Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2008 - Anul XIII, nr. 207 (3888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Polonia anchetează după 65 de ani moartea unui prim-ministru în exil, suspectând implicarea URSS

Miercuri, 3 Septembrie 2008 (22:03:41)
Justiţia poloneză a deschis miercuri o anchetă privind circumstanţele morţii, în 1943, în Gibraltar, a şefului Guvernului polonez aflat în exil la Londra, generalul Wladyslaw Sikorski, care ar fi putut fi comandată de URSS, relatează AFP.

Generalul Sikorski, pe care mulţi îl compară cu generalul De Gaulle, a murit într-un accident de avion la 4 iulie 1943, când avionul său din cadrul Forţei Aeriene Regale britanice s-a prăbuşit în mare, la câteva momente după decolarea din Gibraltar.

Conform Institutului pentru memorie naţională (IPN), care anchetează crimele naziste şi staliniste împotriva naţiunii poloneze, accidentul poartă însemnele unui "act criminal".

"Condiţiile sunt întrunite pentru a avansa teza existenţei unui complot pentru asasinarea generalului polonez. Conform unei versiuni probabile, asasinatul ar fi fost comandat de Uniunea Sovietică", precizează comunicatul IPN.

Pilotul, un ceh, unicul supravieţuitor dintre cei 17 ocupanţi ai avionului de tip B-24 Liberator, a explicat atunci anchetatorilor că erau blocate comenzile aparatului.

Istorii care favorizează teza asasinatului subliniază că, în 1943, Guvernul polonez aflat în exil la Londra devenise un aliat stânjenitor atât pentru Rusia, cât şi pentru Occident. Guvernul polonez în exil nu voia să ascundă responsabilitatea lui Stalin pentru masacrul a aproape 22.000 de ofiţeri polonezi prizonieri ai URSS, în 1940 la Katyn şi în alte tabere de către NKVD.

În timp ce Stalin îi acuza pe nazişti pentru organizarea acestui masacru, Sikorski cerea o anchetă pentru dezvăluirea acestei crime.

Pentru a elucida circumstanţele morţii lui Sikorski, IPN va cere exhumarea cadavrului său, care se află într-o criptă a catedralei Wawel din Cracovia, alături de foşti regi şi alţi eroi polonezi, a declarat o purtătoare de cuvânt a IPN, Ewa Koj.

"O examinare a rămăşiţelor sale este indispensabilă. O autopsie, chiar şi tardivă, poate aduce clarificări. Deja vom putea determina dacă rămăşiţele din mormânt sunt chiar ale generalului", a precizat ea.

Unii istorici au spus că trupul, repatriat în Polonia de la cimitirul din Newark (Marea Britanie) în septembrie 1993, ar putea să nu fie al generalului.

IPN va cere astfel justiţiei britanice să îi furnizeze documente privind circumstanţele morţii generalului, care se află în arhivele sale şi sunt clasificate.

"Istoricii nu au acces acolo. Poate că noi, în calitate de procurori, putem să le obţinem. Nu ştim care va fi răspunsul justiţiei britanice, cât timp nu am făcut cererea", a declarat Ewa Koj.

Exhumarea a primit sprijinul preşedintelui Lech Kaczynski şi al premierului Donald Tusk. Biserica Catolică poloneză a precizat că nu se opune, cu condiţia ca familia să fie de acord.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polonia anchetează după 65 de ani moartea unui prim-ministru în exil, suspectând implicarea URSS.
 Vizualizări articol: 914 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polonia anchetează după 65 de ani moartea unui prim-ministru în exil, suspectând implicarea URSS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei