Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2008 - Anul XIII, nr. 231 (3912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Salariile profesorilor, cu 50% mai mari

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ.

Deputaţii şi-au exprimat votul nominal, la propunerea viceliderului grupului PSD Anghel Stanciu, care a vrut să evidenţieze cine votează în favoarea sau împotriva creşterii salariilor profesorilor. Un număr de 254 de deputaţi şi-au exprimat votul.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor.

Votul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen.

Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

 

Cadrele didactice ar putea primi şapte salarii la pensionare

Tot ieri, deputaţii au decis ca personalul didactic să beneficieze, cu ocazia ieşirii la pensie, de o indemnizaţie egală cu de şapte ori câştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică.

Indemnizaţia ar urma să fie încasată o singură dată, la momentul pensionării.

Propunerea legislativă de modificare a Statutului personalului didactic, iniţiată de patru parlamentari PRM, a fost adoptată cu 170 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 47 de abţineri.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în privinţa acestei propuneri legislative.

 

Sindicaliştii: Va creşte calitatea actului educaţional

Sindicaliştii din educaţie sunt mulţumiţi de votul în unanimitate al deputaţilor pentru creşterea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu peste 50 la sută şi a profesorilor universitari cu 74 la sută, considerând că astfel va creşte calitatea actului educaţional.

"Toate grupurile parlamentare, în unanimitate, au votat această majorare, care reprezintă o ameliorare substanţială a salariilor cadrelor didactice, ceea ce se va constitui într-o garanţie că învăţământul românesc va intra pe un trend ascendent şi în ceea priveşte calitatea actului educaţional", a declarat, ieri, la finalul votului, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că profesorii din toate unităţile şcolare vor face campanie pozitivă pentru cei 254 de deputaţi care au votat pentru iniţiativa PSD care conduce la creşterea salariilor în învăţământul preuniversitar.

"Ne aşteptam la o astfel de atitudine, însă aveam şi unele temeri faţă de poziţia unora, dar am văzut că, mai presus de interesul de partid, a primat interesul naţional, care va conduce la o creştere a procesului educaţional, pentru că fără investiţie în forţa de muncă nu poţi cere calitate. Votul de azi (ieri - n.r) reprezintă un prim pas, dar nu trebuie să-i uităm pe cei 300.000 de salariaţi, personal nedidactic, care lucrează în învăţământ, iar în perioada imediat următoare trebuie să găsim soluţii şi pentru îmbunătăţirea condiţiei materiale a acestora", a mai spus Nistor.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater consideră că prin acest vot în unanimitate parlamentarii "s-au trezit" că au nevoie de dascăli motivaţi pentru a face un act educaţional de calitate.

 

Vosganian: Creşterile salariale ar trebui amânate pentru ca viitorul guvern să şi le asume

Măsurile cu impact social, inclusiv privind salarizarea bugetarilor, ar trebui amânate, pentru ca noul guvern să şi le asume, evitând astfel repetarea situaţiilor din anii electorali precedenţi, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Am experienţa anilor electorali precedenţi, când întotdeauna guvernele şi partidele au adoptat ordonanţe de guvern şi legi cu tentă electorală, pe care noile echipe executive nu le-au respectat. Astfel de măsuri ar trebui lăsate la decizia guvernelor care vor veni şi să fie asumate plenar", a afirmat Vosganian.

"Primele măsuri pe care le-am luat când am venit la Ministerul Finanţelor a fost să aplic nişte legi aprobate pe ultima sută de metri de PSD şi pe care chiar noi am refuzat să le introducem în 2005. Astfel de situaţii nu mai trebuie repetate într-o democraţie care se maturizează. Fiecare guvern să îşi asume responsabilitatea şi după alegeri vor avea şansa să o facă", a adăugat Vosganian.

Pe de altă parte, el consideră că rezolvarea problemei salarizării bugetare trebuie tratată unitar şi nu pe categorii, întrucât lasă loc la frustrări din partea celor care se consideră nedreptăţiţi.

"De exemplu, am primit chiar aseară semnale de la medici şi asistenţi, care consideră că sunt o categorie mai defavorizată decât cei din învăţământ. Din partea sindicatelor am avut interpelări pentru a discuta situaţia poliţiştilor. Toate aceste probleme trebuie tratate unitar şi cel mai bine este să fie asumate de noul legislativ şi executiv", a precizat Vosganian.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariile profesorilor, cu 50% mai mari.
 Vizualizări articol: 1992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariile profesorilor, cu 50% mai mari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si spaga> trimis de
( 1 oct 2008, 12:21:18
E bine ca se dau salarii mai mari, dar...., dar spaga tot cu 50% se va mari?????

Prietenii stiu de ce....
1.1  RE: Si spaga> trimis de
( 1 oct 2008, 15:45:43
pai cred ca nu..daca salariile is mari..poate vor cere mai putin...deci s-ar putea sa scada spaga....deci e bine....
2.   Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 15:07:11
eu lucrez 8 ore/zi,am studii superioare si am 1000 ron salar conform contractului colectiv de munca.Ei cam jumatate din timpul meu de munca si vor salarii f.mari.Este corect?
2.1  RE: Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 15:30:11
Activitatea unui cadru didactic nu se limiteaza la 4-5 ore pe zi. Punct. M-am saturat sa tot dau explicatii celor care nu stiu ce inseamna sa lucrezi in invatamant si cat timp trebuie sa te pregatesti pentru a preda 1 ora.
2.2  RE: Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 20:02:08
tare mai muncesti acasa cand vii de la scoala!
2.3  RE: Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 22:28:32
SA STII CA DA. CA SA NU MAI SPUN DE BIROCRATIA DIN INVATAMANT. HABAR NU AI CATA HARTOGARAIE SE CERE UNUI PROFESOR, PE CARE O FACE ACASA. sA MAI STII CA NU EXISTA MANULAE,CEEA CE IMPLICA MUNCA TITANICA
3.   Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 16:41:01
da cadrele didactice yic ca muncesc dar cu pregatirea si cadourile de sarbatori si 8 martie cum ramane inca un salar dar aia nu se vede si muncesc 4 ore si se plang de numai numai sa va fie rusine

3.1  RE: Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 18:27:21
cadrele didactice nu "yic" ca muncesc, ci chiar muncesc ! Cadourile , pe care medicii, avocatii, asistentele le primesc ZILNIC, ei le primesc, eventual, de Sarbatori si atunci subtiri. Oare, la un magistrat iti permiti sa mergi de Paste cu o lumanarica sau un bibelou kitsch ? Sau la doctor ? Profii muncesc 6-7 ore, si nu 4 ore cate freci tu menta zilnic la serviciul ala de zici ca-l ai ! Si-si mananca sufletul 6-7 ore zilnic, cu sute de impertinenti asa ca tine, dupa care, acasa, o iau de la capat, in timp ce TU, freci menta 7 ore la scarbici (1 ora pauza oficiala si 7 pauza neoficiala) si te duci acasa si te relaxezi pana a doua zi dupa un asemenea "efort". Iar SALARIATUL ala cu studii "superioare": probabil nu-ti sunt suficient de superioare studiile de castigi doar 1000 lei. In invatamant nici nu ti-ar fi recunoscute, ai fi necalificat si ai primi 500 ron. Asa ca, ciocu mic, ca o duci bine !
3.2  RE: Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 20:09:20
cata facultate am eu as putea sa-ti dau clasa in orice domeniu.Tu daca ai invatat numai o disciplina imi dau seama ce cultura ai.Sa stii ca daca vroiam puteam da si eu sa suplinesc pe undeva.Tu stii o singura poezie pe care o spui 4 ore pe zi, pardon 4x50 min.pt ca restul e pauza ca sa va recreati
3.3  RE: Salariu trimis de
( 1 oct 2008, 22:33:22
AI PUTEA DA O CLASA DIN CELE DOUA CATE ARE UN TREN CA PREA MULTE NU AI NICI TU.AI FACUT MULTE FACULTATI CARE ECHIVALEAYA SAU NU CU CEEA CE PE VREMEA MEA SE CHEMA SCOALA PROFESIONALA DAR ERA MAI SERIOASA. IN INVATAMANT NU SE PREDAU DOAR POEZII. PROBABIL CA IN SCOALA TU DOAR ATAT AI INVATAT. E TOT CE AI RETINUT.
4.   Munca trimis de
( 1 oct 2008, 16:50:28
Numai cine nu preda la clasa nu stie.Nu se compara 8 ore de stat la un birou sau atelier cu 4,5,6 ore de predare la clasa. Trebuie sa adaptezi in fiecare zi ceea ce predai cu personalitatile si stilurile de invatare de la fiecare elev.Ori duap cele8 ore lucrate , lasi dupa poarta toate problemele, pe cand daca esti profesor mai ai si altele de facut: de pregatit orele pentru a doua zi, de corectat, de facut teste, teze, materiale pentru mapa cadrului didactic, sedinte cu parintii, si nu in ultimul rand ,,parintele de la scoala ,, , ,,consilierul sufletului,, daca esti diriginte, invatator sau educator. Esti un model pentru cei pe care ii indrumi.Asa ca , daca vrei sa iti faci treaba bine , iti -a cam 8,9 ore pe zi.
5.   Stiu sigur ca si eu am dreptate trimis de
( 1 oct 2008, 17:50:47
Eu apreciez munca profesorilor ,este foarte importanta, dar il rog pe domnul prof.de la nr .6 sa -mi explice si mie de unde stie atat de sigur ca doar ceea ce face el este asa de important.DAca esti un bun profesionist si esti implicat cu adevarat in munca ta ,esti la fel de solicitat ca si cei din invatamant.

6.   Lasati-i pe profesori, sau veniti in sistem!? trimis de
( 1 oct 2008, 18:33:32
Exista iluzia conform careia profesorii au o meserie usoara, insa in realitate munca lor este mai dura dec�t a politistilor sau medicilor.

Cei interesati de invatamint sau o cariera in invatam�nt ar trebui sa-si puna inainte de a se inscrie la facultatea de profil intrebari de genul:

Imi place sa interactionez cu copii? Pot vorbi in fata unei grupe, rezist stresului, rezist psihic? Cadrele didactice trebui sa invete, sa monitorizeze semnalele venite din partea elevilor si parintilor inainte sa fie prea t�rziu.

Lasati profesorii, nu le mai duceti grija sau veniti si voi in invatamint!

7.   Habar n-ai trimis de
( 1 oct 2008, 18:34:14
"Sindicalistii: Va creste calitatea actului educational" - pe d r a c u ' Salariile ar trebui sa creasca cu 400% pentru asa ceva. Acuma, sa fiti multumiti daca nu vor mai pleca TOTI din invatamant si se va incetini oarecum CADEREA in gol a invatamantului romanesc !!! Fisa postului unui profesor este si asa cat fisele tuturor angajatilor din alte domenii. Li se cere MULT, FOARTE MULT, IMPOSIBIL de MULT, exact cat SA NU POATA FACE si sa li se reproseze acest lucru.
8.   Si asa stau degeaba si au salarii mari trimis de
( 1 oct 2008, 18:54:00
mai dati le la pseudoprofesorii astia salarii mari ca spagari sunt la greu si multi incompetenti,se alege un chachat de tara asta de phutori,mai ales la universitate spagarii de analfabeti ce predau acolo
9.   INTREBARE trimis de
( 2 oct 2008, 00:09:10
Daca este asa de greu in invatamant de ce nu vor sa iasa la pensie cei care deja au depasit varsta standard prevazuta de lege?
9.1  RE: INTREBARE trimis de
( 2 oct 2008, 07:17:42
Pentru ca in urma salariilor foarte mici, pensiile lor sunt de mizerie. Au fost obisnuiti sa muncaesca si nu le e nici rusine, nici lene sa o faca si acum casa mai castige vreo doi bani. Un notar ia 15 lei pt o stampila fara sa se oboseasca. Un stomatolog ia 150 de lei pt o plomba.Un medic de familiE ia ploconul, salar frumos si daca mergi dupa o adeverinta la inceput de an mai dai si 10 lei (ca esti profesor). Platim bani grei pentru aigurari dar ce conteaza. Ei, in conditiile astea si aceasta categorie de bugetari lucreaza si dupa pensionare dar nu deranjeaza pe nimeni.

STIMATI COMENTATORI NESTIUTORI (de carte) sa aveti parte de ceea ce comentati.Sa nu aveti mai mult in viata decat un profesor. E o urare DE BINE Si cand ajungeti pensionari sa fiti rasplatiti dupa cat meritati. Ca sfat pentru parintii nemultumiti recomand sa va edcati odraslele, iar pentru comentatorii deranjati d prestatia profesorilor, recomand SA FITI PROFESORI!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei