la sută.

Sindicaliştii consideră că Ordonanţa de Urgenţă nr. 151 din 2008 pentru modificarea şi completarea OUG 15/2008, publicată marţi în Monitorul Oficial, este neconstituţională, susţinând că ordonanţa este "un nou act de abuz comis de Guvernul României, care în încercarea de a scăpa de o decizie nefavorabilă a Curţii Constituţionale şi pentru a contracara votul Senatului din 10 noiembrie pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136 din 2008, a decis să emită, cu încălcarea tuturor principiilor unui stat democratic, o nouă ordonanţă de urgenţă".

Totodată, sindicaliştii afirmă că prin noua ordonanţă sunt abrogate dispoziţiile articolului 1 din OUG nr. 136/2008, sunt stabiliţi coeficienţii de multiplicare a salariilor personalului didactic începând cu 1 octombrie la acelaşi nivel cu cel din Ordonanţa de urgenţă nr. 136 din 2008 şi sunt stabilite creşteri salariale pentru anul 2009, însă cu data de 1 martie.

Sindicaliştii au anunţat şi că vor adresa Guvernului o plângere prealabilă prin care vor solicita abrogarea articolului 1 punctul 2 din OUG nr. 151/2008.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că este neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 136/2008 prin care a fost amânată, până la 1 aprilie 2009, aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice. Ordonanţa de Urgenţă 136 fusese abrogată, marţi, de Guvern.

Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009. Ordonanţa a fost respinsă de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse. Executivul a arătat că noua ordonanţă abrogă dispoziţiile OUG de prorogare a termenului de majorare a salariilor cu 50%.

Sindicaliştii afiliaţi la federaţiile Alma Mater, "Spiru Haret", FSLI şi FEN s-au aflat, luni, în grevă de avertisment, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a suspenda aplicarea legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice şi anunţau că din 18 noiembrie intră în grevă generală pe termen nelimitat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală din 18 noiembrie.
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţiile din educaţie renunţă la greva generală din 18 noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei