Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2008 - Anul XIII, nr. 238 (3919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, în noiembrie

Joi, 9 Octombrie 2008 (14:46:51)
Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin ar putea începe la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat, joi, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ministrul Nicolăescu a spus, joi, că vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin ar putea începe la sfârşitul lunii noiembrie. Ministrul a mai spus că familiile care nu vor dori să vaccineze copiii vor da o declaraţie pe proprie răspundere, prin care îşi asumă riscurile.

Campania de vaccinare costă anual 30 de milioane euro, în timp ce tratarea bolii costă 70 de milioane euro.

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin este cuprins în programele de imunizare în 17 state din Europa, majoritatea susţinute de stat şi doar în cinci ţări plătite de cei care vor să se vaccineze, a anunţat luni, directorul Institutului "Matei Balş" din Capitală, Adrian Streinu Cercel.

Iniţial, ministrul Sănătăţii anunţase că vaccinarea ar putea începe în România în octombrie.

Cancerul de col uterin este o boală vindecabilă în proporţie de sută la sută. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare în Europa din cauza maladiei, iar în lume, din două în două minute este înregistrat câte un deces cu aceeaşi cauză.

Potrivit datelor furnizate de Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară, peste 66 la sută din noile cazuri de cancer depistate în 2005 în România au fost la femei între 35 şi 55 de ani. Aproximativ 70 la sută din decesele cauzate de cancerul de col uterin se înregistrează la femeile cu vârste între 45 şi 70 de ani.

Aproape 2.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin, adică în medie cinci femei pe zi. Totodată, în fiecare an sunt înregistrate 3.500-4.000 de cazuri noi, din care doar câteva sute în fază incipientă.

În România există două tipuri de vaccin, unul care oferă protecţie împotriva anumitor tipuri de virus HPV şi altul care poate oferi protecţie nu numai împotriva anumitor tipuri ale virusului HPV uman ce pot duce la apariţia cancerului de col uterin, dar şi împotriva altor tipuri de virusuri HPV uman care pot produce alte tipuri de cancer, cum ar fi cel vulvar, sau pot duce la apariţia verucilor genitale.

Infecţia cu tulpini papilomavirusurile umane (HPV) este foarte frecventă, existând peste 100 de tulpini de acest tip, infecţiile produse fiind asimptomatice. Aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, având tendinţa de a se localiza pe mucoasa genitală, şi pot fi clasificate în două mari categorii: oncogenice şi cu risc scăzut. Infecţia persistentă cu tipurile oncogene poate produce leziuni precanceroase sau cancer de col uterin, în timp ce tipurile cu risc scăzut pot provoca afecţiuni benigne.

Există 15 tipuri de HPV care pot determina apariţia unui cancer de col uterin, dintre acestea două fiind răspunzătoare de 70 la sută din cancerele de col uterin pe plan mondial.

Infecţia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenţa cancerului de col uterin fiind mai mare însă la femeile peste 35 de ani, sugerând progresia lentă a infecţiei virale către cancer.

Cancerul de col uterin este a doua cauză de deces oncologic la femei şi generează în lume, anual, peste 270.000 de decese. Boala apare când infecţia cu papilomavirus uman devine persistentă şi progresează spre cancer. Până la 80 la sută dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman cândva în cursul vieţii, riscul persistenţei infecţiei crescând cu vârsta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, în noiembrie.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, în noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei