Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2008 - Anul XIII, nr. 231 (3912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nou

Ceasul din turnul Palatului Administrativ începe să cânte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ceasul din turnul Palatului Administrativ din municipiul Suceava cântă din nou. Ieri au început probele, după ce au ajuns din Austria piesele necesare pentru ca orologiul să fie iarăşi funcţional. La trecerea fiecărei ore, din ceasul din turn se va auzi balada populară „Ştefan, Ştefan, Domn cel mare/Seamăn pe lume nu are/Decât numai mândrul soare!”, iar din jumătate în jumătate de oră, opereta Crai nou, scrisă de Ciprian Porumbescu.

Piesele pentru repararea ceasului au fost comandate la Viena, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în urmă cu circa o lună, iar repunerea în funcţiune a fost făcută de firma Open System. Costul total al lucrării se ridică la circa 6000 de euro. Ultima oară acest ceas a bătut ora exactă în 1992, conform salariaţilor din CJ.

 

„Tricolorul” lui Ciprian Porumbescu a fost prima muzică pentru ora exactă

Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, ne-a declarat că orologiul din turnul Palatului Administrativ a fost montat odată cu finalizarea construcţiei, în 1904.

„Construcţia, în stil baroc, avea planul în formă de L, iar pe colţul din dreapta un foişor de tip musarabieu terminat cu turnuleţ şi un turn cu ceas de 52 de metri, de factură austriacă, ce domina oraşul”, a spus Emil Ursu. Acesta a afirmat că, în perioada interbelică şi până prin anii 60, ora exactă era anunţată de „Tricolorul” lui Ciprian Porumbescu. „Din păcate, există extrem de puţine date despre acest ceas”, a mai spus directorul muzeului.

Ceasul din Palatul Administrativ a fost al doilea orologiu public din oraşul Suceava. Primul a fost cel din turnul turnul bisericii catolice, confecţionat de fabricantul vienez de ceasuri Wilhelm Stiehl. Acesta a costat 100 de florini, achitaţi de primăria Suceava în data de 5 iunie 1837. Ceasul cu cadrane pe toate cele patru faţete ale turnului a fost instalat la biserica catolică, după unele date, în anul 1841, după altele în anul 1846.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ceasul din turnul Palatului Administrativ începe să cânte.
 Vizualizări articol: 2677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Ceasul din turnul Palatului Administrativ începe să cânte4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   �ntrebari trimis de
( 1 oct 2008, 12:55:50
1.Cui suna ceasul ?

2.Pe cine a deranjat,�n trecutul recent si prezent, faptul ca suna ceasul ?

SUCEVENI,TREZITI-VA ! (citat)
2.   Sugestii trimis de
( 1 oct 2008, 15:34:35
1. Cantecul e kitsch, in toate variantele sale. De pus un cantec fin, de clopotel medieval, cum exista in toate orasele europene civilizate si in acord cu arhitectura veche a palatului. Nu uitati ca in jur traiesc oameni si sunt deranjati de melodiile ca in gara.

2. De scos apa colorata din arteziene, care este iarasi un kitsch nemaipomenit. Apa limpede naturala este cea mai corecta apa. Reveniti cu picioarele pe pamant.
3.   Totusi trimis de
( 1 oct 2008, 17:18:00
mi se pare ok ca suna din nou. dar ieri suna pe la fara 2-3 minute. si din cate imi aduc aminte si prin 2000 mai canta ceasul( a cantat ceva timp) si dupa iar l-au inchis
4.   Bla bla trimis de
( 1 oct 2008, 18:02:08
mai ramine sa anunte si ora de plecare a trenului
5.   ... trimis de
( 1 oct 2008, 18:35:40
Ar fi bine sa cante numai la ore fixe.
6.   Chitch trimis de
( 1 oct 2008, 19:17:38
Ar fi bine sa nu cante deloc ca si asa este poluare fonica prin prejur

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei