Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2008 - Anul XIII, nr. 231 (3912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul şi Voestalpine au semnat memorandumul pentru construcţia unui combinat siderurgic

Miercuri, 1 Octombrie 2008 (17:41:59)

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai companiei austriece Voestalpine au semnat miercuri, la Palatul Victoria, memorandumul de înţelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic în zona Mării Negre, investiţie estimată la cinci miliarde de euro.

Documentul a fost semnat de ministrul pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, şi de directorul general al companiei Voestalpine, Wolfgang Eder.

"Este un pas important în realizarea investiţiei, sunt multe precondiţii pozitive stabilite, dar rămâne o competiţie deschisă şi vor fi evaluate toate locaţiile pe care le-am analizat în ultimele luni", a spus Eder.

El a precizat că terenul şi legislaţia de mediu reprezintă principalele condiţii care trebuie îndeplinite pentru o decizie favorabilă în ceea ce priveşte investiţia Voestalpine, arătând că grupul austriac are nevoie de o suprafaţă de 6 kilometri pătraţi de "teren securizat" şi de un anumit nivel al emisiilor de dioxid de carbon acceptat de Uniunea Europeană.

"De această problemă, a emisiilor de dioxid de carbon, va depinde dacă vom investi în interiorul sau în afara Uniunii Europene", a spus Eder.

Directorul Voestalpine s-a referit şi la criza financiară, arătând că industria de oţel nu este încă afectată de aceste probleme.

"Nu ştim însă ce se va întâmpla în următoarele luni şi, în cel mai rău caz, am putea amâna proiectul, dar nu ne aşteptăm la aşa ceva", a spus Eder.

El a amintit că decizia privind locaţia în care va fi construit combinatul siderurgic urmează să fie luată de conducerea Voestalpine.

"Sper că ne vom vedea din nou pentru această investiţie, dar nu putem promite nimic", a spus directorul Voestalpine premierului Tăriceanu.

Şeful Guvernului, prezent la ceremonia de semnare a memorandumului, a arătat că România oferă avantaje importante în competiţia cu alte ţări pentru atragerea investiţiei Voestalpine şi a precizat că proiectul companiei austriece va permite respectarea normelor de protecţie a mediului, prin utilizarea unor echipamente de înaltă tehnologie.

Tăriceanu a apreciat că investiţia Voestalpine va permite refacerea "coloanei vertebrale" a industriei româneşti.

Ceremonia de semnare a memorandumului a întârziat cu aproximativ 50 de minute faţă de ora stabilită iniţial, deoarece delegaţia Voestalpine a rămas blocată în trafic, în apropierea Arcului de Triumf, pe traseul dintre Aeroportul Otopeni şi Palatul Victoria.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi miniştrii implicaţi în redactarea memorandumului s-au întâlnit înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului pentru a analiza clauzele înţelegerii.

"Premierul şi miniştrii implicaţi au discutat timp de aproximativ o oră despre clauzele prevăzute în memorandumul de înţelegere, înainte de şedinţa Guvernului", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Anterior, surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că reprezentanţii Executivului şi cei ai Voestalpine intenţionează să semneze memorandumul de înţelegere privind construcţia în România a unui combinat de producţie a oţelului în cursul zilei de miercuri, dacă documentul va fi aprobat în şedinţa Executivului.

În urmă cu trei săptămâni, premierul Tăriceanu şi conducerea companiei austriece au convenit, într-o discuţie la Palatul Victoria, ca acordul să fie încheiat în prima decadă a lunii octombrie, urmând ca Voestalpine să decidă în luna decembrie în ce ţară va construi combinatul de producţie a oţelului.

Compania austriacă a semnat până în prezent precontracte de cumpărare pentru aproximativ 200 de hectare în apropiere de Constanţa, pentru construcţia combinatului, potrivit surselor citate.

Voestalpine intenţionează să construiască un combinat siderurgic în estul Europei, investiţie estimată la cinci miliarde de euro.

Guvernul a cautat soluţii prin care să ofere Voestalpine o alternativă la un teren din jurul Portului Constanţa, cu o suprafaţă de 50 de hectare, solicitat de compania austriacă, a cărui concesiune a fost câştigată prin licitaţie de SC Comvex SA, în iunie 2008.

Comvex este cel mai mare operator de mărfuri de la Marea Neagră, singurul care poate opera nave mari şi care intenţionează să îşi extindă capacitatea de depozitare. Două dintre viitoarele linii de depozitare ar putea fi puse la dispoziţia Voestalpine.

Grupul austriac ar urma să construiască, lângă combinat, o centrală electrică de cel puţin 200 MW, care să asigure 80% din consumul unităţii. Pentru a acoperi diferenţa, compania a iniţiat discuţii cu potenţiali furnizori de electricitate, printre care Electrica.

Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiană Electrabel la construcţia centralei electrice, dar o decizie va fi luată numai dacă grupul va construi fabrica de oţel în România. Electrabel a anunţat că vrea să construiască o termocentrală de cel puţin 800 MW în Constanţa, şi este implicată şi în proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de Cernavodă.

România concurează cu Bulgaria, Turcia şi Ucraina pentru a atrage investiţia în construcţia combinatului siderurgic.

Compania austriacă este consiliată pentru investiţia în România de casa de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.

Voestalpine a semnat, în septembrie, un memorandum de înţelegere cu oficialii bulgari, acord considerat un nou pas pentru realizarea proiectului grupului austriac de a construi un combinat siderurgic în Bulgaria.

Compania este deja prezentă în România, prin subsidiara sa britanică Elmsteel, care deţine din 2004 o fabrică la Satu Mare.

Grupul a anunţat, în luna octombrie a anului trecut, că va începe, în 2008, la Giurgiu, construcţia unui centru de servicii, în care va prelucra tablă şi alte materiale pentru clienţii companiei austriece, printr-o investiţie de 18 milioane de euro.

Producătorul de oţel a raportat venituri de 10,5 miliarde de euro în anul fiscal 2007/2008, cu 51% peste nivelul de aproape şapte miliarde de euro din intervalul anterior, şi un profit net mai mare cu 31%, la un miliard de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul şi Voestalpine au semnat memorandumul pentru construcţia unui combinat siderurgic.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul şi Voestalpine au semnat memorandumul pentru construcţia unui combinat siderurgic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei