Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2008 - Anul XIII, nr. 207 (3888)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reamplasare

Statuia lui Petru I Muşat, pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statuia voievodului Petru I Muşat, dezvelită cu mai bine de trei decenii în urmă în centrul Sucevei (1976), în imediata apropiere a Casei de Cultură a Sindicatelor, va fi mutată, mai mult ca sigur, pe platoul Cetăţii de Scaun.

 

O statuie exilată

Săptămâna trecută, primarul Ion Lungu anunţa că Monumentul Eroilor şi Martirilor Bucovinei, lucrare pe care o realizează la comanda municipalităţii artistul plastic Mircea Dăneasă, va lua locul statuii lui Petru I Muşat (monument executat în bronz de sculptorul Paul Vasilescu), care  urma să fie mutată la colegiul tehnic sucevean ce poartă numele voievodului.

Exilarea statuii celui care a mutat reşedinţa domnilor Ţării Moldovei de la Siret la Suceava, voievodul care a ctitorit Curtea Domnească în perimetrul central de locuire al urbei şi a ridicat fortul muşatin care s-a consolidat ca Cetate de Scaun la marginea de răsărit a Sucevei era, de la bun început, o soluţie neinspirată.

La Colegiul Tehnic ”Petru Muşat”, construit în preajma Bisericii Adormirea Maicii Domnului (biserică ridicată pe locul în care, la 1395, boierul Iaţco din Mavrovlahia a ridicat mica mănăstire Panaghia în zona care, păstrând numele ctitorului, s-a numit apoi Iţcanii Vechi), statuia voievodului ar fi fost practic scoasă din perimetrul de locuire al Sucevei din timpul domniei sale (1375-1391).

 

Curtea Domnească sau Cetatea de Scaun

Ieri dimineaţă, după ce Mircea Dăneasă a avut o întâlnire cu edilul Sucevei, iar apoi a mers împreună cu viceprimarul Viorel Seredenciuc la statuia lui Petru I Muşat pentru a vedea, la faţa locului, amplasamentul monumentului la care lucrează (care are ca termen de dezvelire data de 25 octombrie a.c.), a apărut o nouă propunere pentru mutarea statuii voievodului.

Locul vizat era în apropierea Curţii Domneşti, în parcul situat între această ctitorie muşatină şi Turnul Lăpuşneanu, clopotniţa Bisericii Sf. Dumitru.

Ulterior, după o discuţie pe care viceprimarul Viorel Seredenciuc a avut-o cu reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, s-a conturat ideea reamplasării statuii lui Petru I Muşat pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, cetate menţionată pentru prima oară documentar la data de 11 februarie 1388, în ultima parte a domniei voievodului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statuia lui Petru I Muşat, pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Statuia lui Petru I Muşat, pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmm trimis de
( 3 sep 2008, 11:20:32
Pe cat pariu ca astia pun de`un bloc p`acolo...?
1.1  RE: Hmm trimis de
( 4 sep 2008, 00:49:04
...sau de`o statuie a lui Flutur sau a lui Lungu?
2.   ... trimis de
( 3 sep 2008, 11:22:01
langa barurile si restaurantele de acolo?..nasol, chiar o alta locatie nu se poate gasi?? undeva intr-un parc.
3.   Jucam sah trimis de
( 3 sep 2008, 11:30:42
Nebunii joaca sah cu regele din ce vad eu. Iar mutarea regelui langa cetate, ar fi una buna, in conditiile in care pionii negri care bantuie pe acolo nu s-ar apuca sa o vandalizeze, sa-i fure sabia, coroana, sau cu totul, sa o duca la fier vechi, sau sa o puna intr-un palat de marmura.
4.   Chiar trebuie mutata? trimis de
( 3 sep 2008, 11:42:36
Dar dece trebuie mutata statuia si cui ii trebuie acel monument al eroilor Bucovinei? Dece e mai important ca acel monument decat statuia lui Petru I Musat? Mi se pare cam fortata aceasta decizie . Pare mai mult o chestiune deambitie a municipalitatii decat o necesitate a orasului!! Cum o fi aratand acel monument, a cerut cineva parea cetatenilor orasului? S-a facut vreo prezentare sau ceva similar ca sa stie sucevenii ce se amplaseaza acolo? Poate nu se incadreaza in zona!! Cine e Daneasa, e un mare artist de care sa ne mandrim sau e un alt profitor ca atatia altii care cheltuie banii publici? Suceava nu are un teatru , nu are o sala decenta pentru spectacole mai distinse in schimb comandam monumente ! Sunt curios sa stiu ce nume vor aparea pe lista eroilor Bucovinei.
4.1  RE: Chiar trebuie mutata? trimis de
( 3 sep 2008, 11:58:44
ION LUNGU
4.2  RE: Chiar trebuie mutata? trimis de
( 3 sep 2008, 12:01:57
Daca se vorbea despre un teatru, tu reprosai ca orasul nu are un monument!

De cite ori pe secol te-ai duce la teatrul sucevean daca l-ai avea?

Daneasa este un artist - iar artistii sunt mari prin chiar...monumentele pe care le realizeaza.

Ambitia municipalitatii? Municipalitatea chiar are dreptul la astfel de ambitii! E legitima in ambi'iile ei prin aceea ca tu ai ales-o. Ca nu ai votat-o, eventual? Si daca n-ai votat-o tot ai ales-o, deoarece ceea ce ai votat tu n-a fost pe placul concetatenilor tai.

Ar fi bine sa va mai aerisiti capul inainte de a va comunica opinia. Ca sa nu dati fisuri in loc de judecati!
5.   In g. enescu... trimis de
( 3 sep 2008, 12:54:29
...prin zona nordic ,vine aer oxigenat din padurice si s-ar simti f. bine acolo.Parerea mea de CAMILde altfel.
6.   Aveti grija de istorie trimis de
( 3 sep 2008, 13:11:56
Eu stiu ca pentru monumentul facut de sculptorul Daneasa era alt loc. De ce nu respecta nimic din ce se stabileste.

Ce legatura are Seredenciuc cu cultura/ Niciuna. In mandatul de consilierv tot lua bani pentru cultura si ii ducea nu stiu unde. Sa se pronunte artistii nu niste nulitati . Ce facem cu Suceava ?
7.   Alta invirteala pe banii nostri trimis de
( 3 sep 2008, 13:36:44
Inainte de statuia lui Petru Musat a fost cea a lui Stefan cem Mare, satuie care a fost mutata cind a fost ridicata cea ecvestra de linga ceate. Acum mutam din nou pentru ceva fabricat in laboratorul PD-L - ist, "Eroii Bucovineni".

Cit despre acest "artist" Daneasa, e unul cu parul vilvoi si barba mare. Asa se ascunde golul din ceea ce se numeste cap. L-au tot dat pe la ceva TV local, dar mesaj, zero absolut, aiureli de genul viselor Leonidei Lari.

P.S. In 22 decembrie 1989 a iesit in balconul actualei Prefecturi, impreuna cu citiva descreierati (cu acte pe bune) indrumind sucevenii sa ceara piine. Normal, ca de circ dorea sa se ocupe el.
8.   Bla bla trimis de
( 3 sep 2008, 13:56:56
cireasa de pe tort.cine nu-si respecta istoria e vai de ...........un monument al prostiei mai lipseste.
9.   Un viitor sumbru trimis de
( 3 sep 2008, 14:01:09
Poate ca pe platoul cetatii, alaturi de terasele cu bere, statuia ctitorului nu va avea soarta monumentului lui Stefan cel Mare din apropiere. ( ......Daca Suceava ar fi in Germania sau Franta)
10.   Alta invirteala pe banii nostri trimis de
( 3 sep 2008, 14:04:25
Statuia lui Petru I Musat, este o mutare gresita. Locul ei a fost ales f. bine de inaintasii nostri si au judecat bine dind orasului un aer medieval. Mai faceti un parc, doua, trei, ca si asa e nevoie de multe si veti gasi alte locuri pitoresti unde puteti pune monumentul eroilor de care veti mindri mai tirziu. Nu va grabiti, locul unde este Petru I Musat, trebuie sa ramina, sau de intrebat sucevenii daca doresc sa fie schimbat!
11.   Aberatii pedeliste trimis de
( 3 sep 2008, 14:41:51
Ce tot o trageti cu Bucovina? Acum mai faceti si o statuie a eroilor Bucovinei? Si de ce ai Bucovinei si nu ai Sucevei? Va este rusine cu denumirea de Suceava, care este mult mai reprezentativa pentru aceasta zona? Cum se vor regasi cei din zona Falticeni in aceasta denumire de "eroi ai Bucovinei". Ii desconsiderati, ii considerati de mana a doua? Voi, asa-zisii bucovineni cu ce sunteti mai presus de restul? Oare ati luat-o toti pe aratura, cei din conducerea acestui judet? De ce imediat dupa razboi si mai tarziu, pe timpul comunismului, nu s-a adoptat o denumire oficiala "Bucovina" pentru aceasta zona? Orice roman cu ceva minte va poate spune ca din cauza ca acest cuvant nu este reprezentativ pentru aceasta zona, care a fost centrul Moldovei medievale si care s-a numit Suceava.

11.1  RE: Aberatii pedeliste trimis de
( 3 sep 2008, 15:59:09
Pai are ! Nu ai citit ca edilii aduc specialisti sa repare ceasul de la judeteana ? Am zis eu intr.un alt comentariu{n august }ca se suspina dupa austrieci....doar ei au pus numele BUKOWINA . Mai rau e ca locuitorii sint tratati parca ar fi niste navalitori turci../ li se taie gazele..se scumpeste caldura si apa care o sa le inchidem singuri . Eu am deschis ochii vazind statuia lui STEFAN care nu stiu unde este. Maret si impunator este si PETRU al SUCEVEI care.mi da o stare de siguranta privindu.l Sa se gindeasca edilii ca cei mai in virsta nu pot urca pina pe cetate nici pentu vreun fel de statuie: doar atunci cind ii va duce droaga in loc luminat si cu verdeata .Sint nascuta in SUCEAVA..../ ROMANIA .
12.   ... trimis de
( 3 sep 2008, 15:46:41
Se pare ca in unele medii politice din capitala s-a implementat ideea ca moldova are o afinitate catre PSD.

Flutur trebuia sa gaseasca ceva care sa separe judetul de etichetarea "moldovean". A gasit denumirea de Bucovina (Buchenland - tara de fagi) folosita in timpul imperiului Austro-Ungar pentru zona noastra, cunoscuta drept Ducatul Bucovinei (Herzogtum Bukowina).

Problema e ca nu tot judetul facea parte din acest ducat, ci doar Suceava, Campulung Moldovenesc, Radauti, Siret, Vicovu de Sus (daca am mai omis cateva locatii... scuze).

Acum se incearca fortat ideea ca judetul Suceava facea parte din Bucovina si nu din Moldova. Da bine in mediile politice din Bucuresti.

Ceea ce nu spune actualul edil este faptul ca acest tinut a facut parte din Voievodatul Moldovei, fiind apoi anexat de catre Austria in 1775, iar in 1849 devine ducat, pana in anul 1918 cand se uneste cu Romania.

12.1  RE: ... trimis de
( 3 sep 2008, 15:52:00
Istoria ne arata ca Bucovina incepe sa existe in cuprinsul Imperiului Habsburgic, dainuind vreme de 144 ani, intre 1774 si 1918.

Cu alte cuvinte, Bucovina a existat numai 144 ani.

Cu toate acestea, unii edili ai urbei tot incearca sa schimbe istoria asa cum a facut-o si Ceausescu pe vremea cand era la putere.

Problema e ca multa lume este de acord cu ei, si mai grav, acestia sustin sus si tare ca nu sunt moldoveni, ci... Bucovineni. Sfatul meu e sa mai puna mana pe o carte serioasa si sa se documenteze inainte de a face niste afirmatii ridicole.

12.2  RE: ... trimis de
( 3 sep 2008, 16:04:55
Eminescu a scris in Scrisoarea III :

"Cum nu vii tu Tepes doamne, ca punand mana pe ei..."

la noi s-ar potrivi ceva de genul:

Cum nu vii tu Stefane doamne, ca punand mana pe ei... sa le dai cu spada la #### pana le vine mintea la cap.
13.   Pastrarea valorilor trimis de
( 3 sep 2008, 16:21:27
statuiele din oras trebuie mai intai mai bine puse in valoare..iluminate, curatate,etc ca cine se plimba seara prin oras sa vada ceva mai deosebit cat de cat. nu exista o alee cu personalitatile romanesti cum e de exemplu la Vatra Dornei, cum e la Iasi...
14.   Care eroi trimis de
( 3 sep 2008, 20:55:57
probabil vor sa puna in locul ei pe eroii asazisei revolutii sau pe a lui flutur sau a altor imbogatiti dupa 89

15.   Statui pt.partid trimis de
( 3 sep 2008, 21:12:32
In curind se vor inalta "statui turn", gen blocuri ,ridicate de marele constructor,frate al tembelului de primar.Marele noroc al sucevenilor este ca se construiesc cele doua marete sensuri giratorii ,pentru cele doua minti luminate ale Sucevei.Cel de la intrarea de pe E65 pentru genialul care a stirpit gripa aviara,FLUTUR GHEORGHE si cel de pe Calea Unirii,de la fosta IFA,pentru marele strateg si afacerist al partidului,LUNGU IOAN.Pina la alegeri se vor vinde cred ca si trotuarele,caci spatii verzi nu mai sint.TRAIASCA PD-LEPRELE! ADIO ISTORIE A ROMANIEI,CINSTE INAINTASILOR !
16.   Dragi forumisti trimis de
( 3 sep 2008, 21:59:29
eu cred in ROMANIA, in poporul ROM�N, pt mine nu exista ardeal, bucovina, dobrogea, muntenia decat ca notiuni care mi-au folosit la scoala primara, generala sau liceu... cand vom sti sa pretuim cu totii ca suntem ROM�NI? rusine celor ce vor sa mute statuia, rusine celor ce nu asfalteaza strazile, celor ce distrug blocurile mansardandu-le haotic, celor care distrug parcuri si locuri de joaca pt copii, celor care distrug, pentru bani, mandria de a fi ROM�N
17.   Serial (imbecilitatile lui lungu) trimis de
( 3 sep 2008, 23:46:32
incredibila a fost justificarea (absolut imbecila) a lui lungu in legatura cu amplasarea noii statui :

cretinul nu mai vrea sa mearga sa depuna flori in cimitirul pacea (unde este un monument frumos), ci vrea sa se impauneze in m ijlocul tirgului , in praful si mizeria pe care le gestioneaza cu gratie.

lungule, imbecilule, pe linga semnificatia pe care statuia lui Petru Musat o are pentru suceava gesturile tale inutile si imbecile sunt strigatoare la cer.

(pentru cititorii normali ai forumului: imi cer scuze pentru limbaj, insa obrazul lui lungu este prea gros)
18.   Rusine edililor trimis de
( 4 sep 2008, 08:00:35
Se spune ca atunci cand D-zeu vrea sa te piarda iti ia mintile intai. Asa se intampla acum si cu acesti pigmei numiti primari, viceprimari etc.
18.1  RE: Rusine edililor trimis de
( 4 sep 2008, 12:59:48
Este loc linga magazinul BUCOVINA pe lateral unde puteti amplasa MARTIRII BUKOWINEI . Eu zic sa.l lasati pe PETRU AL SUCEVEI acolo unde este...da un aspect medieval .Si mai defrisati copacii sa se vada mai bine cetatea si MARETUL STEFAN !!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei